Płyta OP6. Całkowity brak reakcji na włącznik. Przeprogramowany BIOS, przetwornica startuje. Na włączniku 3,3V obecne. Ładuje baterię, dioda przy gnieździe zapala się na ok. 2 sekundy. KBC podmienione (z D2 na C0). Pomimo różnej wersji programowej laptop powinien się chyba chociaż uruchomić. Co jeszcze może być nie tak.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji
przez Google Adsense [BOT] • 24 października 2011, 13:45
Naprawa komputerów Olsztyn
www.speclap.pl
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
www.speclap.pl
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
www.speclap.pl
www.speclap.pl
www.speclap.pl
www.speclap.pl
DjDave napisał(a):Tak, obok włącznika jest zwora i na niej mierze spadek napięcia do 0V po wciśnięciu.
Czyli rozumiem, że po wciśnięciu włącznika następuje zwarcie ? Jeśli tak, sprawdziłbym nawet takie elementy jak kondensatory ceramiczne. Miałem przypadki ze zwartym takiego typu kondensatorem.
Pozdrawiam
#13 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji
przez Usunięty Użytkownik 402 • 4 listopada 2011, 23:57
Sonda miernika może tłumić oscylacje na kwarcu SB i pewnie jest tam mniejsze napięcie niż na tym przy KBC.
Producent w tej płycie stosował KBC w wersji C0 i D2
Zacznijmy od sprawdzenia sygnałów KBC i SB.
1. Czy na KBC n.17 (RF_SW#) spada napiecie do 0V po wciśnięciu włącznika?
2. Co się dzieje przy włączaniu płyty na n.90 (DNBSWON#1), n.93 (ECPWROK), n.95 (RSMRST#)?
3. Jeżeli widać zmiany stanów powyższych sygnałów to czy na n.6 (SUSB#), n.16 (SUSC#) pojawia się stan wysoki?
Zakładam że w punkcie 1 jest zmiana stanu na niski. Punkt 2 to sygnały KBC, które powinny być w stanie wysokim, jeśli tak nie jest to coś może blokować pracę KBC, bios może być uszkodzony, KBC może być źle zasilany itp. Jeżeli KBC wystawia poprawnie sygnały dla SB to te z punktu 3 powinny być w stanie wysokim po włączeniu płyty. Jeśli nie będą to uszkodzony możne być most, kwarc lub zasilanie SB jest niewłaściwe lub coś blokuje jego pracę.
Producent w tej płycie stosował KBC w wersji C0 i D2
Zacznijmy od sprawdzenia sygnałów KBC i SB.
1. Czy na KBC n.17 (RF_SW#) spada napiecie do 0V po wciśnięciu włącznika?
2. Co się dzieje przy włączaniu płyty na n.90 (DNBSWON#1), n.93 (ECPWROK), n.95 (RSMRST#)?
3. Jeżeli widać zmiany stanów powyższych sygnałów to czy na n.6 (SUSB#), n.16 (SUSC#) pojawia się stan wysoki?
Zakładam że w punkcie 1 jest zmiana stanu na niski. Punkt 2 to sygnały KBC, które powinny być w stanie wysokim, jeśli tak nie jest to coś może blokować pracę KBC, bios może być uszkodzony, KBC może być źle zasilany itp. Jeżeli KBC wystawia poprawnie sygnały dla SB to te z punktu 3 powinny być w stanie wysokim po włączeniu płyty. Jeśli nie będą to uszkodzony możne być most, kwarc lub zasilanie SB jest niewłaściwe lub coś blokuje jego pracę.
www.speclap.pl
www.speclap.pl
Na n. 17 jest 0,8V i nie reaguje na włącznik. Na n. 19 jest 3,3V i spada do 0V po wciśnięciu włącznika (syg. NBSWON1#). Sygnał z n. 17 (RF_SW#) idzie od włącznika WiFi.
Na wszystkich nóżkach z punktu 2 cały czas 0V.
Zasilanie KBC +3VPCU obecne.
BIOS ze strony HP ale wiem że z niektórymi BIOSami mają namieszane. Może ktoś ma sprawdzony wsad do OP6?
Na wszystkich nóżkach z punktu 2 cały czas 0V.
Zasilanie KBC +3VPCU obecne.
BIOS ze strony HP ale wiem że z niektórymi BIOSami mają namieszane. Może ktoś ma sprawdzony wsad do OP6?
www.speclap.pl
www.speclap.pl
Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji
przez Google Adsense [BOT] • 9 listopada 2011, 20:59