• Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#61 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez delp 27 lipca 2010, 21:39
michallus napisał(a):delp Tak wystarczy.

@michallus ;-)krótko i na temat, dzięki masz punkt

Piszę jeszcze z zapytaniem, jak wygląda sprawa z montażem płyty czasami zdarza się że płyta potrafi się delikatnie wygiąć.
Jakiś patent. Posiadam stolik - uchwyt zrobiony na życzenie. Jutro umieszczę foto, może ktoś z kolegów doradzi co poprawić, a może ktoś podzieli się własnym projektem : .

Re: Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2010, 21:39

#62 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 27 lipca 2010, 21:47
Przy dobrze dobranym podgrzewaczu, płyta nie ma prawa się wyginać.
Warunek, musi być równomiernie rozłożona temperatura na całej płycie, jeżeli są różnicę -płyta wygina się. Nie należy stosować mocowań w stylu; przykręcanie płyt, sztywne mocowania bo w taki sposób uszkadzamy płytę.

Dzisiaj dużą płytę PS3 zrobiłem na czterech mocowaniach bez nawet minimalnego wygięcia płyty.
Mocowania były rozstawione 5cm od rogów płyty.

#63 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez oneeye 27 lipca 2010, 22:22
Potwierdzam, przy okazji odpowiadam Ci delp na PM'a. Posiadam JOVY, jak kilka osób tutaj, jednak zmodyfikowałem dolny podgrzewacz. Nie uwierzysz jak wielkie było moje zdziwienie, jak zajrzałem do wewnątrz stacji chcąc zamontować 4 HTS'y (promienniki) po 100 PLN netto za sztukę i ujrzałem identycznego jednego HTS'a w JOVY. Pierwsze co rzuciło mi się na myśl to ile ta maszynka jest faktycznie warta. Dramat. Nie więcej niż 1500 PLN - 2000 PLN. Efekt: podgrzewacz 4 x 600W - 270mm x 270mm. Płyta nie wygina się. Wyjątkiem są płyty o większej powierzchni z mostem na skraju, gdzie niemożliwe jest podgrzanie równomierne PCB i to nie w każdym przypadku. Tak czy inaczej duży podgrzewacz, o którym to już pisano w tym lub podobnym temacie, to podstawa. Kładę wtedy płytę na "stoliku" bez potrzeby mocowania jej.

#64 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez delp 27 lipca 2010, 22:31
Bardzo dziękuje @oneeye oraz @michallus za sugestie, niestety nie kupiłem RE-7500 tylko sam coś montuje, z chęcią bym kliknął Wam pomógł, ale nie ja ten temat założyłem. Mam podgrzewacz zrobiony z 3x promienniki po 800W + 3ref. do nich.
Stolik, uchwyt mam zrobiony na życzenie i tak jak pisałem co niektóre płyty delikatnie się potrafią wygiąć /mi to przeszkadza/.
Będę walczył z tym dalej, najważniejsze jest to że pady nie odpadają przy ściąganiu układów :-) jak na początku . Na razie się uczę, próbuję, testuje.

#65 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez majsterx 27 lipca 2010, 22:58
Jovy to rozpropagowana marka, płaci się za reklamę. Bo podgrzewacze nie są najlepszej jakości.

#66 Re: Pasta do BGA i inne potrzebne do reballingu.

przez benchmarek 27 lipca 2010, 23:07
gathor napisał(a):
benchmarek napisał(a):Ja kulki zakupuje na Ebayu w Chinach/Honkongu okolo 5 USD z wysylka za 25k

Czy kolega może podać jakiś link do tak tanich kulek? Jakoś nie mogę znaleźć żadnych w tej cenie, najtańsze jakie znalazłem to £14 plus przesyłka

Tak proszę bardzo za 4USD z wysyłką Link

#67 Re: Pasta do BGA i inne potrzebne do reballingu.

przez gathor 27 lipca 2010, 23:21
benchmarek napisał(a):
gathor napisał(a):
benchmarek napisał(a):Ja kulki zakupuje na Ebayu w Chinach/Honkongu okolo 5 USD z wysylka za 25k

Czy kolega może podać jakiś link do tak tanich kulek? Jakoś nie mogę znaleźć żadnych w tej cenie, najtańsze jakie znalazłem to £14 plus przesyłka

Tak proszę bardzo za 4USD z wysyłką Link

Dzięki przyjacielu. Czy kupowałeś już u nich coś? Jak przebiega finalizacja?
W każdym razie sprzedawcę dodałem do listy, jak będzie miał pozytywną opinię wśród Was, na pewno skorzystam z ich usług

#68 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez benchmarek 27 lipca 2010, 23:28
U sprzedawcy tego zakupiłem bardzo dużo rzeczy sita, kulki, chipy, narzędzia itp, jestem zadowolony natychmiastowa wysyłka po płatności oraz rzetelność. Dla stałych klientów dobre rabaty.

