• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#421 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 21 października 2011, 17:22
Moim problemem była nie dolutowana ścieżka idąca od wyświetlacza do atmegi i też miałem kwadraciki, sprawdź podłączenia wyświetlacza wg schematu czy wszystko przewodzi i połączenia jego z uP i czy poprawiłeś błędy jakie były na płytce? Czy użyłeś własnej?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2011, 17:22

#422 Re: Sterownik stacji BGA

przez remikk2 21 października 2011, 17:26
Zrobiłem własną płytkę metodą termotransferu.
Programowałem Atmegę różnymi wsadami. Na niektórych mrugała mi czerwona dioda na płytce i buzer "warczał".
Napięcia zasilania oraz płytka sprawdzona.

Już ruszyło.
Taśma połączeniowa miała wadę.
Pozdrawiam.

#423 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 24 października 2011, 09:38
ja mam natomiast inny problem - jak już zmontuję cały układzik to czy ma ktoś w okolicach Szczecina pożyczyć za dobre piwko na tydzień pirometr abym mógł skalibrować termopary ze sterownikiem ? ewentualnie czy ma sens zakup pirometru takiego jak tu: http://allegro.pl/bezdotykowy-pirometr- ... l#delivery

#424 Re: Sterownik stacji BGA

przez Usunięty Użytkownik 402 24 października 2011, 11:20
Pirometrem nie skalibrujesz dokładnie termopary, nie tym pirometrem.
Raczej multimetr z sondą byłby dokładniejszy.

#425 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 24 października 2011, 12:38
znaczy chodzi mi o tzw drugą opinię - sprawdzenie że jeśli termopara wskazuje mi 200 st, to czy jest faktycznie 200 - pirometr mógłby pomóc. Ew. jak bez miernika z sondą można sobie kalibrować termoparę ?

#426 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 24 października 2011, 12:53
Gotująca się woda powinna mieć około 100°C z wystarczającą dużą dokładnością.

#427 Re: Sterownik stacji BGA

przez remikk2 26 października 2011, 20:42
Pytanie.
Czy jeśli ustawimy w profilu temp. max. płyty to układzik powinien utrzymywać temperaturę płyty na tym poziomie?
W pierwszych dwóch płytach zdjąłem mostki północne przy temp 205 st.
Teraz nie mogę już nic ruszyć.
Pierwszy stopień przechodzi ładnie.
W chwili załączenia górnej grzałki temperatura płyty spada stopniowo do 160st.
Sprawdzone na profilu.hex.
Myślałem że coś w sofcie i wgrałem po raz kolejny.
Niestety bez efektu.

#428 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 26 października 2011, 21:34
205 st. możesz podieść przy PB a nie PBFree natomiast jeżeli temperatura spada ci o jak dobrze przeliczyłem 45 st to chyba problem tkwi w położeniu termopary. Tak być nie powinno. Profile sam sobie musisz dobrać.

#429 Re: Sterownik stacji BGA

przez remikk2 26 października 2011, 21:58
Termopary odczytują temperaturę prawidłowo. Sprawdziłem sondą w multimetrze. Układ zdejmowany w poprzednim poście stał w hp dv2000 więc pbfree. Dół grzał 190st a góra tylko dogrzała. Nie wiem jaki był topnik ale układ pływał.
Co ma kolega na myśli mówiąc o położeniu termopary?
Skoro temperaturę trzyma na pierwszym trybie to nie powinno chyba kolidować z trybem 2?
Co ciekawe jak na trybie drugim osiągnie zadaną temperaturę nie zmienia się na tryb 3.

#430 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 27 października 2011, 08:45
ja natomiast mam prośbę gorącą do kolegi kmkm2 - ponieważ softy są porozrzucane po forum na początku i pośród 22 stron, czy mógłby wrzucić tu paczkę z plikami (bootloader firmware i inne potrzebne do uruchomienia stacji) aktualne na dzień dzisiejszy ?

#431 Re: Sterownik stacji BGA

przez remikk2 27 października 2011, 17:03
Rozwiązanie mojego przypadku:
Zastosowałem odczyt z 3 termopar.
1 Górna grzałka, 2 grzana płyta, oraz 3 termopara podgrzewacz. Ja zastosowałem 3 termoparę jako bezpośredni pomiar spodu płyty.
Po zamianie 3 na termoparę z grzałki dolnego podgrzewacza wydaje się być ok.
Teraz podtrzymuje temperaturę płyty i przechodzą wszystkie etapy.
Czy tak powinno być połączone?
Czy pomiar płyty lepiej dawać na wierzch , czy na spód płyty?

