• Sterowanie górnej grzałki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Sterowanie górnej grzałki

przez Darekbp2 26 września 2011, 08:39
Witam wszystkich użytkowników forum.
Jest to mój pierwszy post jako zarejestrowany użytkownik,choć nie jednokrotnie tu zaglądałem.
Przyszła najwyższa pora aby doposażyć warsztat o stację bga abym mógł prosperować na rynku.
Więc tak miałem zamiar składać tą stację od podstaw już nawet omówiłem szczegóły w SELFIE (4XHTS/1 600W,
1XSHTS/4 300W i trochę drobnicy) obudowę miał mi zrobić kolega z kwasówki dół i górna głowica (powiększalnik
krokus kupiony wcześniej na statyw).
Aż tu pojawiła się promocja i kupiłem na allegro podgrzewacz 896 o mocy 1600W w raz ze stolikiem i dwie
termopary za całe 1380zł z przesyłką.
I teraz mam zasadnicze pytanie odnośnie sterowania górnej grzałki oddzielnym sterownikiem do SHTS/4 300W z
termoparą.
Postudiowałem fora odnośnie sterowników i wywnioskowałem że potrzebny najlepiej z dwoma wyświetlaczami i funkcją
PID, czy dobrze rozumuję jeśli nie to proszę o korektę.Czy koledzy mogli mi polecić jakiś dobry i w miarę w przyzwoitej cenie (bo znalazłem sterowniki za około 200zł)
http://www.czm.com.pl/pl/p/Regulator-te ... -PT-100/76
http://allegro.pl/XXXXXXXXX.html
http://www.automatyka-sklep.eu/?regulat ... eratury,54
http://www.apar.pl/regulatory-temperatury.html
http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/55/Regulatory/
żeby dobrze sterował tą grzałką.
Chciałbym zakupić tą grzałkę z wbudowaną termoparą czy lepiej z oddzielną ?

Pozdrawiam
Darek

Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Google Adsense [BOT] 26 września 2011, 08:39

#2 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez inokomp 26 września 2011, 21:03
Witaj.
Jak chcesz mogę odsprzedać sterownik Alteca PC410 z RS232. Sterownik fabrycznie montowany w stacjach Achi, komunikacja z kompem za pomocą RS232, odczyt z termopary, możesz użyć softu od stacji. W przypadku zainteresowania napisz prywatną wiadomość. Pozdrawiam.

#3 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez digix 26 września 2011, 21:12
Aby lutować układy według zalecanych przez producentów profili niezbędny jest sterownik z funkcją ramp/soak. Mimo tego, że większość sterowników PID posiada taką funkcję, niestety mało który z nich nadaje się do sterowania górną grzałką. Przyczyną jest minimalny czas segmentu soak, który w 99% przypadków sterowników wynosi 1 minutę.

#4 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Usunięty Użytkownik 402 26 września 2011, 21:24
Kolega potrzebuje sterownika w którym można zapisać program- profil grzania. Naciskając start startuje profil, zwykły sterownik ma tylko opcję która stabilizuje temperaturę na takim poziomie na jakim jest ustawiona i tyle.
Profil grzania jest dość istotnym elementem czego tanie sterowniki nie posiadają. Polecam alteca lub omrona, do tego zgrabne termopary i odpowiednia górna grzałka.

#5 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Darekbp2 26 września 2011, 21:27
Witam
Dziękuję za podpowiedzi,czyli wniosek jest jeden, tylko te droższe sterowniki bardziej wypasione mają więcej funkcji.
A czy może być taki sterownik techfx reflow 3.0 kolega mi oferuje po cenie zakupu 230zł (po koleżeńsku), czy warto w niego inwestować?
Czy lepiej zbudować sterownik według projektu kolegi kmkm2 i przebudować ten podgrzewacz?
Jeszcze jedno pytanko czy lepiej jeden sterownik do dołu i do góry czy dwa oddzielne sterowniki jak to wychodzi w praktyce?

Pozdrawiam
Darek

#6 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Usunięty Użytkownik 402 26 września 2011, 21:43
Na jednym sterowniku to nie zadziała no chyba że kolega kupi taki podwójny który steruje dwoma wyjściami niezależnie.

#7 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez digix 26 września 2011, 21:46
Sterownik techfx ma kilka wad, ale na początek będzie ok i na pewno szybciej go opanujesz niż zaawansowany sterownik przemysłowy PID, warto też rozważyć wspomniany wcześniej sterownik Altec PC410.