#69 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez tom 28 lipca 2010, 06:15
Witam.

Potwierdzam sprzedawca jak najbardziej sprawdzony.

Czy nie taniej wyjdzie zakup 250k u tego sprzedawcy? (20$ z przesyłką)

#70 Re: Pasta do BGA i inne potrzebne do reballingu.

przez gathor 28 lipca 2010, 13:07
benchmarek napisał(a):Kulki bezołowiowe są zwykle matowe raczej nie błyszczą (jakby zaśniedziałe), mają chropowatą strukture pozatym temperatura topnienia jest wyższa, mozna tez to ustalić po oznaczeniach układów bga.

Ja mam pytanie co do tego. W jaki sposób określić kulki po oznaczeniach BGA? Jakoś się nigdy nad tym nie zastanawiałem, a człowiek w końcu uczy się całe życie ;)

#71 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez benchmarek 28 lipca 2010, 21:42
W oznaczeniach układów są "zaszyte" informacje o technologii wykonania np. intel SL7YC oraz SL73Z - ten sam układ (FW82801EB) ale w różnych technologiach. Dotyczy to tylko układów produkowanych w okresie przejściowym. Pisałem już chyba o tym, układy poza przeznaczeniem medycznym i wojskowym produkowane po roku 2006 będą bezołowiowe.

#72 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Vogelek23 28 lipca 2010, 21:53
W uzupełnieniu do powyższej wypowiedzi Kolegi benchmarek dodam, że czasami można się spotkać - szczególnie na układach Intela - z oznaczeniem e1.
Oznaczenie to identyfikuje technologię Eco - czyli bezołowiową.

#73 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez farmer 28 lipca 2010, 22:05
benchmarek napisał(a):W oznaczeniach układów są "zaszyte" informacje o technologii wykonania np. intel SL7YC oraz SL73Z - ten sam układ (FW82801EB) ale w różnych technologiach. Dotyczy to tylko układów produkowanych w okresie przejściowym. Pisałem już chyba o tym, układy poza przeznaczeniem medycznym i wojskowym produkowane po roku 2006 będą bezołowiowe.

Tylko SL73Z to FW82801EB, SL7YC to NH82801EB. Oba są to układy 82801EB (ICH5), jeden w wykonaniu "ołowiowym" - oznaczenie FW, drugi "bezołowiowy" - NH. Inne oznaczenia np. AF - dodatkowo Halogen-Free.

#74 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 29 lipca 2010, 14:30
Kolejne pytanie, bo prawie udał mi się reballing :P

Oto zdjęcie:
Obrazek

Czy te kulki które są zaznaczone elipsą mogą zostać? 2 z nich mi się skleiły z kolejnymi dwoma i kulki zrobiły się większe. Na miejsce tamtych wrzuciłem nowe dwie kulki.

Na prawy dolny róg nie patrzcie bo to była moja wola, żeby coś sprawdzić :)

#75 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 29 lipca 2010, 14:36
Nie nie mogą tak zostać.
Oczyść te dwa punkty i przylutuj kulki, przecież to żaden problem.

Vogelek23 orientujesz się co oznacza secret na układach intela np FBM ?

#76 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 29 lipca 2010, 14:57
michallus napisał(a):Nie nie mogą tak zostać.
Oczyść te dwa punkty i przylutuj kulki, przecież to żaden problem.

michallus w jaki sposób lutujesz takie brakujące kulki? Jeszcze raz na podgrzewaczu czy jak?

#77 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 29 lipca 2010, 15:12
Stare kulki usuwasz, osobiście to robię na dwa sposoby
1)oczyszczam rączką SX90 i końcówką o średnicy wew. 0,5mm
2)lutownicą z cienkim grotem np. 0,2mm :) tylko wtedy pozostaje nieoczyszczony pad, w takim przypadku stawiasz mniejsza kulkę -tak żeby się zrównała z pozostałymi.

Osobiście nie korzystam z sita jak mam do dosztukowania 2szt i nawet więcej, robię to za pomocą pęsety i hotaira.

Dla pomocy możesz skorzystać z sita i podgrzewacza.

#78 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 29 lipca 2010, 22:25
Ok... dziękuję pięknie za pomoc. Mnie dotyczy 2gi sposób bo takiej rączki, ani rozlutownicy nie posiadam.

Pozdrawiam! :)

#79 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 24 sierpnia 2010, 20:37
Kolejna rzecz:

Czy po tym jak ściągacie kulki lutownicą a później lutownicą z plecionką, pobielacie jeszcze raz pady i znowu zdejmujecie to plecionką? Chodzi o chip i pady na płycie.

Pozdrawiam.

#80 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez chevy 24 sierpnia 2010, 21:47
Nie wszystkie. Jeżeli są pady zaśniedziałe, prawie czarne to bardzo delikatnie skrobię specjalnym szpikulcem aż się zacznie błyszczeć później IPA pasta/flux i nowe kulki.

Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2010, 21:47