• DMDE - kopiowanie partycji systemowej

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez DjDave 2 grudnia 2011, 19:37
Chciałbym zrobić kopię partycji systemowej C z większego dysku na mniejszy dysk. Partycja ta zaczyna się w sektorze 3 074 048 a nie w 0. Z tego co się domyślam trzeba skopiować (lub utworzyć) MBR. Jak wykonać kopię aby system był bootowalny? Gdyby dysk nie był mniejszy można by bez problemu zrobić kopie posektorową całego dysku, jednak docelowy dysk jest mniejszy i dlatego chcę wykonać kopię tylko partycji systemowej.

Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez Google Adsense [BOT] 2 grudnia 2011, 19:37

#2 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez yaro014 2 grudnia 2011, 19:54
napisz jaki system i ile masz partycji wraz z rozmiarami.

#3 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez DjDave 2 grudnia 2011, 22:00
System Vista Home Premium. Partycja zaznaczona na obrazku. Dysk docelowy 80GB

Obrazek

#4 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez cyborgctm 2 grudnia 2011, 22:23
Ja bym zrobił tak:
zredukował ilość danych na dysku na tyle aby wszystko się zmieściło na nowy
a następnie przekopiował bym to ghostem (w opcji Disc to Disc można zmniejszać rozmiary partycji tworzonych na nowym dysku, minimalny rozmiar to ilość danych znajdujących się na partycji źródłowej )

#5 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez DjDave 2 grudnia 2011, 23:23
Tyle że ja już partycje systemową zmniejszyłem.

#6 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez yaro014 3 grudnia 2011, 00:19
A ja bym zrobił inaczej, mianowicie zrobił bym kopię zaczynając od 0 do 147 814 064, według mojego myślenia zostanie zrobiony backup całego MBR plus partycja systemowa a reszta miejsca o ile zostanie zostanie przydzielona jako nieprzydzielone miejsce, w tym przypadku wydaje mi się że system i cały mbr będzie działać a jedynie zmniejszy się obszar nie przydzielonego miejsca.

Jednak jako to tylko moja teoria trzeba zasięgnąć rady kogoś kto się tym zajmuje np. Arvika, myślę że od niego była by najlepsza porada. Pozdrawiam

-- sobota, 3 gru 2011, 00:24 --

a najszybszym sposobem wydaje mi się było by zainstalowanie takiej samej wersji windows vista z takim samym układem partycji a po całym zabiegu tylko przekopiował pliki systemowe.

#7 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez novitech 3 grudnia 2011, 09:11
Zrób poprostu obraz partycji do pliku ghostem, następnie odwrotnie na nowy mniejszy dysk. Po tym zabiegu ewentualnie będziesz musiał odpalić płytke instalacyjną i naprawić błędy systemu podczas uruchamiania. Oczywiście tylko w przypadku jeśli nie zabootuje.

#8 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez cyborgctm 3 grudnia 2011, 09:25
plusem ghosta jest to, że wykona kopię nawet jeśli znajdzie błędy.
większość programów przerywa pracę jak trafia na błąd

#9 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez DjDave 3 grudnia 2011, 12:12
yaro014 napisał(a):Jednak jako to tylko moja teoria trzeba zasięgnąć rady kogoś kto się tym zajmuje np. Arvika, myślę że od niego była by najlepsza porada. Pozdrawiam
Na to właśnie czekam :D ponieważ wolałbym zrozumieć to co robię a nie tylko kopiować to co się da i na przyszłość wiedzieć gdzie znajduje się MBR i w jaki sposób go kopiować.

#10 Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez arvika 3 grudnia 2011, 17:39
Z tego co widze partycja z systemem zmieści się w 80GB tak?
Wykonaj kopię od sektora poczatkowego 0 do konca partycji z systemem. Powinno zadziałać. Generalnie jeśli chciałbyś to przenieść ręcznie, czyli zmienić adresy poczatku partycji i końca, to jest praca na Hexach.

Re: DMDE - kopiowanie partycji systemowej

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2011, 17:39