• HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Remigiusz 27 października 2011, 17:31
Witam Wszystkich,

Laptop HP, płyta DA0AT3MB8F0 Rev: F
Laptop po wymianie GPU G86-731-A2 na nowy z '09 roku, po uruchomieniu artefakty.
Drobnica nie ruszona.
Ponownie reflowany GPU oraz reflowane dwie górne pamiątki VRAM.
Dalej artefakty. Reballować GPU na PB?

Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2011, 17:31

#2 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez danb 27 października 2011, 17:59
Czy podczas ściągania kleju nie zostały uszkodzone ścieżki do kostek VRAM?

#3 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez pijan4 27 października 2011, 18:08
Witam

Mógłby kolega opisać szczegółowo co znaczy "artefakty" konretnie?.

#4 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Remigiusz 27 października 2011, 18:12
Hmmmmm...... klej ściągany chemicznie i termicznie z wykałaczką.

Co znaczy artefakty - ekran w dwóch, pionowych rzędach po trzy elementy z przekłamanym logiem HP, w kreseczki, kropeczki itp.

#5 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez pijan4 27 października 2011, 18:19
Proponuję wrócić do pierwotnego chipa lub innego sprawnego wtedy wszystko się wyjaśni, może też być taka sytuacja iż trafił kolega na sztukę fizycznie 771 o napisie 731 które sam miałem na serwisie i nie jest to wyssane z palca dlatego pytałem się o artefakty. W moim przypadku pojawiały sie pionowe linie różnego koloru na biało-szarym tle.

#6 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Remigiusz 27 października 2011, 21:51
Ściągnięcie i sprawdzenie ponowne padów i ścieżek nic nie dało. Dalej artefakty. Coś mi się wydaje, że ten układ z '09 może być "inny".

#7 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Usunięty Użytkownik 402 27 października 2011, 21:53
Może naruszyłeś Vram? zdejmij i przekulkuj.

#8 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez arvika 27 października 2011, 21:57
Zrób to co pijan4 Ci radzi. W pierwszej kolejności sprawdź na innym chipie. Ostatnio tez robiłem doktorat nad nowymi układami 731...

#9 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Remigiusz 27 października 2011, 22:54
Jak ja dorwę tego vogcika to mu nogi z..........

Kolega tomahawk sprzedaje pewniaki 731.

Gdybym tylko miał inny, sprawny 731.
Cóż, spróbuję wstawić poprzednika 730.

Co do VRAM, nie ma szansy abym go ruszył. Pytanie, czy gdyby w tym 731 był 771, to artefakty dziliły by ekran na 6 pomniejszonych wersji? Może faktycznie to pamięć?!

#10 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez arvika 27 października 2011, 23:12
Ja miałem takie układy 731 które dzieliły obraz na 8 i siały artefaktami. Nie sprawdziłem ich jeszcze jak się zachowają w zamian za 771.

#11 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez greg464 28 października 2011, 00:07
Miałem tak ostatnio z 771 dc10. Pierwszy dawał 6 ekranów, drugi zadziałał normalnie.

#12 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Remigiusz 28 października 2011, 14:22
Po wstawieniu starego układu, laptop wstał prawidłowo.
Muszę pochwalić sprzedającego Vogcika z Allegro za uczciwe podejście do sprawy.
Układ do zwrotu do "producenta", zwrot pieniążków na konto.
Tak trzymać.

#13 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez pijan4 28 października 2011, 14:29
Witam

Nie sprawdziłeś na płycie gdzie siedziała 770-tka?

#14 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez Remigiusz 28 października 2011, 17:22
Niestety nie. Płyta z 770 poszła do klienta, gdy dostałem tą z 730.

#15 Re: HP DV9000 Artefakty po wymianie GPU

przez tom 5 listopada 2011, 14:51
Na AT5(oryg.770) "słynna"- 731 DC09 widziana jako 8600gs.A więc nie powinno być problemów z tymi układami.Pozdrawiam.