• Programator Pamięci BIOS Flash SPI (out of technical support)

#1 Programator Pamięci BIOS Flash SPI (out of technical support)

przez Vogelek23 7 lutego 2010, 06:46
Przedstawiam projekt programatora pamięci Flash SPI.
Prosta konstrukcja, łatwy montaż, niewielkie wymiary - to zalety tego urządzenia.
Wadą jest komunikacja z komputerem poprzez LPT (niezbyt szybko wykonuje zadane operacje) - jednakże koszt budowy tego programatora z nawiązką to rekompensuje.

Lista obsługiwanych układów jest spora, poniżej przytoczę jedynie kilka najbardziej popularnych:
- Macronix: MX25L1005, MX25L2005, MX25L4005, MX25L8005, MX25L1605;
- EON: EN25F10, EN25F20, EN25F40, EN25F80, EN25F16, EN25F32;
- Winbond: W25X10, W25X20, W25X40, W25X80, W25X16, W25X32, W25X64.

Software do programatora napisał p. Sebastian Bartkowicz (aka Candle)
Proszę uważnie przeczytać plik licencji dołączony do oprogramowania (wersja angielska).

Dokumentacja programatora:
02. SPI Flash Programmer.pdf

Oprogramowanie (wersja 1.81):
software.zip

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI (out of technical support)

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2010, 06:46

#2 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 5 sierpnia 2010, 00:44
Przepraszam że odgrzewam temat, lecz mam pytanie odnośnie oznaczenia masy na tym schemacie.
Masę zaznacza się Obrazek
Uziemienie oznacza się Obrazek
Masa połączenie z obudową Obrazek

Chciałem zapytać po co w tym przypadku uziemienie do obudowy gniazda, gniazdo uziemiane jest od strony komputera. Uziemienie gniazda zastosować wypada gdy obudowa programatora była by metalowa. Co z oznaczeniami na schemacie?

#3 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez farmer 5 sierpnia 2010, 09:42
Podane przez Ciebie oznaczenie nr 2 na wielu schematach notebooków nie oznacza uziemienia, a masę i tak jest też w tym przypadku, kwestia konwencji przyjętej przez projektanta.

#4 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 19 sierpnia 2010, 00:15
Zbudowałem ten programator w wersji mini - we wtyczce LPT, jeszcze nie miałem okazji przetestować.
Dodam że zmodyfikowałem deczko zasilanie. Zrezygnowałem ze stabilizatora na rzecz zasilania z USB lub PS2, uważam że kombinowanie z dodatkowym zasilaczem jest kłopotliwe, diody obniżające napięcie pozostały, układzik zastosowałem smd. Całość jest z elementów z odzysku - koszt wykonania zero złotych.

#5 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez yerzu 8 września 2010, 00:35
Może wie ktoś jak ten schemat uzupełnić? Brak tam informacji na temat chociażby 20 nogi bufora, mój programator opiera się na układzie 241 a nie 244, zanegowałem nogę 19 ale i tak nie za bardzo działa.

#6 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Vogelek23 8 września 2010, 00:50
Dlaczego nie pobierzesz po prostu noty aplikacyjnej układu 74LS241? W nim jest dokładnie opisane, do czego służy nóżka 20. A schemat jest kompletny - to, że używasz innego układu, niż podaje dokumentacja, to już jest Twój problem.

#7 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez yerzu 8 września 2010, 01:05
Tak mam datascheeta i wiem że to jest VCC, ale na schemacie, który zamieściłem nic na ten temat nie ma niestety. Podpiąłem nogę 20 pod VCC i w programie ze strony Candle'a mam monit "hardware present" ale programator nie odczytuje mi zawartości ani nie weryfikuje i niby programuje (ale tylko winbondy) sądzę, że programuje źle bo płyty główne nie wstają. Albo mam coś nakopane w programatorze albo bufor mam wadliwy, coś chyba z linią DO.

#8 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Vogelek23 8 września 2010, 01:08
Wszelkie problemy z działaniem programatora w innej wersji wykonania proszę opisywać w dziale Warsztat lub Początkujący.
Tutaj można zgłaszać wyłącznie problemy z programatorem z projektu załączonego w pierwszym poście, lub proponować zmiany konstrukcyjne.

#9 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez yerzu 8 września 2010, 01:14
Rozumiem, do tematu mogę dodać (o ile schemat opiera się na układzie 74LS244), że można użyć bufora 74LS241, który jest bardziej dostępny w sklepach elektronicznych, jedyne co trzeba to zanegować sygnał na nodze 19 bufora za pomocą inwertera:
Obrazek

Można także użyć układów HS lub podobnych (szybszych od LS) należy pamiętać aby VCC wtedy było niższe niż w wersjach LS (5V) i konkretnie powinno być to 3.3V chyba, że podane jest inne napięcie w nocie katalogowej.

