• Programator do serwisu laptopów i komputerów.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez krzysztofp77 1 listopada 2011, 00:54
Obecnie mam programator pamięci SPI EZP2010, potrzebuję czegoś jeszcze do programowania biosów płyt w notebookach oraz stacjonarnych komputerach, czy da radę WILLEM 7.1 lub EasyPRO 90B ??? (wiadomo chodzi o kasę bo wiem że są dużo lepsze)

Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2011, 00:54

#2 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez Jozef18 1 listopada 2011, 23:30
Osobiście używam willem'a już ładnych parę lat. Oczywiście z wbudowanymi podstawkami PLCC32. EasyPro nie posiada takich podstawek a jest prawie 2 razy droższy od Willem'a. Do Willem'a są dostępne jeszcze adaptery czasami przydatne ale nie zawsze.

#3 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez leinado 2 listopada 2011, 04:54
Wszystko zależy od kwoty jaką dysponujesz. Ja osobiście polecam programatory z serii VP (ja mam 590). Willem jest jak dla mnie trochę skomplikowany i do końca na przykład nie wiem, czy dobrze włożyłem układ w podstawkę (chodzi o to czy we właściwą) np. PLCC32. W VP nie mam takich problemów. Podstawka jest jedna. Poza tym programator nie zacznie pracy z układem, dopóki nie układ nie będzie poprawnie włożony (wszystkie nóżki będą miały kontakt).

#4 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez krzysztofp77 2 listopada 2011, 10:06
Chciałem wydać jak najmniej (300zł + na adaptery), czy waszym zdaniem warto wydać więcej na VP290 lub VP280 ??? Czy różnica w cenie jest adekwatna do różnicy w możliwościach???

#5 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez DjDave 2 listopada 2011, 10:12
Jeżeli ma być tani to TEN.
Do SPI TEN.
Do tej pory nie trafiłem na układ którego nie udało mi się zaprogramować więc kompletnie nie widzę sensu kupowania drogich programatorów, chyba tylko po to aby był na USB po to żeby nie stracić cennych 10 min. w ciągu których i tak można coś innego pogrzebać.

#6 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez krzysztofp77 2 listopada 2011, 11:06
Tani to on jest, powiedz mi czy programuje bez problemu: SST39VF040, MX29LV800, oraz podstawowe kości jakie są używane w komputerach stac.?

#7 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez DjDave 2 listopada 2011, 13:54
Tak jak napisałem:"Do tej pory nie trafiłem na układ którego nie udało mi się zaprogramować" Zaprogramowałem już na pewno grubo ponad 100 układów. Te które podałeś są standardowe i nie ma z nimi problemów. Do UFP mam podstawki PLCC32, SO40 i SO48.

#8 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez krzysztofp77 2 listopada 2011, 14:22
Dziękuję za pomoc, kupię (naprawdę dobra cena) i podzielę się spostrzeżeniami, mam tylko małe jedno pytanko a mianowicie czy działają z tym programatorem przejścia z USB na LPT???

#9 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez darkdk 1 stycznia 2012, 16:41
Z tego co wiem, a sprzdaję akurat takie konwertery, to raczej nie będą współpracowały. To są tylko symulatory portów LPT.
Tutaj musi być 100% port LPT. Są takie karty na PCMCIA lub ExpressCard, ale drogie bardzo.

#11 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez adam1114 2 stycznia 2012, 01:43
Z tych prostych SPI na RS232 raczej wszystkie działają i nie ma z nimi większych problemów.
Problemem jest przeważnie soft który sobie nie poradzi z wsadem o innej wielkości niż kość i trzeba go np. ręcznie dopełnić do danego rozmiaru.

#12 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez marek216 21 stycznia 2012, 07:56
Zaczynałem od WILLEM PRO 4 ISP, doszedł VP-280 później Xprog i PonyProg.
Mało kiedy brakuje mi układu na liście.

