Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
Re: Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?
przez Google Adsense [BOT] • 23 listopada 2011, 19:27
Panowie (i Panie jeśli są). Dawno nie zaglądałem a wątek o stacjach metcal rozwinął się.
Rączka UltraFine oraz Adwanced pasuje do starszych stacji MX500 oraz STSS lecz średnica jej jest delikatnie mniejsza od rączki standardowej i może wpadać w podstawkę od starej rączki standardowej. Można ją jednak używać umiejętnie wkładając ją w podstawkę.
Usypiane po odłożeniu rączki do podstawki to nie kwestia rączki czy stacji. Zrealizowane jest ono w nowszych podstawkach poprzez umieszczenie magnesów wokół rączki.
Tak samo realizowane jest usypianie w PS900.
Co do grotu STTC-145P, jest to grot bardzo cienki do małych elementów SMD. Literka P na końcu to tzw. groty POWER, gdzie zredukowana została odległość pomiędzy cewką a grotem, przez co się szybciej nagrzewają i są bardzie dedykowane do technologii bezołowiowej (info z firmy Scanditron).
Rączka UltraFine oraz Adwanced pasuje do starszych stacji MX500 oraz STSS lecz średnica jej jest delikatnie mniejsza od rączki standardowej i może wpadać w podstawkę od starej rączki standardowej. Można ją jednak używać umiejętnie wkładając ją w podstawkę.
Usypiane po odłożeniu rączki do podstawki to nie kwestia rączki czy stacji. Zrealizowane jest ono w nowszych podstawkach poprzez umieszczenie magnesów wokół rączki.
Tak samo realizowane jest usypianie w PS900.
Co do grotu STTC-145P, jest to grot bardzo cienki do małych elementów SMD. Literka P na końcu to tzw. groty POWER, gdzie zredukowana została odległość pomiędzy cewką a grotem, przez co się szybciej nagrzewają i są bardzie dedykowane do technologii bezołowiowej (info z firmy Scanditron).
Metcal typowej minifali nie ma, natomiast ma do stacji MX groty typu Hoof np. SMTC-1147
http://www.oki-europe.com/europe/solder ... -1147.html
Minifalę oferuje firma Thermaltronics
http://www.thermaltronics.com/datasheet ... asheet.htm
Hoof Cartridges for use with Metcal MX-5000 Series Soldering & Rework with MX-H1-AV Hand-piece for conduction rework of surface mount components. 700 Series for most standard applications. The hoof cartridges are used for multi-lead soldering in confined spaces, drag soldering and high thermal demand applications. Also compatible with the Original MX-500 Soldering and Rework System with the MX-RM3E hand-piece.
http://www.oki-europe.com/europe/solder ... -1147.html
Minifalę oferuje firma Thermaltronics
http://www.thermaltronics.com/datasheet ... asheet.htm
Myślę że 150zł to będzie dobra cena. Na farnellu jest 170zł netto.
http://pl.farnell.com/oki-metcal/smtc-0147/tip-multi-lead-hoof/dp/4950938?Ntt=smtc-0147
Grot był używany przez ok. 10 minut.
http://pl.farnell.com/oki-metcal/smtc-0147/tip-multi-lead-hoof/dp/4950938?Ntt=smtc-0147
Grot był używany przez ok. 10 minut.
DjDave napisał(a):Albo jest za duży albo źle się nim posługuje bo sklejają mi się nóżki. Gdy nóżki są rzadziej wszystko idzie gładko. Gniazda LCD lutuje się rewelacyjnie, nawet lead-free.
Grotu tego używamy do lutowania w pozycji pionowej, z góry na dół.
Pokazane jest to na filmie:
http://youtu.be/V_cDV92IuWY
Warto obejrzeć inne filmy tego użytkownika.
Może źle się wyraziłem, ale rozchodzi się o ustawienie płytki względem ziemi. Aby na cynę działała też siła grawitacji.
Na filmie pokazane jest, że za pierwszym razem lutowana jest płytka ustawiona poziomo względem imadła (ziemi) i nóżki zalewają się cyną. Następna płytka już jest pod pewnym kątem i lutowana jest z góry na dół.
Na filmie pokazane jest, że za pierwszym razem lutowana jest płytka ustawiona poziomo względem imadła (ziemi) i nóżki zalewają się cyną. Następna płytka już jest pod pewnym kątem i lutowana jest z góry na dół.
To złudzenie optyczne, kąt patrzenia kamery. Grawitacja nie ma tu nic do rzeczy, mogę się z tobą założyć że polutuję taki układ do góry nogami Tu działa napięcie powierzchniowe.
Jak ci się nóżki zlepiają to najpierw zwróć uwagę na:
- ilość cyny na grocie, nie może być za dużo.
- topnik, na sucho nie przylutujesz nic, idealny do takiego lutowania jest taki sam topnik który używasz do BGA.
- temperatura grota. Przy cynie bezołowiowej ustaw minimum 350°C, ołowiowej 330°C.
- Prowadź grot płasko po płytce, tuż obok nóżek jeśli to możliwe.
- Trzeba to wytrenować.
Powodzenia.
Jak ci się nóżki zlepiają to najpierw zwróć uwagę na:
- ilość cyny na grocie, nie może być za dużo.
- topnik, na sucho nie przylutujesz nic, idealny do takiego lutowania jest taki sam topnik który używasz do BGA.
- temperatura grota. Przy cynie bezołowiowej ustaw minimum 350°C, ołowiowej 330°C.
- Prowadź grot płasko po płytce, tuż obok nóżek jeśli to możliwe.
- Trzeba to wytrenować.
Powodzenia.
Mi się nóżki nie sklejają, to kolega DjDave ma problem ze sklejaniem nóżek.
A co powiesz na napis w 20 s. filmu?
Groty hoof i minifala różnią się od siebie, grot minifala ma wyżłobienie a hoof nie. Jest to pokazane na filmie.
A co powiesz na napis w 20 s. filmu?
The hoof tip achieves the desired results for vertical drag soldering. The reservoir tip miniwave will not.
The miniwave is appropriate for limited horizontal drag soldering with larger pitch components.
Groty hoof i minifala różnią się od siebie, grot minifala ma wyżłobienie a hoof nie. Jest to pokazane na filmie.
Metcal nie oferuje grotów minifala do swoich stacji tylko groty hoof, które wymagają więcej wprawy niż grot minifala.
Dlatego napisałem aby kolega mający problemy z lutowaniem tym grotem spróbował lutować ustawiając płytki w pionie. Nie musi to być całkiem pionowo, ale chociaż trochę pochylone, tak aby przeciągać grotem z góry na dół.
Ja tak lutuję grotami typu hoof a także grotami typu knife (nóż) układy plcc.
Dlatego napisałem aby kolega mający problemy z lutowaniem tym grotem spróbował lutować ustawiając płytki w pionie. Nie musi to być całkiem pionowo, ale chociaż trochę pochylone, tak aby przeciągać grotem z góry na dół.
Ja tak lutuję grotami typu hoof a także grotami typu knife (nóż) układy plcc.
Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?
przez Google Adsense [BOT] • 16 grudnia 2011, 20:09