• Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez inokomp 30 września 2011, 20:07
Witam
Szukając postów ludzi doświadczonych, w temacie xbox i reballing, na różnych stronach trafiłem na powalającą stronę.
Myśl przewodnia autora strony: " Postanowiłem więc moją wiedzę przekazać innym użytkownikom xboxa aby sami naprawiali swoją konsolę i nie oddawali je innym osobom do naprawy."
Powiem szczerze, najpierw się śmiałem, później zszokowany pomyślałem muszę pokazać to ludziom z branży. Miłej lektury, wklejam ciekawsze wątki:

http://xboxmasters.pl.tl/RED-FIX-1-.-0- ... _clamp.htm
http://xboxmasters.pl.tl/X%26L-3-RROD-FIX.htm

Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2011, 20:07

#2 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Macpod 30 września 2011, 20:12
Niech ktoś mi powie, że to jest żart...

#3 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Dawid20 30 września 2011, 20:21
To już stare jest .... swego czasu gość "bonzojan" który ma się za największego speca od BGA sam tak robił ...

#4 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez willyvmm 30 września 2011, 20:22
Bardziej cywilizowana wersja, pieczenia w piekarniku,palników i świeczek;)

#5 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez marioj77 30 września 2011, 20:24
Nic tylko wyrzucić niepotrzebne stacje BGA i wziąć się za "czary mary" :D

#6 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Usunięty Użytkownik 402 30 września 2011, 20:31
Wygląda na foto jakby układ miał ,,fabryczne" bąble. Łatwiej jest chyba na ten szpachel przykleić radiator do układu i potem przykręcić do płyty.

#7 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez willyvmm 30 września 2011, 20:37
Ten szpachel dodatkowo rozprasza ciepło.

#8 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Usunięty Użytkownik 402 30 września 2011, 20:42
,,Skręcamy konsole uruchomiamy a tu 3 RROD ale nie martwcie się zostawcie konsolę na 20 minut włączoną .Potem wyłączcie na 1 godzine aby luty pod GPU ostygły.Uruchomiacie i wszystko powinno grać."

Sprawdzę czy na laptopa to zadziała, na jednego dv zadziałało. :wtf:

#9 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez hanomag 30 września 2011, 21:19
LAZY napisał(a):,,Skręcamy konsole uruchomiamy a tu 3 RROD ale nie martwcie się zostawcie konsolę na 20 minut włączoną .Potem wyłączcie na 1 godzine aby luty pod GPU ostygły.Uruchomiacie i wszystko powinno grać."

Sprawdzę czy na laptopa to zadziała, na jednego dv zadziałało.

Możesz się uczyć od mistrza. ;)

#10 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez opelr 30 września 2011, 21:29
LAZY napisał(a):,,Skręcamy konsole uruchomiamy a tu 3 RROD ale nie martwcie się zostawcie konsolę na 20 minut włączoną .Potem wyłączcie na 1 godzine aby luty pod GPU ostygły.Uruchomiacie i wszystko powinno grać."

Sprawdzę czy na laptopa to zadziała, na jednego dv zadziałało.

Działa np. na Asusa z G6100 rozebranego, tak się zagrzeje układ, że się sam zrebaluje i znów działa, albo sposoby na wkładanie włączonego laptopa pod pierzynę:)

#11 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez webphoto 30 września 2011, 21:43
Kolejny zwolennik Adama Słodowego :lol:

#12 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Usunięty Użytkownik 402 30 września 2011, 21:45
Jest to jakieś rozwiązanie żeby laptop się nie psuł - my krzyczymy jak ktoś trzyma na kolanach czy na pościeli, wynika z tego że jednak jest to wskazane bo laptop się samo naprawia. Od dziś robię pierzorebale za 50zł. Musze jakąś pierzynę kupić.

#13 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Macpod 30 września 2011, 21:47
opelr napisał(a):Działa np. na Asusa z G6100 rozebranego, tak się zagrzeje układ, że się sam zrebaluje i znów działa, albo sposoby na wkładanie włączonego laptopa pod pierzynę:)

Luty się nie topią przy takich operacjach! Chodzi tutaj tylko o rozszerzalność cieplną metali, czyli lutów i połączeń w układzie.

#14 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez opelr 30 września 2011, 21:49
No tak, masz rację:), przeciez na tym polega reballing, pomijam faktyczne zimne luty:)

#15 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez pocinas 30 września 2011, 23:31
Osobiście rzec mogę że tamta stronka i cały stos FUNNY opisów "hehe" (najbardziej rozwaliła robótka z szpachlem, a jeszczej bardziej Gumka PELIKAN pocięta jako termopad - Szczyt). Stronka pewnie powstała tak jak ten dział tutaj. Zawsze jest śmieszniej i ciekawiej czyż nie . Osobiste moje wrażenie że założyciel tej stronki żywcem sobie jaja robi, a po kątach szydzi że ktoś przysłowiowo zabetonował Konsole....

Nie powiem ale najlepszy prezent na dzień chłopaka jaki w życiu dostałem.. Mega porcja śmiechu

#16 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez kamilj 30 września 2011, 23:39
Przyznać muszę, że miałem na serwisie konsolę zaszpachlowaną w ten właśnie sposób. Ktoś coś próbował z reballem ale układ i tak krzywo siedział.

W sumie wywołuje uśmiech na twarzy, ale na dzień chłopaka lepsze prezenty można dostać ;)

#17 Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez pocinas 30 września 2011, 23:43
kamilj napisał(a):Przyznać muszę, że miałem na serwisie konsolę zaszpachlowaną w ten właśnie sposób. Ktoś coś próbował z reballem ale układ i tak krzywo siedział.

W sumie wywołuje uśmiech na twarzy, ale na dzień chłopaka lepsze prezenty można dostać

P.S
Jak konsolę taką dostałeś wtedy, otwarłeś, a oczy zobaczyły szpachel to co pomyślałeś..?

W sumie fakt prezenty można lepsze dostać.. masz rację :-). Może się lekko poprawię zmieniając że w tym roku na dzień Chłopaka :-p

Re: Nietypowe sposoby na naprawę XBOX-a, autor raczej niewiele wie o bga.

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2011, 23:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).