• Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez marioj77 23 października 2011, 18:34
Proszę o opinię nt. powyższego programatora - generalnie chodzi mi o wady czyli np. z jakimi kośćmi nie daje sobie rady.

Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2011, 18:34

#2 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez arvika 23 października 2011, 18:35
Tutaj masz lsitę układów które obsługuje:

http://www.weilei.com/VP-280list.htm

#3 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez marioj77 23 października 2011, 18:44
Bardziej chodzi mi o praktyczne spostrzeżenia czyli układy występujące w laptopach a nieobsługiwane :)

#4 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez patol 23 października 2011, 19:07
Jeśli myślisz o zastosowaniu go do Biosów w laptopach, zapomnij o modelu niższym niż VP-590. Prosty przykład - SST39VF080 wg wykazu na stronie - VP-280 nie obsługuje. Chociaż idąc tym tropem, natrafiłem na kostkę w Packard Bell'u której VP-590 nie obsłużył :wtf:

#5 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez marioj77 23 października 2011, 19:27
Zamówiłem VP-280 bo cena VP-590 rzuca na kolana, najwyżej będę szukał na forum jakiejś dobrej duszy, która zaprogramuje mi kość, której VP-280 nie obsługuje.

#6 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez dariuszj 29 października 2011, 20:55
VP-280 nie obsługuje większości kości bios występujących w nowszych laptopach. Szczególnie chodzi tu o pamięci Flash-SPI o pojemności większej niż 4MBit oraz flash równoległych o tej pojemności. Generalnie programator ten w przypadku serwisu nadaje się tylko do starszego sprzętu, do serwisu elektroniki samochodowej lub dla majsterkowiczów. Tutaj niestety trzeba zainwestować w VP-990 lub kwotę przeznaczoną na VP-280 przeznaczyć na zakup kilku innych niskobudżetowych programatorów pod kątem konkretnych układów.

#7 Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez pocinas 29 października 2011, 21:11
Jeśli chcesz SPI, PLCC i TSOP32 które są laptopikach to najniższy model to właśnie VP-590. Temat sam mam na uwadze bo kupuje owy programator na dniach. Możesz kupić VP-590 za 970zł z przesyłką z ebay (dokładnie model VP-490), to te same modele tyle że VP-590 na rynek Europejski a VP-490 na Azjatycki. VP-490 kupisz w maxymalnych kosztach za 1255zł, 970 + 5% cło=ok.1020zł + 23% = 1255 brutto zł PL, fakt różnica 400zł. Aczkolwiek podejrzewam że musisz dokupić adaptery i zrobi ci się 2tysiące z chakiem to ponegocjuj cenę. Różnica niby 400zł, a może mniej ( mi udało się unegocjować 170zł) niby opłaca się z ebay aczkolwiek moim zdaniem nie bardzo. W razie uszkodzenia i gwarancji w Polsce z powrotem programator masz maxymalnie do 5dni, z ebayem pewnie o wiele wiele dłużej i coś około miesiąca, a do tego jak dostałem zniżkę 170zł to różnica spada do 230zł to myślę wybór jest tylko jeden.

Ja niedawno (2 mies. temu ) kupiłem prosty za 180zł EZP2010 ale robi tylko SPI kości, fakt śmiga niesamowicie SPI, 24xx C93xx i na tym się jego historia kończy i mnie zagina kiedy jest PLCC albo TSOP32 do zaprogramowania, dlatego jestem zdecydowany na VP-590, a wyjątek jak kolega pisał że miał problem (zdarza się) to trzeba kilka rzeczy spróbować:

po 1) Najlepiej na XP programować
po 2) zainstalować najnowszą wersję programu do obsługi ( wychodzą conajmniej 1 na tydzień)
po 3) Aktualizacja Firmware Programatora (i tu trzeba uważać. Jak miałem w Kwietniu 2010 model VP-990 to mi uwalił się, musiałem reklamować, zresztą ja nie jeden miałem wtedy i do dziś ludzie z tym mają problem) także ci do nie mają Gwarancji lub z ebaya radzę rozważnie używać, a może nawet lepiej nie używać opcji aktualizacji Firmware, choć ponoć jest na to prosty sposób (trzeba usunąć lub włożyć na chwilkę zworkę w jakieś tam miejsce w programatorze na PCB) ale nie próbowałem.

Re: Programator VP-280 - wady, zalety, spostrzeżenia

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2011, 21:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).