• HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 10 listopada 2011, 06:28
Czy na PU2 są napięcia +3V_ALWP/+5V_ALWP/+5VALW/+12VALW?
Jakie jest napiecie na n.13 i n.28?

Re: Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 10 listopada 2011, 06:28

#22 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 14 listopada 2011, 14:18
Napięcia obecne, aczkolwiek w miejscu +12VALW jest 5V. Oba sygnały PGOOD mają stan niski. Chciałbym się jednak cofnąć wstecz do samego czujnika klapy.Wszystko jak na razie robię z podłączoną płytką z czujnikiem. Gdy mierze sygnały na jego nóżkach to po zbliżeniu magnesu na żadnej się nic nie zmienia. Na obu n. 1 i 2 ciągle 3V. W CQ60 jedna z nóżek przechodzi w stan niski po zbliżeniu magnesu. Podstawiłem sprawny czujnik od CQ60 i dalej to samo.

#23 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 14 listopada 2011, 16:09
Zacznijmy od braku napięcia +12VALW. Na PGOOD powinno wyć raczej około 3V o ile przetwornica dobrze pracuje. Proszę napisać jakie wartości mają napięcia +3V_ALWP/+5V_ALWP/+5VALW/ - wyniki proszę podać z dokładnością do części setnych.

#24 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 14 listopada 2011, 21:28
3,39; 5,13; 5,13
Zamiast TPS51427A mam RT8206B.

#25 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez wab 15 listopada 2011, 09:10
Czy na źródle PQ57 jest napięcie 3,3V?
Proszę sprawdzić elementy wytwarzające napięcie +12VALW.

Obrazek

#26 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 15 listopada 2011, 13:11
Gdy podniosę nóżkę od ostatniej diody jest 13V. Na schemacie widzę że równolegle wychodzi napięcie +15VALW. Nie wiem czy dobrze myślę ale ze schematu wynika że bez syg. MAINON, SUSON i S5_ON napięcie to podciągnięte jest do masy.

Obrazek

Na PQ57 na źródle oraz bramce 0V. Na drenie jest 3,3V. Ale to chyba dlatego że bez MAINON PQ22 podciąga sygnał MAIND do masy.

#27 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Usunięty Użytkownik 402 23 listopada 2011, 03:03
Czy dotarłeś już do sedna usterki? Mam podobny przypadek, nie wiem gdzie ręce wsadzić.

#28 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez DjDave 23 listopada 2011, 10:47
Niestety. Pół roku doświadczenia to zbyt mało aby radzić sobie ze wszystkim. Nigdy wcześniej nie pracowałem w żadnym serwisie, więc nie otrzymywałem gotowych rozwiązań na tacy.

#29 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez demeo 12 czerwca 2012, 23:22
Trochę odgrzebię temat, bo trafiłem na dwie płyty z tym samym problemem. Czy kolegom udało się znaleźć rozwiązanie?

W moim dioda w gnieździe ładowania gasła po kilku - kilkunastu sekundach. Po przeprogramowaniu biosu dioda świeci się prawidłowo, płyta startuje raz na kilka-kilkanaście razy, wyłącza się przy poborze od ~0,7-1,0A.

KBC:
n.90 (DNBSWON#1) 3,3V
n.93 (ECPWROK) 0V
n.95 (RSMRST#) 0V

Zauważyłem że płyta potrafi się wzbudzić przy pomiarach kwarcu Y7 od SB, więc wstępnie stawiam na problem z SB.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi :-).

--
Pozdrawiam,
demeo

#30 Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez danon1 16 września 2012, 19:53
Witam ,
W związku z tym, że jestem świeżo po "zabawie" z trzema takimi płytami, pozwolę sobie podzielić się z kolegami kilkoma spostrzeżeniami i podam stany głównych sygnałów przed i po włączeniu płyty / wszystkie pomiary zrobione na w pełni sprawnej płycie.

