• Co najpotrzebniejsze w serwisie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#21 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez kbrygola 24 sierpnia 2011, 11:03
Stół, w mojej opini, szybko okaże się ciasny, przy czym nawet nie myślę o tym ze oprócz normalnej pracy z laptopem (rozbieranie, diagnoza, lutowanie itp) stała by jeszcze na nim maszyna BGA. No chyba że planujesz zajmować się na raz tylko jednym laptopem wtedy ok. Niech się odezwie ktoś komu nie zdarza się rozbierać więcej niż 1 laptop na raz?
Z mojego doświadczenia wynika że niezwykle cenna jest półka nad stołem szeroka na około 30cm, i 30-40cm nad blatem na której można postawić większość sprzętu, zasilacz, oscyloskop, ja trzymam nad stołem nawet stacje lutownicze i hotair - na tyle nisko że możliwa jest wygodna praca, a jednocześnie cały blat, również pod półką jest do wykorzystania. Oscyloskop pozostaje na wysokości oczu, a że nie jest wykorzystywany przy każdej naprawie - nie blokuje miejsca na blacie.
Widzę że półka w Maxi3 jest regulowana i można ją umieścić niżej, ale nie widzę jej wymiarów (szerokości), wygląda na dość wąską do tego ściana za półką raczej utrudni poustawianie sprzętu w ten sposób. Niewielki oscyloskop się zmieści ale z zasilaczem może być trudniej. Jeśli za stołem (za półką) nie ma wolnej przestrzeni na kable zasilające do sprzętów to powinna być trochę szersza niż te 30cm. Mój zasilacz ma ok 26cm ale z tyłu wchodzi kabel zasilający i zajmuje kolejne kilka cm.

Na liście brakuje jeszcze małej wanienki kilka na kilkanaście cm, najlepiej podgrzewanej, niezastąpionej do mycia sit i chipów.

Re: Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2011, 11:03

#22 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 24 sierpnia 2011, 12:06
Co do stołu rozważam zmontować go samemu aby miał minimum 2 metry długości, a następnie część pokryć matą ESD na której będą spoczywać płyty główne i elektronika. Nigdy nie ma tak, że rozbiera się jednego laptopa i zaraz składa. Więc powierzchnia do pracy oraz miejsca na sprzęt potrzeba więcej jak jeden taki stolik.
Ten stół jest zdecydowanie za mały aby zmieścić na nim stację, zasilacz, oscyloskop, lutownicę i narzędzia potrzebne do rozebrania laptopa. Tak więc rezygnuję raczej z niego.

Chciałbym zapytać czy ktoś może polecić programator do biosu? Nie musi być z wysokiej pułki raczej.

#23 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez katar83 24 sierpnia 2011, 12:19
2 metry stołu to za mało. Mam taki i ledwo się mieszczę Stół nigdy za wąski, byle by miejsca na niego było. Generalnie pomijając najpotrzebniejszy sprzęt bez którego nie da się pracować, stół i reszta półek, szafek i miejsca na 'porządek' to najważniejsza sprawa.

Zasilacz 2A jest za mały, pracuje na 2A i jest ok przy 90%, ale zawsze się trafi jakiś sprzęt gdzie przydałoby się więcej amperów, tym bardziej że zasilam z niego płyty dość często.

#24 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez kbrygola 24 sierpnia 2011, 12:26
bull475 napisał(a):Chciałbym zapytać czy ktoś może polecić programator do biosu? Nie musi być z wysokiej pułki raczej.

Bez urazy ale to pytanie padło już wielokrotnie i sporo zostało napisane na forum. Proponuję przekopać się przez te wątki i potem dopytać w razie wątpliwości. Z niewysokiej półki to programator Vogelka SPI i coś taniego do PLCC.

#25 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez lutownicze 25 sierpnia 2011, 23:08
Wszystko ok.

Jednak co do wanienki... lepiej dołożyć nie całe 400zł i kupić coś normalnego z roczną gwarancją (CE, FCC, ROHS) a nie padakę CT i gwarancją ograniczoną do 6mcy sic!. Zresztą wystarczy poszperać na necie to zobaczysz jaki to bubel
Skoro jest to taka inwestycja warto wybrać mądrze.
Tak jak wspomniał kolega LAZY, wkrętaki, wkretaki i jeszcze raz... polecam jakieś stanleye ale tylko te z wyższej półki do skompletowania po sztuce + komplet bitów za ok 32zł np Jackly co starczy na konsole, urządzenia multimedialne, tel i oczywiscie lapki.

No i oczywiście ważna jest chemia, oryginalne ipa, fluxy, kulki..
Jakieś picety, szpachtelka..

#26 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Josep 10 września 2011, 10:50
Mam pytanie.

Jakie kulki na początek kupić ? I gdzie można najtaniej kupić ?

#27 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?  [ROZWIĄZANY]

przez Usunięty Użytkownik 402 14 września 2011, 23:52
Josep napisał(a):Mam pytanie.

Jakie kulki na początek kupić ? I gdzie można najtaniej kupić ?

Kulki kup takie jakie potrzebujesz- jak masz sita to na nich jest podana średnica. Najtaniej kupisz u chińczyka.

#28 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 12 listopada 2011, 09:44
Mam pytanie co do wyboru wanny ultradźwiękowej.
Co wybrać:
1. MYJKA ULTRADŹWIĘKOWA EMMI 40HC -1790zł
Pojemność: 4,0 l.
Moc ultradźwięków: 250 W
Regulacja mocy: trzystopniowa (50 - 75 - 100%)
Wymiary (dł - szer - wys):
Zbiornik: 300 - 155 - 100 mm
Podgrzewanie: 30 - 85 °C

2. MYJKA ULTRADŹWIĘKOWA PROCLEAN 3010 - 1899zł (2 lata gw)
Częstotliwość czyszczenia 42 Khz
Pojemność 10 litrów
Wymiary wewnętrzne 29,8 x 23,9 x 15 cm
Moc ultradźwiękowa 300 W
Moc grzewcza 300 W
Wskaźnik temperatury 0-80°C

#29 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Usunięty Użytkownik 402 12 listopada 2011, 16:48
Pierwsza myjka jak wynika z twojego opisu to nie posiada podgrzewania więc wybrałbym pozycję nr2.

#30 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 12 listopada 2011, 17:22
Posiada, nie skopiowało się. I gwarancję również 2 letnią. Czy ktoś pracował na którejś myjce?

#31 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Dawid20 12 listopada 2011, 20:19
Dla mnie pojemność 4 litrów to za mało.

#32 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Emios 12 listopada 2011, 21:11
3 płyty mam pod ręką:

hp dv9000 260x224
hp 2133 262x143
dell D800 za długa

Wnioski:
bramka nr 1 - jak chcesz do telefonów i netbook-ów
bramka nr 2 - do lapków

Nie szukał kolega myjki gdzieś u Chińczyków ? Ja też się przymierzam do zakupu więc 2 może taniej by było.

#33 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 13 listopada 2011, 08:45
Ja wanny potrzebuję do laptopów.
Co do Chińczyków to nie szukałem. Mam czas na zakup do końca tego miesiąca i muszę przedstawić się fakturą ponieważ mam kasę z dotacji.

Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2011, 08:45