• Wprowadzenie dotacji na forum poprzez BitCoin :)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Wprowadzenie dotacji na forum poprzez BitCoin :)

przez demeo 14 sierpnia 2011, 00:27
Witam,

Przepraszam, że piszę w dziale Problemy, ale ten wydał mi się najbardziej odpowiedni.

Może warto rozważyć dotacje na forum za pomocą systemu/waluty BitCoin?

Jest to wirtualna waluta P2P, która ostatnio robi sporą karierę w Internecie, główne jej zalety to:
- Łatwy i prosty transfer pieniędzy przez sieć, bez ingerencji osób trzecich (np. banków);
- Osoby trzecie nie mogą zapobiec ani kontrolować transakcji;
- Transakcje Bitcoin są praktycznie bezpłatne (brak prowizji za odbiór wpłaty jak to jest w PayPal).

Waluta/oprogramowanie jak i cała jej idea jest w pełni otwarta na licencji Open Source.

Wprowadzenie obsługi tej "waluty" byłoby znakomitym wsparciem dla tego projektu.

Tutaj trochę więcej informacji na temat BitCoin:
http://www.youtube.com/watch?v=esWdLN6vmy0
http://bitcoin.org.pl/
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104665,10084801,Goraczka_zlota__cinkciarze__kasiarze_i_robaki_kieszonkowcy.html

Można to wprowadzić przy okazji planowanych zmian w forum.
Osobiście korzystam z BTC do szybkiego i darmowego przesyłania funduszy pomiędzy UK <-> PL.

P.S. Domyślam się, że na forum są osoby które doskonale są zaznajomione z tematyką BitCoin, więc liczę na ciekawą dyskusję.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Wprowadzenie dotacji na forum poprzez BitCoin :)

przez Google Adsense [BOT] 14 sierpnia 2011, 00:27

#2 Re: Wprowadzenie dotacji na forum poprzez BitCoin :)

przez Adam2K 14 sierpnia 2011, 10:38
demeo napisał(a):Osobiście korzystam z BTC do szybkiego i darmowego przesyłania funduszy pomiędzy UK <-> PL.

A jak to w praktyce wygląda ?
Kupujesz BTC w kantorze (wirtualnym oczywiście), robisz transfer BTC, a odbiorca ponownie zamienia BTC na peeleny, czy tam inne ojro ?

#3 Re: Wprowadzenie dotacji na forum poprzez BitCoin :)

przez demeo 14 sierpnia 2011, 11:29
Kupuje BTC w kantorze online np. w UK za GBP, potem przesyłam zakupione BTC do swego kompa/portfela następnie transferuje je do kantoru w którym sprzedaje je za PLN i przesyłam z tego kantoru na konto w PL.

Oczywiście kantor BTC/GBP jest usytuowany na terenie UK więc przelew bankowy do tego kantoru mam za free, a kantor BTC/PLN jest usytuowany na terenie PL więc przelew bankowy z tego kantoru do banku mam za free.

Dochodzi oczywiście kwestia kursów, itp. itd. ale nie to miało być przedmiotem tej dyskusji.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Wprowadzenie dotacji na forum poprzez BitCoin :)  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 24 września 2011, 12:25
Waluta BitCoin nie zostanie wprowadzona na forum, z uwagi na jej wciąż eksperymentalny charakter oraz wysoce niestabilny kurs (np. spadek kursu na poziomie 60% w ciągu kilkunastu godzin).

Re: Wprowadzenie dotacji na forum poprzez BitCoin :)  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2011, 12:25