bserwis napisał(a):powiedzmy że programowanie układu do tej pory robiłem w Willemie i pierdołami czy układ ma prąd przy programowaniu zajmował się programator (dopiero jak nie zakomunikował mi połączenia zacząłem się zastanawiać). Ok- brak ATMegi na liście wyboru rozwiązany - po prostu ściągnąłem wersję stable, aczkolwiek dość leciwą.
Poresztą - grzecznie pytam i nie potrzebny tu dziecinny sarkazm - nie róbmy z tego forum Onetu - ludzie już bardziej podstawowe pytania zadawali i nie byli besztani. Człowiek się całe życie uczy.
Nie otrzymałem odpowiedzi natomiast jak ustawić w Pony ten programator z 3 rezystorów - czy ustawienie AVR ISP I/O na port LPT1 wystarczy czy jakieś opcje dodatkowe trzeba zaptaszkować ?
Takie mam jeszcze pytanie - rozumiem że ostatnią udostępnioną wersją wsadu jest ta z 4 maja 2011 ?
Radzę złożyć interfejs ze strony projektu PonyProg na układzie 74hc244(245) jest to programator zgodny z STK200 współpracujący nie tylko z Pony. Przyda się na przyszłość do innych AVR'ów. Interfejs z rezystorami może zadziała, może nie zadziała. Wystarczy ustawienie ISP I/O. Jeśli kolega posiada interfejs Jtag do reanimacji tunerów sat, odtw. DVD na wspomnianym układzie to jest to dokładnie to samo.
-- poniedziałek, 28 listopada 2011, 23:56 --
adam4333 napisał(a):Witam, mam pytanie czy któryś z kolegów próbował zastosować do tego sterownika żarówki halogenowej osram hlx 64635 15V 150W jako górnej grzałki???
Przez jakiś czas używałem tego promiennika w swojej konstrukcji jednak zrezygnowałem na rzecz T-SHTS4. Wprawdzie promiennik halogenowy ma mniejszą bezwładność, ale po pierwsze rozkład temperatury w polu grzewczym jest bardzo nierównomierny, po drugie pole grzewcze jest za małe do dużych układów np. RSX czy CELL w PS3. Generalnie nadaje się do małych układów. Trzecia sprawa to duża zależność nagrzewania układu od emisyjności materiału obudowy. Obudowy czarne (np. 82801) grzeją się bardziej od np. obudów metalowych (RSX CZY CELL, PS3). Bez drogiej optyki do tego promiennika efekty są raczej mizerne.