#8 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez offo 27 września 2011, 08:40
LAZY napisał(a):Na jednym sterowniku to nie zadziała no chyba że kolega kupi taki podwójny który steruje dwoma wyjściami niezależnie.

Zadziała, zadziała tyle ze nie będzie automatyki tzn gorę trzeba bedzie właczyć ręcznie kiedy dół osiągnie odpowiednią temperaturę -te podgrzewacze mają przecież swój sterownik z profilami na pierwszy rzut oka lepszy niz np stosowany w tanich stacjach do sterowania dołem rex c100 --> http://sra-solder.com/shopimages/produc ... yue883.pdf ayue int883 to to samo przynajmniej instrukcje sa identyczne .No chyba ze sterownik podgrzewacza ma mozliwosć podpięcia się wewnątrz i wyprowadzenia dodatkowego sygnału włącz /wyłącz który można by wykorzystać do sterowania górą.
Też kupiłem ten podgrzewacz i przyznam że przeszukałem sieć na okoliczność takiego moddingu podgrzewacza niestety nic nie znalazłem .Ja akurat górę kupiłem gotową już ze sterownikiem a że jest sterowana pedałem to łatwo byłoby to ożenić.

Jeszcze pomysł dla kolegi kupic drugi prosty sterownik tyle że z funkcją alarmu i z rampingiem .Wówczas sterowałby on podgrzewaczem a ten z podgrzewacza wykorzystać do sterowania górą - załączany byłby przez alarm z dolnego sterownika.

#9 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Darekbp2 27 września 2011, 11:13
Witam
Dziękuję Koledze offo za podpowiedzi, ten sterownik z rampingiem itp. podejrzewam że będzie drogi.
Chciałem wysłać na PW do kolegi inokomp zapytanie odnośnie ceny i nie wiem czy to poszło bo ta wiadomość wisi w skrzynce w folderze do wysłania a przecież wysyłałem.

Pozdrawiam

#10 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez gathor 27 września 2011, 11:15
Darekbp2 napisał(a):Chciałem wysłać na PW do kolegi inokomp zapytanie odnośnie ceny i nie wiem czy to poszło bo ta wiadomość wisi w skrzynce w folderze do wysłania a przecież wysyłałem.

Tak. Poszło, ale nie zostało jeszcze odczytane.

#11 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Usunięty Użytkownik 402 27 września 2011, 11:19
Zadziała, zadziała tyle ze nie będzie automatyki tzn gorę trzeba będzie włączyć ręcznie kiedy dół osiągnie odpowiednią temperaturę

Chyba kolega nie wie o czym pisze- zimną grzałkę chce kolega zasilić niemal pełnym napięciem?
Jaki skok temperatury na sekundę osiągnie taka grzałka?
Co na to układ który jest podgrzewany?
Po to właśnie stosujemy bardzo precyzyjny profil podgrzewania górnej grzałki by nie dochodziło do uszkodzeń układu. Informuję że taki patent nie ma najmniejszego sensu- nie wiem jak kolega ustabilizuje temperaturę tej grzałki? termopary? gdzie?

#12 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Darekbp2 27 września 2011, 11:46
Witam
Właśnie otrzymałem propozycje cenową odnośnie ALTECA, ale i też rozważam użycie techfx niższa cena.
Kolega digix napisał że techfx ma kilka wad,używał ktoś tego sterownika i może się wypowiedzieć na jego temat i czy da się jego sprzęgnąć z dołem ?

#13 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez R2D2 27 września 2011, 14:04
LAZY napisał(a):Chyba kolega nie wie o czym pisze- zimną grzałkę chce kolega zasilić niemal pełnym napięciem?

Mógłby kolega wyjaśnić jakim napięciem należy zasilić taką grzałkę ?
Jakieś sterowanie liniowe , szeregowe ?

#14 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Darekbp2 28 września 2011, 23:09
Witam
Siedzę i myślę nad tym sterownikiem i przyszło mi na myśl jak bym zastosował ten sterownik ALTECA wtedy bym mógł sterować dołem i górą ?.
A ten sterownik oryginalny bym odłączył i założył ALTECA czy w ten sposób warto tak zrobić?
Proszę o jakieś opinie co z tym fantem zrobić abym mógł już w końcu odpalić tą maszynę.

#15 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez gathor 29 września 2011, 09:44
Chyba kolega nie wie o czym pisze- zimną grzałkę chce kolega zasilić niemal pełnym napięciem?