#13 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez jokeroo 1 lutego 2012, 17:41
LAZY napisał(a):Co myślicie o takim rozwiązaniu?
http://www.ebay.pl/itm/USB-SPI-BIOS-25X-Series-EN25T80-Programmer-AMIC-ATMEL-WINBOND-EON-ST-MXIC-Nex-/160705189122?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item256ac69502
Lub
http://www.ebay.pl/itm/Atmel-ST-SST-WINBOND-24-93-EEPROM-USB-SPI-Programmer-/160697693316?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item256a543484

Lub

http://www.ebay.pl/itm/USB-SPI-FLASH-EEPROM-PROGRAMMER-STANDARD-BIOS-FLASHER-/320814650512?pt=UK_Consumer_Professional_RL&hash=item4ab20b1490

Ten ostatni mam sprawuje się dobrze i kosztuje niedużo.Gość w Bułgarii je produkuje metodą chałupniczą, ręcznie znaczy.
A co myślicie o nowym Wellonie V390? Czy po zakupie takiego już nic mnie nie zaskoczy? No poza cenami adapterów.

#14 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez frankie 1 lutego 2012, 19:04
jokeroo napisał(a):A co myślicie o nowym Wellonie V390? Czy po zakupie takiego już nic mnie nie zaskoczy? No poza cenami adapterów.

Widzę że lista układów do VP-390 jest mocno okrojona, na opinie o tym modelu trzeba będzie poczekać jest za nowy.
Jeśli chodzi o układy możesz sam sprawdzić co jest na liście ściągając program do programowania,
przy uruchomieniu wybierasz model programatora i lista ukladów zaweża się do danego modelu.

#15 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez ebry 2 lutego 2012, 13:09
Przyłączam się do pytania. Jaki programator kupić do płyt głównych laptopów? Obecnie używam SPI programmera z forum. Cena do 200GBP. Chodzi mi o taki na USB.
Pozdrawiam.

#16 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez marek216 3 lutego 2012, 07:27
jokeroo napisał(a):A co myślicie o nowym Wellonie V390? Czy po zakupie takiego już nic mnie nie zaskoczy? No poza cenami adapterów.

Nie licz na takie rzeczy.
Mam wellona 280 i niby może dużo, a musiałem sięgać po willema, bo pomimo większej listy układów to 29lv800 i 29lv160 nie obsługuje, a willlem tak :D

Na dzień dzisiejszy moje wymagania spełniają programatory zaczynające się od 3500 zł.
Jestem w stanie podpiąć się pod jakieś zamówienie z chin jak ktoś znajdzie np xelteca 3000 lub beeprog2 w dobrej cenie

#17 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez DjDave 3 lutego 2012, 11:24
marek216 napisał(a):Mam wellona 280 i niby może dużo, a musiałem sięgać po willema, bo pomimo większej listy układów to 29lv800 i 29lv160 nie obsługuje

To ciekawe, bo ja korzystając z dwóch programatorów za łącznie ok. 200zł oprócz układów 32Mb nie spotkałem takich, których nie udało mi się zaprogramować.

#18 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez Tom1 20 kwietnia 2012, 21:39
Potwierdzam opinię DjDave - też używam Universal Flash Programmer Eliptor'a i nie mam z nim problemów. Nie wiem tylko dlaczego używasz do flash'y SPI oddzielnego programatora - bo ja używam tego samego. Z tym adapterem: http://eliptor.com/p28,adapter-pic-serial-eeprom.html w podstawce 25Cxx idą mi bez problemu (oczywiście przez adapter so8-dil8 też gdzieś tam dostępny)

#19 Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez marek216 18 maja 2012, 19:05
DjDave napisał(a):To ciekawe, bo ja korzystając z dwóch programatorów za łącznie ok. 200zł oprócz układów 32Mb nie spotkałem takich, których nie udało mi się zaprogramować.

:arrow: DjDave
Spotkałeś się z kostkami 29lv160 29lv800
Siedzi to w voipach oraz jako biosy w lapkach.
Nie wiem czym za 200 zł to zaprogramujesz.

Tak na marginesie dzisiaj do kolekcji doszedł tl866 - polecam jak ktoś ma okazję kupić.
Szybszy od willema, mieli wszystko to co wellon+willem i jeszcze troszkę.
Komunikacja USB oraz intuicyjne oprogramowanie.

Re: Programator do serwisu laptopów i komputerów.

przez Google Adsense [BOT] 18 maja 2012, 19:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).