#10 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Vogelek23 8 września 2010, 01:29
Proszę zauważyć, że przedstawiony przeze mnie projekt ma służyć do programowania zarówno pamięci zasilanych napięciem 3,3V jak i 5V. Z tego powodu układy 74244 zasilane napięciem 3,3V nie mogą być wprost zastosowane w tej wersji urządzenia.

#11 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez zbyszek 11 września 2010, 13:08
Zbudowałem właśnie ten programator ale mam pewien problem, mianowicie gdy klikam Help->Test Hardware, otrzymuję komunikat "Hardware not present". Soft w wersji 1.81.
Kość jest odczytywana lub zapisywana nieprawidłowo (nie przechodzi weryfikacji po próbie zaprogramowania). Nie da się również wyczyścić kości. Zawsze po wyczyszczeniu odczytywane jest to samo. Chodzi o Atmela 25F512.

Zasilanie na buforze jest odpowiednie, 3.3V.
Stosowałem bufory 74LS244, 74HC244N i 74LVC244A.
Typ protokołu portu równoległego ustawiony na ECP.
Test przeprowadzony na dwóch komputerach (OS: Windows XP)

Proszę o jakieś wskazówki, może ktoś miał podobny problem.
Jakie macie ustawienia portu równoległego? I czy działająca konstrukcja programatora koniecznie musi przechodzić "Test Hardware"?

#12 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Vogelek23 11 września 2010, 13:44
zbyszek napisał(a):Kość jest odczytywana lub zapisywana nieprawidłowo (nie przechodzi weryfikacji po próbie zaprogramowania). Nie da się również wyczyścić kości. Zawsze po wyczyszczeniu odczytywane jest to samo. Chodzi o Atmela 25F512.

1. Czy po kliknięciu ikony ID wyświetla się w okienku prawidłowa identyfikacja układu?
2. Czy próbował Kolega zaprogramować inny układ (np. Winbond lub Macronix)?
3. Czy wybiera Kolega uprzednio rodzinę układów z listy?

#13 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez yerzu 16 września 2010, 00:37
Po wymianie na nowy bufor 244, ruszyło wszystko super programuje:) a najciekawsze jest to, że jak klikam na stan to jest "hardware not present" hehe.

#14 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez zbyszek 16 września 2010, 14:30
Vogelek23 napisał(a):
zbyszek napisał(a):Kość jest odczytywana lub zapisywana nieprawidłowo (nie przechodzi weryfikacji po próbie zaprogramowania). Nie da się również wyczyścić kości. Zawsze po wyczyszczeniu odczytywane jest to samo. Chodzi o Atmela 25F512.

1. Czy po kliknięciu ikony ID wyświetla się w okienku prawidłowa identyfikacja układu?
2. Czy próbował Kolega zaprogramować inny układ (np. Winbond lub Macronix)?
3. Czy wybiera Kolega uprzednio rodzinę układów z listy?

Ad 1. Manufactuer: Atmel, Memory type: 101, Capacity: 0.
Ad 2. Sprawdzałem Macronix MX25L3205 (również 3V), wszystko działa prawidłowo, zapis, odczyt, czyszczenie i identyfikacja kości. Mimo tego że soft pokazuje "Hardware not present".
Ad 3. Oczywiście.

W tej chwili używam bufora 74LVC244A (3V). Podejrzewam jeszcze uszkodzenie pamięci lub jakieś zakłócenia, będę to jeszcze badał.

@yerzu, w twoim przypadku prawdopodobnie nie podpięcie masy uszkodziło bufor.
Czy mógłbyś podać jakie kości udało Ci się zaprogramować?

#15 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 16 września 2010, 18:16
Dziś dokonałem programowania wg projektu kolegi Vogelek z moimi zmianami w układzie zasilania. Pierwsza kość poszła ok, drugiej nie wykrywał,ale po restarcie komputera druga też ładnie się zaprogramowała. Oba komputery po wstawieniu biosu działają.

#16 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez yerzu 17 września 2010, 00:20
Mój programator jest zasilany +5V i +3V3 z komputera i działa wyśmienicie już 6 biosów postawionych MX i Winbond:)

#17 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez inv4der 12 grudnia 2010, 19:05
@zbyszek poradziłeś sobie?? mam to samo czyta ID odczytuje ale nie kasuje
Jak odblokować SST25VF010?? by móc ja skasować

Pozdrawiam

#18 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez zbyszek 14 grudnia 2010, 02:14
Niestety nie udało mi się zaprogramować Atmela tym programatorem (inne działały bez problemu). Byłem zmuszony kupić programator obsługujący kość którą chciałem zaprogramować.

#19 Re: Programator Pamięci Flash SPI

przez Vogelek23 18 grudnia 2010, 15:19
inv4der napisał(a):mam to samo czyta ID odczytuje ale nie kasuje
Jak odblokować SST25VF010?? by móc ja skasować

Czy sprawdziłeś działanie programatora na czystej kości tego typu?
Ja sprawdziłem i powyższy układ jest programowany bez problemów.

#20 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DjDave 21 stycznia 2011, 10:17
Czy można użyć układów 74ALS244 LUB 74HC244?

Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2011, 10:17