• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#441 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 2 listopada 2011, 12:16
co chodzi o budowę stacji to osobny wątek ma kolega Fejo - tam są też i zdjęcia

ja natomiast mam pytanie do kolegów którzy złożyli już sterowniki na poprawionej płytce - potrzebuję się dowiedzieć który MAX czyta którą temperaturę (chcę zrobić odgięcie nóżki dla omegi, ale muszę wiedzieć którego Maxa - U$ 1 2 czy 3)

Ogółem jakby ktoś znalazł czas na opis wyprowadzeń to byłbym wdzięczny a i potomnym się przyda

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2011, 12:16

#442 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 3 listopada 2011, 11:00
Witam mam nurtujące mnie pytanie dlaczego na schemacie i w spisie elementów jest zastosowany stabilizator na 6V, jeśli atmega jest zasilana 5V i wszędzie na schemacie jest oznaczenie 5V

#443 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 3 listopada 2011, 11:07
Na schemacie według którego wykonałem sterownik jest 7805.

Obrazek

#444 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 3 listopada 2011, 11:08
Witam mam nurtujące mnie pytanie dlaczego na schemacie i w spisie elementów jest zastosowany stabilizator na 6V, jeśli atmega jest zasilana 5V i wszędzie na schemacie jest oznaczenie 5V

Jeśli tak jest, to jest to błąd, powinien być stabilizator 5v.

#445 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 3 listopada 2011, 11:13
Ja na schemacie właśnie miałem 6V i nie pasowało mi to wiec się zapytałem. Dziękuje za szybka odpowiedź :D

#446 Re: Sterownik stacji BGA

przez R2D2 13 listopada 2011, 13:39
Panowie czy może mnie ktoś oświecić i wskazać ostatnią wersję schematu i softu do mikrokontrolera , eepromu itp?
Wątek jest już dość duży a żadnej numeracji wersji nie ma. Widzę że pomiędzy niektórymi schematami są różnice.
Projektuję PCB i nie chciał bym się wpuścić w maliny.

Najlepszym rozwiązaniem było by wystawienie skompresowanej paczki ze wszystkim co jest potrzebne do budowy sterownika i
zaprogramowania mikrokontrolera.

#447 Re: Sterownik stacji BGA

przez Vogelek23 13 listopada 2011, 23:19
Do Kolegi kmkm2 - proszę o wstawienie najbardziej aktualnej dokumentacji do pierwszego posta oraz określenie, czy jest to już wersja do wydania, wtedy przeniesiemy do Ukończonych DIY.

#448 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 14 listopada 2011, 22:33
Witam mam jeszcze jedno pytanie czy buzzer jest z generatorem czy nie?

#449 Re: Sterownik stacji BGA

przez Macpod 14 listopada 2011, 22:34
Ma być z generatorem.

#450 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamils007 22 listopada 2011, 21:31
Ktoś zbiera zamówienia na płytki? Jestem chętny.

#451 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 27 listopada 2011, 21:08
witam - poskładałem już do kupy wszystko teraz czas na programowanie. Złożyłem ten programator z 3 rezystorów, ale pojawił się problem - jak go ustawić w PonyProg ? druga rzecz to jak ustawić ATMEGA32 w Pony (niestety nie mam na liście ATMEGA32 - mam tylko ATMEGA 603, 103, ATiny 12 i 22)? Czy podczas wgrywania bootloadera do płytki musi być podłączone trafo a do trafo prąd ?

#452 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 27 listopada 2011, 21:13
Oczywiście, że sterownik musi być zasilany, inaczej nie będziesz miał z nim komunikacji.

