• Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez kwinto10 13 listopada 2011, 13:35
Witam.
Muszę wymienić układ ATI na płycie w której od dołu już jest układ na kulach ołowiowych.
Normalnie płytę mam rozgrzewaną do ok 180 stopni od góry, więc przy tym profilu chipset na dole może już zaczynać się odlutowywać.
Jak sobie z tym koledzy radzicie ? Obniżyć temperaturę płyty i więcej górą, zasłonić jakoś układ ?

Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2011, 13:35

#3 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez kjedrocha 14 listopada 2011, 10:51
Jeśli układ nie ma na sobie jakichś radiatorów, to najprawdopodobniej siłą grawitacji przegra z siłą adhezji cyny do padów, więc układ nawet po rozpłynnieniu cyny nie odpadnie od płyty.

#4 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez kwinto10 14 listopada 2011, 22:30
Nie byłem pewien, więc zmodyfikowałem grzanie dołem na 160 stopni. Po zdjęciu chipa okazało się że zerwałem chyba pady :(
Mogły pady się zerwać po upadku lapka ? Karta diagnostyczna do złącza pamięci pokazywała brak 5 linii ( brakuje tych padów i kilku jeszcze innych)

#5 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez benchmarek 15 listopada 2011, 08:56
Ja w podobnych przypadkach przyklejam chip taśmą kaptonową do płyty, i nie zdażyło się żeby coś odpadło.

#6 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez kwinto10 15 listopada 2011, 09:13
Też o tym pomyślałem, ale nie byłem pewien czy się układ nie ruszy. Następnym razem jednak tak spróbuje.

#7 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez kjedrocha 15 listopada 2011, 09:23
W takich przypadkach zawsze najpierw proponuję poeksperymentować na złomowych płytach. Do pacjenta wówczas podchodzimy już niejako z "doświadczeniem".

#8 Re: Wymiana układów BGA z dwóch stron płyty.

przez michallus 19 listopada 2011, 08:12
Kwestia wprawy, osobiście obniżam temperaturę płyty do 165 stopni i niczym nie oklejam.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).