• Achi IR PRO SC2 - parę pytań

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez marioj77 1 listopada 2011, 11:38
Od paru dni próbuję się dogadać z powyższą maszyną, na razie jednak mało skutecznie. Jeśli ktoś jej używa i może mi doradzić, będę wdzięczny.
Pierwsza sprawa - maszyna wykonuje profile wg temperatury SV czyli zadanej a nie MV czyli podawanej przez termoparę. Tak więc zdarza się, że temperatura MV jest wyższa o 10° niż ta z termopary. Ponadto kiedy w profilu wykonuje się etap podtrzymywania temperatury, na płycie temperatura rośnie i w pewnym momencie przekracza o 15° temperaturę zadaną. Czy tak powinno być?

Druga sprawa: program do obsługi: oryginalny do maszyny nie rysuje wykresu za to pobiera i wysyła profile do maszyny, program firmowany przez easybga.com rysuje wykres, pobiera profile ale z wysyłaniem już jest ciekawiej, stacja przyjmuje wszystkie parametry oprócz parametru R. Czy ktoś ma program, który byłby w 100% funkcjonalny czyli rysuje wykres i prawidłowo działa wysyłanie/odbieranie profili?

Czy ktoś z Was używa górnego promiennika do nagrzewania układu z kulkami po reballingu? Jeśli tak to na jakich parametrach, żeby nie spalić układu. Nagrzewanie z małej odległości może spowodować spalenie, nagrzewanie z większej wysokości powoduje, że zgodnie z pierwszym problemem, profil wykonuje się na podstawie SV i kończy się w momencie kiedy przy układzie jest nie więcej niż 100°.

Kolejne pytanie: czy ktoś wie jak skonfigurować alarmy, żeby np. pierwszy włączał się np przy 185°, drugi przy 225° a ostatni przy zakończeniu profilu? Ustawiłem alarm AL1 na 185° z ustawieniem H AL, stacja zaczęła pikać przy 185° i tak hałasowała dopóki temperatura nie spadła poniżej 185°, nie do końca o to mi chodziło, raczej o parę sekund alarmu.

Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2011, 11:38

#2 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez bobert 1 listopada 2011, 13:51
mam Achi IR PRO SC a więc moje spostrzeżenia mogą się trochę różnić.
1. nie mogłem dojść do ładu z temperaturami dopóki nie zmieniłem fabrycznej termopary na omegę. Różnice pomiędzy odczytem z termopary a temperaturą rzeczywistą sięgały 24 stopni.
2.
marioj77 napisał(a):Ponadto kiedy w profilu wykonuje się etap podtrzymywania temperatury, na płycie temperatura rośnie i w pewnym momencie przekracza o 15° temperaturę zadaną. Czy tak powinno być?

Promienniki posiadają bezwładność cieplną i wydaje mi się ,że jest to zjawisko normalne.
3.
marioj77 napisał(a):Czy ktoś z Was używa górnego promiennika do nagrzewania układu z kulkami po reballingu?

Tak, z powodzeniem można używać maszyny do reballingu. Układam układ na małej płytce ,termoparę przykładam do brzegu układu i stosuję skrócony profil kończący się na 205 stopnich, używając normalnie dolnego podgrzewacza.

#3 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez marioj77 1 listopada 2011, 14:13
Termoparę mam omega, to co mnie najbardziej martwi (może sam to gdzieś przestawiłem w sterowniku) to fakt, że profil przebiega wg temperatury zadanej a nie rzeczywistej.
A jak z programem - używa kolega jakiegoś, który działa prawidłowo?

#4 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez bobert 1 listopada 2011, 14:41
Nie używam programu .Głównie posługuje się lekko zmodyfikowanym profilem kolegi smoovb opisanym na forum. Do dopracowania profilu mam zewnętrzny miernik temperatury z dołączonym do niego oprogramowaniem (AZ8852).
marioj77 napisał(a):profil przebiega wg temperatury zadanej a nie rzeczywistej
- profil właśnie tak ma przebiegać, niezależnie od temperatury otoczenia sterownik stara się utrzymać temperaturę dla danego punktu w profilu. Jeżeli masz inne temperatury (zaniżone ?) zainteresuj się jaka jest temperatura na górnej stronie płyty, w odległości przynajmniej 10 cm od grzanego układu. Powinieneś tam mieć przynajmniej 160 stopni dla PBfree.