1. Pierwsze co sprawdzamy - główną przetwornicę PU2 i wszystkie napięcia DC/DC +3V_ALW/+5V_ALW/+5V_ALW2 /+12V_ALW powinny być obecne, jeżeli wszystkie są :

2 . sprawdzamy sygnał z włącznika głównego DNBSWON#1 , najlepiej bezpośrednio na N90 U20/KBC i powinien wyglądać tak 3V / 0V / 3V , jEŻELI JEST :

3. sprawdzamy sygnał S5_ON, ponieważ bez niego nic nam się nie włączy ... , sygnał ten wystawiany jest bezpośrednio przez KBC 0V / 5V (stan z 0V na 5V po naciśnięciu klawisza power ) i tu uwaga : na tej płycie napięcia S5 włączane są PO NACIŚNIĘCIU KLAWISZA POWER, wystawienie tego sygnału jest bezpośrednim skutkiem dobrego sygnału DNBSWON#1 i poprawnie działającego KBC, przynajmniej częściowo :) . JEŻELI MAMY TEN SYGNAŁ SPRAWDZAMY :

4. napięcia na kluczach S5, powinny być obecne +VIN / 18V , +15ALW , +5VPCU, +3VPCU
stany na kluczach
PQ34 , B-0V/5V, C-6,24V/0V,
PQ38 , S-6,24V/0V, D-0V/6,37V,
PQ36 , G-0V/6,37V, D-/+3VPCU, S-0V/3,3V(+3VS5)
PQ39 , G-0V/5,12(+5VS5), D-/+5VPCU, S-0V/6,37V
i jeżeli napięcia są tak jak wyżej otrzymamy > na bramce PQ39 +5VS5, a na źródle PQ36 +3VS5 , które to poprzez diodę D23 i rezystor R415 tworzą sygnał referencyjny dla SB +5VREF_SUS (+5V), bez którego to SB nie wystawi dla KBC sygnałów SUSB i SUSC.... , ale jeżeli wszystkie powyższe napięcia są dobre sprawdzamy :

4 . SUSB na N6 KBC 0/3,3V (przypominam że oznacza to stan z 0V na 3,3V po naciśnięciu klawisza power )
SUSC na N16 KBC 0/3.3V i jeżeli mamy te sygnały to KBC powinien wystawić sygnał SUSON ( 0/3,3V) i dopiero teraz powinien pojawić się sygnał RF_SW# (0/3,3V) , który to odpowiada za wygaszanie podświetlania matrycy i w zasadzie nie ma tu nic do rzeczy, informuje nas tylko że KBC działa prawidłowo na tą chwilę oraz sygnał wystawiony przez KBC -SUSON 0/3,3V i jeżeli mamy ten sygnał to sprawdzamy :

5. napięcia na kluczach SUSON, i analogicznie jak dla kluczy S5 powinny być obecne +VIN / 18V , +15ALW , +5VPCU, +3VPCU , i tak samo ( tu już skrócę ) na źródle PQ2 powinniśmy otrzymać 0/+5VSUS, a na źródle PQ13 0/+3VSUS ,i dopiero teraz, jeżeli sekcja SUS działa prawidłowo wystawiany jest sygnał MAINON na podobny układ kluczy , z których otrzymujemy nasze +3V i +5V zasilające przetwornice generujące napięcia dal SB , NB , procesora , ramu itd ...

RAZEM z MAINON generowany jest też HWPG 0/3,3V i rozdzielany na PGOOD dla WSZYSTKICH PRZETWORNIC także PU2(napięcia ALW ), gdzie przed startem MAINON ich NIE MA , a to wszystko po to aby sprawdzić czy przypadkiem któraś nie ściągnie sygnału do zera ( gdyby była na przykład w zwarciu etc. )
Dodam jeszcze tylko iż w przypadku problemów z sygnałem S5_ON , należałoby sprawdzić jeszcze komunikację biosu z KBC oraz wszystkie rezonatory . Ciekawy jest też fakt iż że płyty inaczej reagują na nieobecność procesora podczas prób uruchamiania płyty bez niego :
dwie z trzech plyt po naciśnięcu klawisza power włączały sie tylko na sekundę i wyłączały , a w przypadku prób uruchomienia bez podłączonej płytki z klawiszem power i diodami led, dało się zauważyć, ale nie za każdym razem bardzo słabe mrugnięcie diod CAPSLOCK i TOUCH, cosprawiało wrażenie że przetwornica +3 , +5 i dalsze są w zwarciu ..... , a trzecia włączała się stabilnie na ok 5-10 sekund wyłączała na ok 1-2 sekundy i samoistnie włączała, dodam że wszystkie z procesorami zachowują się normalnie i działają perfekcyjnie .
Mam nadzieję że paru osobom pomogę .

Pozdrawiam

Re: HP Compaq presario CQ61 - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 16 września 2012, 19:53