• DV7-1113EO 4 razy miga dioda

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez bobert 30 września 2011, 09:17
Witam. Pacjent DV7-1113EO JBK00 LA-4092P.
Objawy: po 20s od włączenia miga 4 razy dioda od capslocka 3s przerwy 4 mignięcia, i tak w kółko.
Na stronie HP wyczytałem, że jest to błąd karty graficznej (ATI 216-0707011). BIOS resetowałem ,nie mam wsadu do zaprogramowania kości. I teraz czy jest to ewidentnie wina grafiki, bo nie chciał bym niepotrzebnie zamawiać nowej ? Czy jeszcze coś mogę sprawdzić ? Podgrzewanie nic nie zmienia.

Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2011, 09:17

#3 Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez bobert 30 września 2011, 09:53
Tamte wątki czytałem i mam świadomość ,że powinienem zacząć od BIOSu. U mnie Dioda miga trochę inaczej, 4mignięcia co 1s i 3s przerwy, itd.Za uwaloną grafiką pośrednio świadczy skrajnie zaniedbany układ chłodzenia.Chętnie zapoznam się jeszcze z jakimiś sugestiami.

#4 Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez PureEvil 30 września 2011, 12:17
po dociskaj wykrzywjaj układ graficzny wtedy będziesz miał pewność, że chipset jest do reballingu tylko radzę to robić na rozgrzanym układzie wtedy lepiej wszytko wychodzi

#5 Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez opelr 30 września 2011, 12:44
Masz wsad.
Zrób reball grafiki na początek jeśli piszą, że kod błędu na to wskazuje.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez redart 30 września 2011, 12:52
PureEvil napisał(a):po dociskaj wykrzywjaj układ graficzny wtedy będziesz miał pewność, że chipset jest do reballingu tylko radzę to robić na rozgrzanym układzie wtedy lepiej wszytko wychodzi

Nie ma to jak dobra rada, aż dziw bierze, że nie zaproponowałeś piekarnika...
Pomyśl: jak zacznie wyginać płytę przy układach, to w najlepszym razie pozrywa pady. Takie sugestie co do sposobu naprawy są wysoce szkodliwe. Czym innym jest reflow, a czym innym partyzantka z wyginaniem płyty na ciepło.

#7 Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez litwin783 30 września 2011, 13:08
Na początek radził bym przeprogramowanie biosu , a póżniej zajął się grafiką , jeżeli nowy wsad nie pomoże.

#8 Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda

przez bobert 30 września 2011, 16:03
Sprawa z laptopem dosyć pilna dlatego zamówiłem już układ. Dziękuje za wsad, najpierw zaprogramuje BIOS i zobaczymy, najwyżej układ zostanie na później.

#9 Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda  [ROZWIĄZANY]

przez bobert 4 października 2011, 16:15
Wymiana ATI 216-0707011 rozwiązała problem.Temat zamykam i dziękuje za zainteresowanie.

Re: DV7-1113EO 4 razy miga dioda  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 4 października 2011, 16:15