#453 Re: Sterownik stacji BGA

przez dariuszj 27 listopada 2011, 23:09
bserwis napisał(a):witam - poskładałem już do kupy wszystko teraz czas na programowanie. Złożyłem ten programator z 3 rezystorów, ale pojawił się problem - jak go ustawić w PonyProg ? druga rzecz to jak ustawić ATMEGA32 w Pony (niestety nie mam na liście ATMEGA32 - mam tylko ATMEGA 603, 103, ATiny 12 i 22)? Czy podczas wgrywania bootloadera do płytki musi być podłączone trafo a do trafo prąd ?

Ręczę, że PonyProg obsługuje Atmega32 i układ jest na liście wyboru. Radzę trochę się poduczyć.

Ostatnio edytowano 28 listopada 2011, 14:53 przez gathor, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Post edytowałem. Takie "uwagi" proszę kierować na PW. Specjalna nagroda dla kolegi.

#454 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 27 listopada 2011, 23:35
powiedzmy że programowanie układu do tej pory robiłem w Willemie i pierdołami czy układ ma prąd przy programowaniu zajmował się programator (dopiero jak nie zakomunikował mi połączenia zacząłem się zastanawiać). Ok- brak ATMegi na liście wyboru rozwiązany - po prostu ściągnąłem wersję stable, aczkolwiek dość leciwą.

Poresztą - grzecznie pytam i nie potrzebny tu dziecinny sarkazm - nie róbmy z tego forum Onetu - ludzie już bardziej podstawowe pytania zadawali i nie byli besztani. Człowiek się całe życie uczy.

Nie otrzymałem odpowiedzi natomiast jak ustawić w Pony ten programator z 3 rezystorów - czy ustawienie AVR ISP I/O na port LPT1 wystarczy czy jakieś opcje dodatkowe trzeba zaptaszkować ?

Takie mam jeszcze pytanie - rozumiem że ostatnią udostępnioną wersją wsadu jest ta z 4 maja 2011 ?

#455 Re: Sterownik stacji BGA

przez adam4333 28 listopada 2011, 21:01
Witam, mam pytanie czy któryś z kolegów próbował zastosować do tego sterownika żarówki halogenowej osram hlx 64635 15V 150W jako górnej grzałki???

#456 Re: Sterownik stacji BGA

przez dariuszj 28 listopada 2011, 23:30
bserwis napisał(a):powiedzmy że programowanie układu do tej pory robiłem w Willemie i pierdołami czy układ ma prąd przy programowaniu zajmował się programator (dopiero jak nie zakomunikował mi połączenia zacząłem się zastanawiać). Ok- brak ATMegi na liście wyboru rozwiązany - po prostu ściągnąłem wersję stable, aczkolwiek dość leciwą.

Poresztą - grzecznie pytam i nie potrzebny tu dziecinny sarkazm - nie róbmy z tego forum Onetu - ludzie już bardziej podstawowe pytania zadawali i nie byli besztani. Człowiek się całe życie uczy.

Nie otrzymałem odpowiedzi natomiast jak ustawić w Pony ten programator z 3 rezystorów - czy ustawienie AVR ISP I/O na port LPT1 wystarczy czy jakieś opcje dodatkowe trzeba zaptaszkować ?

Takie mam jeszcze pytanie - rozumiem że ostatnią udostępnioną wersją wsadu jest ta z 4 maja 2011 ?

Radzę złożyć interfejs ze strony projektu PonyProg na układzie 74hc244(245) jest to programator zgodny z STK200 współpracujący nie tylko z Pony. Przyda się na przyszłość do innych AVR'ów. Interfejs z rezystorami może zadziała, może nie zadziała. Wystarczy ustawienie ISP I/O. Jeśli kolega posiada interfejs Jtag do reanimacji tunerów sat, odtw. DVD na wspomnianym układzie to jest to dokładnie to samo.

-- poniedziałek, 28 listopada 2011, 23:56 --

adam4333 napisał(a):Witam, mam pytanie czy któryś z kolegów próbował zastosować do tego sterownika żarówki halogenowej osram hlx 64635 15V 150W jako górnej grzałki???