#432 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 28 października 2011, 07:52
z tego co pamiętam projekt przewidywał, że :

Termopara 1 - termopara grzałki dolnej (wtopiona w grzałkę)
Termopara 2 - termopara K luźno na układzie (pomiar temperatury układu)
Termopara 3 - termopara grzałki górnej - informacyjnie - nie wpływa na regulację i bez niej maszyna też działa

Zatem masz tylko jedną termoparę którą możesz jeździć i powinna ona spocząć przy lutowanym układzie (a najlepiej pod nim). Niech mnie kto poprawi jak się mylę

#433 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 29 października 2011, 21:53
W poniedziałek postaram się zrobić paczkę z najnowszym softem, niedługo i tak będzie nowa poprawiona wersja firmware, do końca roku powinna powstać pierwsza wersja(alfa) programu do sterowania przez komputer.

#434 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 30 października 2011, 13:28
1. mam pytanie - czy jest jakakolwiek możliwość aby ten program rysował na bieżąco wykres temperatury w czasie ? Ew. w jaki sposób robić to w czasie rzeczywistym (wiem że można zrzucać do pliku tekstowego dane z com-loggera i potem zrobić wykres, ale powiedzmy że to takie działanie po fakcie - chodzi mi o monitorowanie w czasie rzeczywistym) ?

2. Czy w sterowniku jest PID (czytałem wątek od początku, łącznie z tym na elektrodzie i nie mogłem się jasnej odpowiedzi doszukac)?

3. pytanie do kolegi KMKM2 - czy jak ja mam na dolnym HTS/1 600W to czy sterownik nie zgłupieje (wiem że Ty masz HTS/1 ale słabsze) ?

4. drugie pytanie do kolegi KMKM2 - jakie zmiany w firmware planujesz - nie mogę się go bowiem doczekać

5. informacyjnie dla osób które zamówiły płytki - przepraszam za opóźnienie - w sobotę płytki opuściły moje rodzime miasto listami poleconymi priorytetowymi. w poniedziałek a ostatecznie w środę powinny trafić do Was

#435 Re: Sterownik stacji BGA

przez Macpod 30 października 2011, 13:31
bserwis napisał(a):3. pytanie do kolegi KMKM2 - czy jak ja mam na dolnym HTS/1 600W to czy sterownik nie zgłupieje (wiem że Ty masz HTS/1 ale słabsze) ?
A co to ma do sterownika? Ważne czy przekaźnik to wytrzyma;)

#436 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 30 października 2011, 14:42
bserwis napisał(a):1. mam pytanie - czy jest jakakolwiek możliwość aby ten program rysował na bieżąco wykres temperatury w czasie ? Ew. w jaki sposób robić to w czasie rzeczywistym (wiem że można zrzucać do pliku tekstowego dane z com-loggera i potem zrobić wykres, ale powiedzmy że to takie działanie po fakcie - chodzi mi o monitorowanie w czasie rzeczywistym) ?

Pracuje nad takową aplikacją.

#437 Re: Sterownik stacji BGA

przez krzysiek007 31 października 2011, 20:27
kmkm2 napisał(a):W poniedziałek postaram się zrobić paczkę z najnowszym softem, niedługo i tak będzie nowa poprawiona wersja firmware, do końca roku powinna powstać pierwsza wersja(alfa) programu do sterowania przez komputer.

I jak z tą paczką ?
Czy coś się zmieni na Hardware (PCB itp)?

#438 Re: Sterownik stacji BGA

przez kwinto10 31 października 2011, 20:34
Można zaprogramować cały sterownik poprzez ISP ?
Do zaprogramowania bootloadera zamierzam użyć programu ISPPROG.
Nie znam się na programowaniu, ale widzę że programem można zaprogramować 3 obszary.
Gdzie odpowiednio wgrać firmware i profile ?
Oczywiście w przyszłości zamierzam wgrywać poprzez USB.

#439 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 31 października 2011, 21:18
I jak z tą paczką ?
Dziś/Jutro postaram się umieścić, niestety teraz walczę z aktualizacja Lexa i nie wiem ile mi się zejdzie.
Czy coś się zmieni na Hardware (PCB itp)?
Nie są planowane żadne zmiany, co najwyżej kosmetyczne niemające wpływ na działanie sterownika.
Można zaprogramować cały sterownik poprzez ISP ?
Tak można.

#440 Re: Sterownik stacji BGA

przez SidNet 2 listopada 2011, 10:02
Witam Kolegów.
Wiem że sam temat jest związany z sterownikiem, ale chciałem zapytać, czy ktoś może wrzucić fotki swoich stacji. Planuję zlecenie wykonania takiej stacji. No chyba że ktoś posiada też jakieś rysunki, oczywiście odwdzięczę się.

Pozdrawiam serdecznie

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2011, 10:02