• Lutownica - jaka najlepsza moc ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#41 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez cyborgctm 23 listopada 2011, 19:27
elektrolitów jeszcze metcalem nie zmieniałem,
ale ja leżeli to 17 będę próbował, a 45P jest bardzo popularny - nawet fabi mi go polecał.

no i spróbowałem 40 kiepsko ale 17 bez problemów nawet z dużą masą, ewidentnie ma tu znaczenie "masywność" grota

Re: Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2011, 19:27

#42 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 29 listopada 2011, 13:33
Panowie (i Panie jeśli są). Dawno nie zaglądałem a wątek o stacjach metcal rozwinął się.

Rączka UltraFine oraz Adwanced pasuje do starszych stacji MX500 oraz STSS lecz średnica jej jest delikatnie mniejsza od rączki standardowej i może wpadać w podstawkę od starej rączki standardowej. Można ją jednak używać umiejętnie wkładając ją w podstawkę.

Usypiane po odłożeniu rączki do podstawki to nie kwestia rączki czy stacji. Zrealizowane jest ono w nowszych podstawkach poprzez umieszczenie magnesów wokół rączki.
Obrazek

Tak samo realizowane jest usypianie w PS900.

Co do grotu STTC-145P, jest to grot bardzo cienki do małych elementów SMD. Literka P na końcu to tzw. groty POWER, gdzie zredukowana została odległość pomiędzy cewką a grotem, przez co się szybciej nagrzewają i są bardzie dedykowane do technologii bezołowiowej (info z firmy Scanditron).

#43 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez DjDave 29 listopada 2011, 19:08
STTC-145 wziąłem jednak bez P, ale za to do takich rzeczy jak elektrolity czy gniazda wziąłęm STTC-125P. Jeszcze nie odszedł ale jestem pewien że będzie spisywał się wyśmienicie. STTC-017 tylko do wickowania.

#44 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez kjedrocha 5 grudnia 2011, 11:39
A czy metcal do stacji MX oferuje groty typu minifala?

#45 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 5 grudnia 2011, 13:13
Metcal typowej minifali nie ma, natomiast ma do stacji MX groty typu Hoof np. SMTC-1147

Hoof Cartridges for use with Metcal MX-5000 Series Soldering & Rework with MX-H1-AV Hand-piece for conduction rework of surface mount components. 700 Series for most standard applications. The hoof cartridges are used for multi-lead soldering in confined spaces, drag soldering and high thermal demand applications. Also compatible with the Original MX-500 Soldering and Rework System with the MX-RM3E hand-piece.

http://www.oki-europe.com/europe/solder ... -1147.html

Minifalę oferuje firma Thermaltronics
http://www.thermaltronics.com/datasheet ... asheet.htm

#46 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez DjDave 6 grudnia 2011, 12:21
kjedrocha napisał(a):A czy metcal do stacji MX oferuje groty typu minifala?

Mogę odsprzedać SMTC-0147.

#47 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez kjedrocha 6 grudnia 2011, 12:39
0147, to niestety do PB, a wolałbym 1147 do PB FREE.
Ale z ciekawości jaka cena?

#49 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez kjedrocha 6 grudnia 2011, 13:37
Ale jednak Kolega z niego rezygnuje - czy więc nie spełnia swojej funkcji? Czy może jednak temperatura za niska?

#50 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez DjDave 6 grudnia 2011, 15:32
Albo jest za duży albo źle się nim posługuje bo sklejają mi się nóżki. Gdy nóżki są rzadziej wszystko idzie gładko. Gniazda LCD lutuje się rewelacyjnie, nawet lead-free.

#51 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez hanomag 12 grudnia 2011, 15:57
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym z podobnej branży i mówił że u niego używali stacji Pace i Ersa, ale ostatnio wymienili ten sprzęt na JBC i są zachwyceni. Korzystał ktoś z JBC? Stacje regulowane, nie wykorzystują temperatury Curie.

#52 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 16 grudnia 2011, 07:31
DjDave napisał(a):Albo jest za duży albo źle się nim posługuje bo sklejają mi się nóżki. Gdy nóżki są rzadziej wszystko idzie gładko. Gniazda LCD lutuje się rewelacyjnie, nawet lead-free.

Grotu tego używamy do lutowania w pozycji pionowej, z góry na dół.

Pokazane jest to na filmie:
http://youtu.be/V_cDV92IuWY

Warto obejrzeć inne filmy tego użytkownika.

#53 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez DjDave 16 grudnia 2011, 11:49
Ale na filmie grot nie jest używany pionowo, tylko ścięciem równolegle do powierzchni lutowanej.

#54 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 16 grudnia 2011, 11:59
Może źle się wyraziłem, ale rozchodzi się o ustawienie płytki względem ziemi. Aby na cynę działała też siła grawitacji.
Na filmie pokazane jest, że za pierwszym razem lutowana jest płytka ustawiona poziomo względem imadła (ziemi) i nóżki zalewają się cyną. Następna płytka już jest pod pewnym kątem i lutowana jest z góry na dół.

#55 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez DjDave 16 grudnia 2011, 14:36
To nie do końca jest tak jak myślisz. W pierwszej części filmu jest użyte specjalne spoiwo do demontażu i nóżki są celowo połączone.

#56 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 16 grudnia 2011, 17:58
Chciałem, abyś zwrócił na drugą część filmu. Płytka nie może leżeć płasko. Musi być pod ukosem bądź pionowo. Grotem lutujemy z góry na dół. Wtedy lutuje się dobrze i nie zwierają się nóżki.

#57 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez willyvmm 16 grudnia 2011, 18:08
To złudzenie optyczne, kąt patrzenia kamery. Grawitacja nie ma tu nic do rzeczy, mogę się z tobą założyć że polutuję taki układ do góry nogami :D Tu działa napięcie powierzchniowe.

Jak ci się nóżki zlepiają to najpierw zwróć uwagę na:
- ilość cyny na grocie, nie może być za dużo.
- topnik, na sucho nie przylutujesz nic, idealny do takiego lutowania jest taki sam topnik który używasz do BGA.
- temperatura grota. Przy cynie bezołowiowej ustaw minimum 350°C, ołowiowej 330°C.
- Prowadź grot płasko po płytce, tuż obok nóżek jeśli to możliwe.
- Trzeba to wytrenować.

Powodzenia.

#58 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 16 grudnia 2011, 19:36
Mi się nóżki nie sklejają, to kolega DjDave ma problem ze sklejaniem nóżek.

A co powiesz na napis w 20 s. filmu?

The hoof tip achieves the desired results for vertical drag soldering. The reservoir tip miniwave will not.

The miniwave is appropriate for limited horizontal drag soldering with larger pitch components.

Groty hoof i minifala różnią się od siebie, grot minifala ma wyżłobienie a hoof nie. Jest to pokazane na filmie.

#59 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez willyvmm 16 grudnia 2011, 20:03
Się zamotałem komu co nie wychodzi :)
W każdym razie minifalą lutuję wszystko jak leci w pozycji poziomej, byle miejsce było na grot. I podstawą jest dobry grot.

#60 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 16 grudnia 2011, 20:09
Metcal nie oferuje grotów minifala do swoich stacji tylko groty hoof, które wymagają więcej wprawy niż grot minifala.
Dlatego napisałem aby kolega mający problemy z lutowaniem tym grotem spróbował lutować ustawiając płytki w pionie. Nie musi to być całkiem pionowo, ale chociaż trochę pochylone, tak aby przeciągać grotem z góry na dół.

Ja tak lutuję grotami typu hoof a także grotami typu knife (nóż) układy plcc.

Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2011, 20:09