• Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

przez gusto54 7 października 2011, 09:54
Witam, jak temacie, podczas uruchomienia pojawia się komunikat, że nie znaleziono numeru seryjnego płyty. Po wejściu do biosu przy S/N jest 0000000000. Wgrałem najnowszy bios F.65, ale to nie pomogło. Co mogło spowodować taki komunikat i jak to można naprawić? Nie znam historii płyty, więc nie potrafię powiedzieć co mogło być robione.
Obrazek

Re: Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

przez Google Adsense [BOT] 7 października 2011, 09:54

#2 Re: Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

przez ichtiamber 7 października 2011, 09:59
Witam
Potrzebne jest narzędzie HP DMI TOOL .
Za pomocą tego oprogramowania wpiszesz swój numer seryjny (tabliczka znamionowa na spodzie laptopa).
Mogę przesłać na maila

#3 Re: Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

przez gusto54 7 października 2011, 10:51
Tylko jest mały problem, płyta chyba była wymieniana gdyż były ślady demontażu, ponadto w biosie jest info CQ50 a na obudowie CQ60-120EW i nie wiem czy taka operacja się powiedzie.

#5 Re: Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

przez gusto54 10 października 2011, 07:13
Czyli tym programem mogę dowolnie wpisać numer seryjny? Czy taka zmiana numeru musi mieć odniesienie np do modelu, numeru produktu czy poprostu mogę sobie wpisać co mi do głowy przyjdzie żeby tylko było te 10 cyferek?

#6 Re: Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

przez simek10 10 października 2011, 08:57
Z tego co wiem to Product number też nie powinien tak wyglądać.

Re: Brak S/N płyty Compaq Presario CQ50

przez Google Adsense [BOT] 10 października 2011, 08:57