• HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez KryH85 3 listopada 2011, 10:38
Witam.

Mam paviliona, płyta DAOAT2MB8H0. Przyszedł oczywiście na grafikę, wcześniej nie naprawiany, grafika G86-730-A2.
Zamówiłem u Basi układ G86-731-A2 i po wlutowaniu jest obraz, ale na ekranie są 4 szerokie pasy, tak jakbym wlutował układ z szerszą szyną pamięci ...
Spotkał ktoś się juz z czymś takim?? Czyżbym zakupił podróbę??
Dodam tylko, że scalak obejrzałem przed wlutowaniem dokładnie z każdej strony pod mocną lupą i nie zauważyłem żadnych śladów...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2011, 10:38

#2 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez arvika 3 listopada 2011, 10:40
Sprawdź dwie rzeczy:

1. Wlutuj stary układ dla sprawdzenia czy płyta działa poprawnie na starym
2. Sprawdź nowy układ lutując go zamiast 771 na jakiejś płycie.

#3 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez kamilj 3 listopada 2011, 10:56
Witam. Mam IDENTYCZNY problem układ też 731 DC1010, właśnie będę lutował układ jako 771 na AT5. Zdam relacje po wstawieniu.

#4 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez oneeye 3 listopada 2011, 10:56
Dolutuj 4 kostki pamięci i po sprawie. Taki bonus :D. Jak dawno kupiłeś ten układ?

#5 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez KryH85 3 listopada 2011, 11:00
Układ kupiłem w zeszłym tygodniu. Jeżeli po wlutowaniu starego okaże się że obraz jest OK, to będę go reklamował.
Nie ryzykowałbym wstawiania go klientowi. Przecież nawet nie wiadomo co to jest...

#6 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez oneeye 3 listopada 2011, 11:20
Panowie wszystko gra, nie szukajcie problemu gdzieś indziej. Możesz zostawić sobie ten układ jako "771", a możesz też zareklamować Adamowi. Wszyscy się dali nabrać. Trzeba otwarcie napisać, że chińczyk jest sprytniejszy niż by się wydawało. Uważajcie też na układy serii G84. Inna sprawa, że to są nowe układy i nie ma problemu z ich powrotami. Można spokojnie dać 12 miesięcy gwarancji. Najpierw jednak trzeba wiedzieć co faktycznie kryje się w scalaku. Napisałem o dolutowaniu pamięci, bo to jest zasadne i klient będzie zadowolony, że ma 2x więcej VRAM, o ile działa to w AT2. Przynajmniej ja bym tak zrobił i tak też robiłem. Układ ma większe możliwości niż G86-731-A2, więc można się spowdziewać większej wytrzymałości.

#7 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez KryH85 3 listopada 2011, 11:35
Witam.

Właśnie miałem telefon od "Basi" :) Kilku klientów już poskarżyło się na w.w. układy. Wymienią mi na poprawny. Znów należy się pochwała dla sprzedawcy za podejście do sprawy.
Kolejna lekcja życia :D

#8 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez ADAMK101 3 listopada 2011, 11:39
Halo tu Basia.
Została sporządzona lista firm i osób, którym zostały dostarczone te układy 1010A2.
Wszystkie zostaną wymienione.
Autora pierwszego postu proszę o kontakt telefoniczny, bo nie mogę go zidentyfikować.

#9 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez KryH85 3 listopada 2011, 12:00
Autroa pierwszego postu proszę o kontakt telefoniczny, bo nie mogę go zidentyfikować.

Już rozmawialiśmy :D

#10 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez kamilj 3 listopada 2011, 13:10
A więc tak:

Układ 731 który powodował objawy identyczne jak u kolegi z 1 posta, został wstawiony jako układ 771 w płytę AT5. Wykrywany jest jako GeForce 8600M GS i widzi porpawnie 512 MB ram oraz szynę 128 BIT.

Podsumowując - można te nazwijmy to - niekompatybilne 731 z powodzeniem wstawiać w zastępstwo 771.

Pozdrawiam.

#11 Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez ADAMK101 3 listopada 2011, 15:37
Tu jeszcze raz Basia :) .
Czy możliwe byłoby zastosowanie układu 771 zamiast 731 i dołożenie pamięci VRAM.
Przeprowadzone testy dały następujący efekt: pełny obraz niby poprawny, ale w miejscach połaczeń banków pamięci takie zgięcia, czyli jednak coś nie tak :)

Re: HP Pavilion DV9000 wymiana GPU na nowy i pasy na ekranie...

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2011, 15:37