• Asus K52JC - kość BIOSu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 25 maja 2011, 12:59
Witam.
Posiadam sprzęt jak w temacie. Komputer zawieszał się na POST z logiem ASUSa, więc postanowiłem przeprogramować kość BIOSu na programatorze. Na warsztat wziąłem kość SST25VF032B (jest to kość 32Mbitowa, a BIOS ma 16Mbitów). Po przeprogramowaniu teraz jest całkowity brak obrazu. BIOS miałem z działającego laptopa K52JC.
W poniższym wątku jest informacja, że ponoć nie jest to kość BIOSu:
viewtopic.php?f=11&t=7465
Innej pamięci FALSH na tej płycie nie mogę znaleźć.
Ma ktoś jakieś sugestię? Jeśli nie jest to kość BIOSu to co? Chyba, że oprócz programu BIOSu jest tam coś jeszcze?

Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez Google Adsense [BOT] 25 maja 2011, 12:59

#2 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 23 sierpnia 2011, 17:57
Witam ponownie.
Chciałbym odgrzać temat bo wciąż wiszę z tym laptopem.
Z góry dzięki za pomoc.

#3 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez sandro123 25 sierpnia 2011, 13:12
check the file
ASUS K52Jc.206.rar

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#4 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez wab 25 sierpnia 2011, 13:31
Gdyby nie pomogło to jutro będę miał takiego laptopa. Proszę na PW napisać bo mogę zapomnieć.

#5 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 29 sierpnia 2011, 08:29
Udało się zdobyć koledze wspomnianego laptopa?

#6 Re: Asus K52JC - kość BIOSu  [ROZWIĄZANY]

przez wab 30 sierpnia 2011, 17:15
Moja płyta ma oznaczenie K52JR rev. 2.0 na obudowie laptopa jest K52J / K52JB.
Koło KBC jest puste miejsce, przy złączu baterii jest Winbond 25Q32BVSIG, innej kości nie ma.
Poniżej zawartość kości.

#7 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez amorphe 30 sierpnia 2011, 22:32
Witam.
Pozwoliłem sobie pobrać powyższy plik i pobieżnie porównać z wyssanym przed chwilą wsadem z kości SST25VF032B (K52J / K52JE).
Co ciekawe płyta to także K52JR Rev.2.0.
I faktycznie wynika z tego że:
- plik kolegi wab to BIOS 204 datowany 13.05.2010 (przeznaczenie w/g Asusa - K52JB)
- ten wyssany to BIOS 211 datowany 09.07.2010 (K52Je).
Poniżej dump.

#8 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 31 sierpnia 2011, 14:10
Dzięki za zainteresowanie.
Wgrałem wsad dostarczony przez kolegę WABa i komputer zachowuje się nieco inaczej. Wtedy po podłączeniu zasilacza od razu się uruchamiał i nie można go było wyłączyć. Teraz włącza i wyłącza się po przyciśnięciu przycisku włączania.
Wydaje mi się, że teraz to już kwestia samego BIOSu, a nie reszty oprogramowania w tej kości. Moja płyta to K52JC V2.0.
Wie ktoś może jak wyodrębnić zawartość kości obejmującą BIOS? Może można podmienić tą zawartość?
Spróbuję wgrać jeszcze wsad od kolegi AMORPHE.

#9 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez amorphe 31 sierpnia 2011, 17:00
Jeszcze raz sprawdziłem w edytorze oba wsady i porównałem z tymi ze strony Asusa.
Wychodzi na to, że "krótki" BIOS od Asusa zaczyna się dokładnie w połowie pojemności pamięci Flash - czyli od 0x200000 do 0x3ffff0 (chyba dobrze zapisałem ?)

#10 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 31 sierpnia 2011, 17:52
Tak, też już to znalazłem i jutro się okaże co z tego wyszło.

-- czwartek, 1 wrz 2011, 10:36 --

No niestety. Po przeróbce wsadu zero reakcji na przycisk włącznika.
Może popełniłem jakiś błąd przy przeróbce wsadu. Któryś z kolegów może rzucić okiem czy dobrze to podmieniłem? Użyłem BIOSu w wersji 2.16 ze strony Asusa.
Wykorzystałem plik kolegi AMORPHE (mam nadzieje, że w opisie pliku się pomyliłeś i zamiast A52J powinno być K52J :) ).

Czy może mi któryś z kolegów podać dokładne oznaczenie na obudowie tego układu? SST25VF032B... i co jest dalej

#11 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 27 października 2011, 10:10
Po wielu bojach udało się uruchomić laptopa.
Połączenie wsadu kolegi WABa i BIOSUu ze strony Asusa pomogło, ale jest jedno ale - ciągła praca wentylatora na maksymalnych obrotach. Zainstalowałem praktycznie wszystkie sterowniki i wciąż jest to samo. Co z tym można zrobić? Wgrać BIOS? :D

#12 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez wab 27 października 2011, 10:49
Można wgrać z systemu operacyjnego. Jak nie pomoże będziemy szukać w sterowaniu wentylatora.

#13 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 27 października 2011, 11:01
Już przeprogramowałem na v. 216, a później na 215 i jest to samo. O jakich sterownikach wentylatora piszesz?

#14 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez wab 27 października 2011, 11:07
Pisałem o układzie sterowania wentylatorem i odczycie temperatury.
Czy w systemie zmienia się i jaka jest temperatura procesora? Proszę sprawdzić jakimś programem, który to pokaże.

#15 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 2 listopada 2011, 14:45
t Zaraz po włączeniu laptopa wentylator nie uruchamia się. Włącza się po jakiejś minucie i później już się NIE CHCE SIĘ WYŁĄCZYĆ.
Po instalacji asusowego NB Probe informacje o temp. CPU i obrotach wentylatora są w wersji dla kretynów, czyli:
- CPU Temperature: normal,
- CPU Speed: Fully On.

W Evereście wyświetla, że:
- rdzeń 1: temp. waha się w pobliżu 31-33st. (przy obciążeniu 40 st.),
- rdzeń 2: ......................................... 35-37 (przy obciążeniu 44 st.),
- sumaryczny: 86s (przy obciążeniu nie zmienia się - sądzę, że jest to zwizane za złą identyfikacją CPU przez Everesta).
W laptopie jest procek DualCore Intel Core i3 520M, więc ma 4 rdzenia, a Everest widzi 2.
Może w tych Asusach z i3 tak jest z tym wentylatorem bo jeśli nie to może jest to kwestia właśnie tych pierwszych 2MB we flashu, które były zgrane z K52JB?

Mała poprawka co do CPU. Everest wykrywa i3 520M, w rzeczywistości jest i3 370M (info z BIOSu, Windowsa i naklejki )

#16 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez wab 2 listopada 2011, 15:16
Proszę podgrzać radiator lub bardziej obciążyć procesor bo temperatura może być za niska aby wiatrak pracował.

#17 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 2 listopada 2011, 15:27
Na początku nie zrozumiałem twojego posta, ale później się kapnąłem o co chodzi. Pomyliłem się w poprzednim poście.
Zaraz po włączeniu laptopa wentylator nie uruchamia się. Włącza się po jakiejś minucie i później już się nie chce właczyć.

Miało być: Włącza się po jakiejś minucie i później już się NIE CHCE SIĘ WYŁĄCZYĆ.

#18 Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez luielektr 30 listopada 2011, 11:58
Laptop oddany jakieś 2 tygodnie temu i nie ma żadnej skargi od klienta.
Dziękuję jeszcze raz za pomoc kolegom wab i amorphe.
Zamykam temat.

Re: Asus K52JC - kość BIOSu

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2011, 11:58