Przez jakiś czas używałem tego promiennika w swojej konstrukcji jednak zrezygnowałem na rzecz T-SHTS4. Wprawdzie promiennik halogenowy ma mniejszą bezwładność, ale po pierwsze rozkład temperatury w polu grzewczym jest bardzo nierównomierny, po drugie pole grzewcze jest za małe do dużych układów np. RSX czy CELL w PS3. Generalnie nadaje się do małych układów. Trzecia sprawa to duża zależność nagrzewania układu od emisyjności materiału obudowy. Obudowy czarne (np. 82801) grzeją się bardziej od np. obudów metalowych (RSX CZY CELL, PS3). Bez drogiej optyki do tego promiennika efekty są raczej mizerne.

#457 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 29 listopada 2011, 06:53
dariuszj napisał(a):Radzę złożyć interfejs ze strony projektu PonyProg na układzie 74hc244(245) jest to programator zgodny z STK200 współpracujący nie tylko z Pony. Przyda się na przyszłość do innych AVR'ów. Interfejs z rezystorami może zadziała, może nie zadziała. Wystarczy ustawienie ISP I/O. Jeśli kolega posiada interfejs Jtag do reanimacji tunerów sat, odtw. DVD na wspomnianym układzie to jest to dokładnie to samo.

No właśnie nie chciał mi zadziałać :/ wczoraj zamówiłem STK200 z alledrogo (konstrukcja dokładnie ta co kolega poleca)

dariuszj napisał(a):Trzecia sprawa to duża zależność nagrzewania układu od emisyjności materiału obudowy. Obudowy czarne (np. 82801) grzeją się bardziej od np. obudów metalowych (RSX CZY CELL, PS3). Bez drogiej optyki do tego promiennika efekty są raczej mizerne.

Wątek absorbcji ciepła, jak i ustawienie pola grzewczego dość dobrze wyjaśnił kolega zdaje się fgfg albo mdcs na elektrodzie: na rdzenie polerowane pomaga taśma teflonowa. Na szkoleniu IPC było też że niektórzy producenci mają w ofercie specjalne nakładki ułatwiające grzanie. Kwestia halogenu jako górnego grzania też zgodzę się z kolegą dariuszj: na budżet małego serwisu optyka do halogenu jest zbyt kosztowna (choć odpowiadając bezpośrednio na pytanie - sterownik kolegi kmkm2 jest przygotowany i na taką wersję górnego heatera - potrzeba będzie tylko zastosować odpowiedni przekaźnik, a górnej termopary w ostatnim wsadzie już sterownik nie potrzebuje). Przy halogenach niestety czas pracy na poziomie kilkunastu godzin mnie nie przekonuje

#458 Re: Sterownik stacji BGA

przez adam4333 29 listopada 2011, 21:59
bserwis napisał(a):choć odpowiadając bezpośrednio na pytanie - sterownik kolegi kmkm2 jest przygotowany i na taką wersję górnego heatera - potrzeba będzie tylko zastosować odpowiedni przekaźnik, a górnej termopary w ostatnim wsadzie już sterownik nie potrzebuje

Odpowiedni przekaźnik tzn. jaki? W swojej stacji posiadam SSR 25a, będzie pasował?

#459 Re: Sterownik stacji BGA

przez h3nry 29 listopada 2011, 22:09
Koledze chodziło raczej o inne napięcie a nie o wydajność prądową . SSR 25A dla 240V ma zakres pracy srednio 85 ÷ 264 V AC. Sensownie w takim przypadku sterować uzwojeniem pierwotnym .

#460 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 30 listopada 2011, 06:10
h3nry napisał(a):Koledze chodziło raczej o inne napięcie a nie o wydajność prądową. SSR 25A dla 240V ma zakres pracy srednio 85 ÷ 264 V AC. Sensownie w takim przypadku sterować uzwojeniem pierwotnym .

Dokładnie tak jak kolega h3nry napisał.

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2011, 06:10