• Temat o programatorze raz jeszcze.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Lakier88 26 listopada 2011, 21:43
Interesuje mnie kupno programatora do 300 zł. W tej cenie jest willem. Ja będę programował może jeden układ na miesiąc, bo nie prowadzę serwisu itd. Więc szybkość działania mnie nie interesuję.

Jestem kompletnie zielony w temacie programatorów, bo jeszcze nic nie programowałem. Chciałbym aby programator miał możliwość programowania takiej kości jaka znajduje się miedzy innymi w hp dv5 oraz takiej jak znajduje sie w dv2000. Plus interesuje mnie zmiana map silnika w ECU Bosch, ale to akurat jest sprawa drugorzędna, bo jeszcze nie wiem jaka tam jest kość.

Czy willem 7.1 jest ok? Czym różni się od willema 5.0 ezo?

Czy muszę do niego coś jeszcze dokupić?

Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Google Adsense [BOT] 26 listopada 2011, 21:43

#2 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Usunięty Użytkownik 402 26 listopada 2011, 22:33
Do biosów SPI wystarcza programator z forum, lub wersja usb z ebay. Do biosów TSOP jest też bardzo tania alternatywa na ebay która zawiera niezbędne gniazda SPI, TSOP, PLCC32 - programator jest na złącze LPT.

#3 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Lakier88 27 listopada 2011, 10:27
Czy jak kupię willem 7.1 to muszę dokupywać jakieś podstawki do SPI?

#4 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Usunięty Użytkownik 402 27 listopada 2011, 10:52
Mam sprawdzić za ciebie w instrukcji czy jest takie gniazdo lub przejściówka w komplecie?
Obrazek

Obrazek

#5 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Macpod 27 listopada 2011, 11:05
Lakier88 napisał(a):Czy jak kupię willem 7.1 to muszę dokupywać jakieś podstawki do SPI?

To chyba oczywiste, jeśli nie dodają takiego adaptera.
Od razu mówię, że willem nie należy do szybkich programatorów, dodatkowo często ma problemy z podstawowymi układami.

#6 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Usunięty Użytkownik 402 27 listopada 2011, 11:09
Willem- przynajmniej starsze modele były problematyczne, szczególnie gniazda PLCC32 które ni jak nie kontaktowały w pełni z badanym układem.
Jak do tej pory to uważam go za najgorszy programator z jakim miałem do czynienia.
Oprogramowanie raz działa, innym razem trzeba pobrać starszą wersję żeby działało prawidłowo.

#7 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez katar83 27 listopada 2011, 12:18
eBay Item number: 280668537456 + komplet adaptorów.
Nic lepszego w tym przedziale cenowym nie znajdziesz, dziala bardzo dobrze.

#8 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez amorphe 27 listopada 2011, 13:43
Lakier88 napisał(a):Plus interesuje mnie zmiana map silnika w ECU Bosch

Jakiś czas pracowałem przy auto elektryce/elektronice i do programowania (oprócz np. X-PROGa,Texas TMS, SPI) używany był m.in. Uniwersal Flash Programmer 6.03 z odpowiednim adapterem (jako iż w ECU bardzo często siedzą kości EPROM w obudowie PLCC32 w wersji OTP - o ile pamiętam 27C010/1001).

Wiem, że UFP 6.03 (sam go używam) ma swoich zwolenników jak i przeciwników i podałem go jako alternatywę dla Willem'a

#9 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Dawid20 27 listopada 2011, 18:43
A jakiś niedrogi programator do pamięci M28W320FST możecie polecić?

#10 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez katar83 27 listopada 2011, 19:03
Tanich programatorów UP nie ma. Nawet adaptory kosztujá krocie.

#11 Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez marek216 29 stycznia 2012, 13:38
Jeśli Willem to Pro 4 ISP i soft Tomsada dedykowany pod ten model.
Programowałem na Willemie 7.1, teraz mam Pro 4 ISP i stwierdzam że jest różnica.

Jako ciekawostka z poprzedniego tygodnia: kość 29lv800 ( bios asus ) nie jest obsługiwana przez VP-280 ( i nie da się go zmusić ) ale Willem z podstawką spokojnie kość programuje. Willem jest o połowę tańszy, podstawki kosztują tak samo.
Niestety we wszystkich programatorach musisz się liczyć z ceną za podstawki od 100-400 zł

Za dobry programator musisz zapłacić 2500 zł + podstawki.
Jak do tego chcesz się bawić w samochodach to x-prog będzie konieczny.

Re: Temat o programatorze raz jeszcze.

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2012, 13:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).