• Willem pcb50b opinie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Willem pcb50b opinie.

przez yaro014 23 października 2011, 15:26
Witam, posiadam programator willem pcb50b i mi w zupełności wystarcza lecz jedynie czego nie mam to adaptera TSOP, kiedyś myślałem, że to dobry zakup ale jakoś nie widzę fanów tego programatora choćby na tym forum.

Może się ktoś z kolegów wypowiedzieć na jego temat lub innych które warto zakupić do 500zł ale żeby miał większość adapterów i w miarę szybką obsługę ?, pytam ponieważ ten programator to już weteran sprzed kilku lat gdzie zaczynałem dopiero swoją przygodę z flashowaniem kości itd więc jest już trochę "wysłużony".

Mam zamiar kupić taki i dokupić adapter dla TSOP i się lekko waham czy aby nie jest to zły wybór.

Dzięki za porady, Pozdrawiam.

Re: Willem pcb50b opinie.

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2011, 15:26

#2 Re: Willem pcb50b opinie.

przez Usunięty Użytkownik 402 23 października 2011, 16:23
Nie ma opcji by za 500zł kupić programator z adapterami, chyba że taki jak willem który posiada kilka gniazd, ale specjalistyczne adaptery jak do tsop to i tak trzeba kupić osobno za niemałą kaskę- jeżeli chodzi o wersję z gniazdem.
Jeżeli używasz tylko do biosów to są tanie rozwiązania do kwoty 150zł.

#3 Re: Willem pcb50b opinie.

przez Macpod 23 października 2011, 20:37
Powiedz jakie kości najczęściej programujesz. Jeśli obejdzie się bez tsop32/44/48/plcc32 to ciekawy jest ezp2010. Jeśli potrzebujesz plcc32 i tsop32 to można też jakieś chińskie zabawki jak g540 (sam mam i mogę polecić, jest niezawodny, ale niestety niezbyt szybki, chociaż dużo szybszy od willema).

#4 Re: Willem pcb50b opinie.

przez pocinas 23 października 2011, 21:29
Kamikazepl napisał(a):Powiedz jakie kości najczęściej programujesz. Jeśli obejdzie się bez tsop32/44/48/plcc32 to ciekawy jest ezp2010. Jeśli potrzebujesz plcc32 i tsop32 to można też jakieś chińskie zabawki jak g540 (sam mam i mogę polecić, jest niezawodny, ale niestety niezbyt szybki, chociaż dużo szybszy od willema).

Kamikazepl a ten G540 robi PLCC i TSOP32..??

Zamierzam na dniach kupić VP-490 z ebay (robi PLCC i TSOPY nawet 48) Podstawkę ma 48 pinową ZIF VP-490 to ten sam model co VP-590 tyle ze VP-590 jest na rynek Europejski i w Polsce kosztuje 1650zł, a VP-490 na rynek chiński i na ebay kosztuje 1000zł.

Na tę chwilę mam EZP2010 ale zagina mnie... kiedy potrzebny jest PLCC lub TSOP (z SPI i szeregówkami idzie jak masło)

#5 Re: Willem pcb50b opinie.

przez Macpod 23 października 2011, 21:32
Tak.
Plcc32 i tsop32, spi, mikrokontrolery, dodatkowo masę innych, ale tsop48 czy podobne raczej nie pójdą, chyba, że specjalne adaptery(nie próbowałem).

#6 Re: Willem pcb50b opinie.

przez leinado 31 października 2011, 05:59
Mam willema, oraz niedawno zakupiony VP590.
Powiem szczerze, po willema sięgam sporadycznie. Męcząca jest ta zworkologia oraz te przełączniki na willemie. Nigdy do końca nie jestem pewien czy wszystko dobrze ustawiłem.
W VP bajka - nie zacznie pracować z układem dopóki nie będzie wszystko ok. Pokazuje nawet, która noga układu jest źle podłączona, lub nie kontaktuje (np. w przypadku układów TSOP na początku nie wiedziałem jak je włożyć w podstawkę, ale programator mnie nauczył ;) )

#7 Re: Willem pcb50b opinie.

przez marek216 21 stycznia 2012, 09:04
Jeśli już willem to PRO 4 ISP.
VP wystarczy 280 na początek.

Re: Willem pcb50b opinie.

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2012, 09:04
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).