• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#381 Re: Sterownik stacji BGA

przez sebo54 9 października 2011, 09:14
Nie wiem z jakich bibliotek korzystał autor projektu myślę że twój wyświetlacz ma problem programowy (inicjacja startowa wyświetlacza). To że lcd jest zgodne z hd44780 nie znaczy że będzie działać produkowane są różne klony tych lcd i różnie się zachowują , tylko zmiana w programie.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2011, 09:14

#382 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 9 października 2011, 12:43
Witam - informacyjnie piszę o zamówieniu na porawione płytki:
ja - 2 szt,
juurd - 1 szt
waldix1 - 1 szt
hook03 - 2 szt

w sumie 6 szt. Wszyscy nie widzą problemu w ekspresie (a że mnie nawet by na tym zależało to podejrzewam że ekspres będzie zamówiony)...

Jeśli ktoś jeszcze jest chętny to proszę szybko - w poniedziałek ok 14 ostatni raz sprawdzam skrzynkę z PW i wysyłam zamówienie

#383 Re: Sterownik stacji BGA

przez seba270 9 października 2011, 18:46
Witam, w końcu znalazłem czas i poskładałem sterownik, lecz zauważyłem dziwny problem, wskazania termopary płyty są zaniżone o 7 stopni. Oczywiście można to skalibrować ale zastanawia mnie fakt dlaczego się tak dzieje, zamieniałem już maxy i termopary nawet kilka razy wgrywałem program. Na starym sterowniku (wersja dwu płytkowa)ten problem nie występował.

#384 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 10 października 2011, 09:42
Niech kolega spróbuje, odłączyć minus termopary od masy układu, trzeba doprojektować taką możliwość żeby dało się to zrobić bez cięcia.

#385 Re: Sterownik stacji BGA

przez Macpod 10 października 2011, 13:18
Można by zrobić zworkę gdzieś obok;)

-- poniedziałek, 10 października 2011, 14:33 --

bserwis, jak jeszcze nie zamówiłeś to odezwij się do mnie, możliwe, że uda mi się załatwić sporo taniej.

#386 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 10 października 2011, 14:16
Wystarczy wstawić na projekcie rezystor 0ohm:)

#387 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 10 października 2011, 19:33
Witam, mam pytanie odnoście fusebitów czy takie ustawienie jest poprawne? Obrazek

#388 Re: Sterownik stacji BGA

przez DaCoPL 11 października 2011, 08:20
W zakładce "FUSE HEX EDITOR" powinieneś mieć dokładniejszą edycję fusów i możesz tam wpisać takie jakie będą potrzebne.

#390 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 11 października 2011, 10:26
Dzięki bardzo :) kolego h3nry, zrobiłem tak przez fuse hex editor ale nie mam pojęcia jak w avr burn-o-mat ustawić lockbity :( może przez to nie działa mi wyświetlacz? :(

#391 Re: Sterownik stacji BGA

przez seba270 11 października 2011, 12:29
kmkm2 napisał(a):Niech kolega spróbuje, odłączyć minus termopary od masy układu, trzeba doprojektować taką możliwość żeby dało się to zrobić bez cięcia.

Dzięki za pomoc teraz jest ok. Koniecznie trzeba doprojektować taka możliwość.

damianzet napisał(a):Dzięki bardzo kolego h3nry, zrobiłem tak przez fuse hex editor ale nie mam pojęcia jak w avr burn-o-mat ustawić lockbity może przez to nie działa mi wyświetlacz?

A błędy na płytce zostały poprawione? Niech kolega dobrze sprawdzi połączenia między wyświetlaczem a procesorem.

#392 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 11 października 2011, 17:05
Super już działa tylko pisze wczytaj profil a w opcjach jest tylko profil wygrzewania jak mam to ustawiać? Widze że jak ustawie temp na wyższą to załacza dolną grzałke ;] a kiedy załącza górna? Potrzeba mi tylko profili na kulki ołowiowe i bezołowiowe ;p może ktoś by mi zrobił hexa z nimi? Bo przez przypadek uwaliłem FT232 źle podłączyłem USB ;/

#393 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 11 października 2011, 22:39
Na forum jest plik z eeprom, tam są profile, Profile ładuje się w pozycji menu "Wybierz profil", a "Tryb wygrzewania" to stacja pracuje po prostu jako podgrzewacz.

PS. W złączeniu poprawiony odrobinę projekt płytki(dodano rezystory 0hm umożliwiające podłączenie minusa termopary do masy)

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#394 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 12 października 2011, 09:23
Przydały by się jeszcze jakieś otwory na montaż płytki, bo z tego co widzę to montaż odbywa się przez otwory od płytki LCD.

#395 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 12 października 2011, 10:05
Ja to sobie tak wykombinowałem.

Obrazek

#396 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 12 października 2011, 10:24
Fajnie to wygląda ja teraz tylko czekam na odpowiedz bserwis czy zamówienie na płytki wykonane w firmie zostanie złożone :D

#397 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil198405 12 października 2011, 10:46
Witam czy można zamontować układ MAX6675ISA+, chodzi oczywiście o końcówkę ISA+

#398 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 12 października 2011, 10:47
Oczywiście.

#399 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil198405 12 października 2011, 16:21
Mam takie pytanie jakie koszty koledzy ponieśli przy budowie sterownika kolegi kmkm2

#400 Re: Sterownik stacji BGA

przez DaCoPL 12 października 2011, 16:26
Sam sterownik nie wliczając przekaźników ssr, trafa, grzałek, termopary i kilku błędów przez które musiałem kupić niektóre rzeczy jeszcze raz to koszt ok. 200zł brutto.

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 12 października 2011, 16:26