#5 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez marioj77 1 listopada 2011, 15:16
Termopara przy samym układzie więc wydawało mi się, że profil powinien utrzymywać temperaturę dla danego punktu w profilu na podstawie odczytu z tej termopary. Zamiast tego wartość SV rośnie zupełnie nieproporcjonalnie do faktycznego przyrostu temperatury na płycie (w pierwszym kroku SV osiąga 85stopni a przy układzie jest zaledwie 50stopni, po odczekaniu czasu d1 idzie już następny krok), w dalszych krokach się to w pewnym stopniu wyrównuje, trzeba by to chyba wyregulować czasami d2,d3,d4.

#6 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez bobert 1 listopada 2011, 17:45
Wydłuż czas d1 do powiedzmy 100s i sprawdź po jakim czasie stabilizuje się temperatura PV=SV. Potem ustaw ten czas jako długość pierwszego kroku d1. Jeżeli przyrost następuje za wolno zmień parametr r1=1. Jaką masz wysokość grzałki nad układem ?

#7 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez marioj77 1 listopada 2011, 18:12
Grzałka na wysokości 2.5cm .

#8 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez pawel80 1 listopada 2011, 18:59
Zerknij sobie na ten temat.
viewtopic.php?f=0&t=5755&p=21868&hilit=dv9000#p21868

Moim zdaniem kolega "grisza69" bardzo dobrze opisał jak tworzyć profile pod swoją maszynę.
Od kiedy zastosowałem się do jego zaleceń to ściąganie układów przebiega bezproblemowo.
A o urywanych padach i wyginaniu się płyty nie ma mowy.

#9 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez marioj77 1 listopada 2011, 19:14
Do tej pory wydawało mi się, że profile się "dopasowują" się do warunków, teraz zmieniam punkt widzenia i robię własny profil pod własne warunki, żeby pomiędzy krokami nie było niepotrzebnych odstępów i różnic temperatury wynikających z bezwładności cieplnej górnej grzałki. Dobrze manipulując czasami D dla każdego kroku, stworzę taki profil, na którym nie będzie dużych rozbieżności pomiędzy temperaturą SV i MV. Dzięki za porady, temat ustawiania profilu w zasadzie wyczerpany.
Tematu nie zamykam bo czekam jeszcze na jakąś poradę odnośnie ustawiania 8 sekundowego alarmu po zakończeniu profilu, ustawiłem AL1 jako p.end i po zakończeniu profilu mam ciągłe pikanie do momentu naciśnięcia przycisku SET. Czy jest inna opcja? Może ten sterownik nie ma alarmu 8 sekund. Próbowałem jeszcze manipulować ustawieniam AL2 ale wygląda na to, że to jest bezpośrednie połączenie ze sterownikiem dolnego podgrzewacza i ustawienie pozycji OFF powoduje całkowite wyłączenie dołu.

#10 Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez pawel80 1 listopada 2011, 19:49
Szczerze to ja też próbowałem wyregulować dolny podgrzewacz i ustawić na nim PID ale nie bardzo mi to wychodziło. Tak samo z ustawieniami alarmów. Dałem sobie z tym spokój. Mój sterownik dołu to REX-C10 i na necie szukałem do niego jakiegoś manuala lecz nie udało mi się, znalazłem do REX-C100/C400/C700/C900 w załączniku może ci się przyda.

Dodam jeszcze że jak poprzestawiałem za wiele funkcji w tym sterowniku to miałem bardzo dziwne zachowania podgrzewacza. Jedna z grzałek grzała mocniej inna słabiej.
Wróciłem do ustawień automatycznego restu, czyli w moim przypadku:
Ar ustawiłem na 001.
Wartość podgrzewacza na 225 stopni (tym się nie sugeruj to jest temperatura podgrzewacza dzięki, której u mmie płyta nagrzewa się do 130 nie szybciej niż w 300s według. zaleceń podanych w linki wyżej).
Przy takich ustawieniach u mnie płyta nagrzewa się równomiernie i temperatura płyty jest utrzymywana na poziomie który sobie wyznaczę.
Może ci to też trochę pomoże w ustawieniu swojej maszyny.

-- wtorek, 1 lis 2011, 20:28 --

A może któryś z bardziej doświadczonych kolegów podpowie jak ustawić sterownik REC-C10 i pokrewne żeby jeszcze dokładniej narastała temperatura.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Achi IR PRO SC2 - parę pytań

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2011, 19:49
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).