W moim przypadku grzałka jest grzana pełnym napięciem od samego początku, a temperaturę utrzymuje na danym poziomie dzięki SSR-owi. :roll:

#16 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez offo 29 września 2011, 10:27
LAZY napisał(a):
Zadziała, zadziała tyle ze nie będzie automatyki tzn gorę trzeba będzie włączyć ręcznie kiedy dół osiągnie odpowiednią temperaturę

Jaki skok temperatury na sekundę osiągnie taka grzałka?
Co na to układ który jest podgrzewany?
Po to właśnie stosujemy bardzo precyzyjny profil podgrzewania górnej grzałki by nie dochodziło do uszkodzeń układu. Informuję że taki patent nie ma najmniejszego sensu- nie wiem jak kolega ustabilizuje temperaturę tej grzałki? termopary? gdzie?

Kolego drogi grzałka sterowana jest chyba we wszystkich konstrukcjach pełnym napięciem przez stycznik /przekaznik ssr .Można sobie wyobrażić sterowanie grzałki wycinkami sinusoidy przez układ coś jak w ściemniaczach (o ile pamiętam zwie się to sterowanie fazowe) tyle ze wprowadza ono bardzo duże zakłócenia w sieć energetyczna a im większa moc sterowana tym zakłócenia są trudniejsze do usunięcia - trzeba stosować wówczas duże dławiki itp.Zresztą przy tym charakterze obciążenia czyli grzałkach o dużej bezwładności cieplnej sterowanie fazowe nie miałoby żadnych zalet.Tryb manualny polegałby po prostu na obserwacji temperatury płyty na podgrzewaczu i kiedy osiągnie ona np 180 stopni załączeniu ręcznie góry która grzałaby wg swojego profilu- dalej nie widzę sensu kupna dwóch sterowników kiedy jeden kupilismy już razem z podgrzewaczem (chyba ze ma on jakieś babole w firmware jakie podobno miała int732 - swoją drogą może ktoś wie na czym polegały problemy z tą stacją?).

#17 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Darekbp2 29 września 2011, 22:20
I nikt nie ma rozwiązania dla mojego problemu co zrobić z tym sterowaniem tej grzałki aby miało to "ręce i nogi". :(

#18 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez demeo 30 września 2011, 00:01
offo napisał(a): Kolego drogi grzałka sterowana jest chyba we wszystkich konstrukcjach pełnym napięciem przez stycznik /przekaznik ssr .Można sobie wyobrażić sterowanie grzałki wycinkami sinusoidy przez układ coś jak w ściemniaczach (o ile pamiętam zwie się to sterowanie fazowe) tyle ze wprowadza ono bardzo duże zakłócenia w sieć energetyczna a im większa moc sterowana tym zakłócenia są trudniejsze do usunięcia - trzeba stosować wówczas duże dławiki itp.Zresztą przy tym charakterze obciążenia czyli grzałkach o dużej bezwładności cieplnej sterowanie fazowe nie miałoby żadnych zalet.Tryb manualny polegałby po prostu na obserwacji temperatury płyty na podgrzewaczu i kiedy osiągnie ona np 180 stopni załączeniu ręcznie góry która grzałaby wg swojego profilu- dalej nie widzę sensu kupna dwóch sterowników kiedy jeden kupilismy już razem z podgrzewaczem (chyba ze ma on jakieś babole w firmware jakie podobno miała int732 - swoją drogą może ktoś wie na czym polegały problemy z tą stacją?).

No ja bym widział sterowanie grzałki wykonane za pomocą triaków (a nie przekaźników) włączanych w zerze sinusa, dzięki czemu nie wprowadzamy zakłóceń do sieci.

--
pozdrawiam,
demeo

#19 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez offo 30 września 2011, 09:25
Czyli przez przekaznik SSR :) bo one mają tę funkcję .

Darekbp2 --> Nie ma tanich sterowników które pozwalają równocześnie sterować dwoma niezależnymi procesami tzn górą i dołem według róznych profili jeszcze może z uwzględnieniem wpływu jednego na drugi , pc410 też nie ma takiej opcji - dlatego też stacje które używają pc410 mają też dodatkowy mniej skomplikowany sterownik do dolnego podgrzewacza np rex c-100.Wobec tego wywalenie tego sterownika z podgrzewacza i wstawienie PC410 nic ci nie da - i tak będziesz potrzebował drugiego sterownika.
Trzeba po prostu usiąść na spokojnie z kartką papieru i rozrysować to sobie wykorzystując dokumentację sterowników i to co już zostało napisane np :
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?t=9228

#20 Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Usunięty Użytkownik 402 30 września 2011, 18:16
Witam, co myślicie o sterowniku Omron? model E5CK-TAA1-500

Re: Sterowanie górnej grzałki

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2011, 18:16