• Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez hanomag 7 grudnia 2011, 12:44
Pendrive jest wykrywany przez Windows, lecz system sugeruje sformatowanie go. Nie widzi pojemności pamięci, DMDE przy próbie odczytu wyrzuca błąd "Nieprawidłowe parametry'.

Na kościach zaobserwowałem zimne luty - poprawiłem, lecz okazało się, że ostatni pin jednej z kości jest luźny razem ze ścieżką (czyli jest urwana) - nie wiem teraz gdzie mogę go podpiąć i czy ma znaczenie, czy jest NC.
Czy przelutowanie kości do sprawnego pendrive'a pozwoli odzyskać dane?

Kości flash: 29F8G08MAA

Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez Google Adsense [BOT] 7 grudnia 2011, 12:44

#2 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez arvika 7 grudnia 2011, 13:08
Zrób zdjęcia pendrive i zaznacz która noga jest luźna. Nie wszystkie są wykorzystywane.
Lutowanie kości pamięci na inny pendrive jest niebezpieczne dla danych. W momencie uruchomienia inna rewizja kontrolera lub oprogramowanie może wyzerować kość pamięci.

#3 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez hanomag 7 grudnia 2011, 14:53
Noga w kółeczku:

Obrazek

Teraz zauważyłem i zwątpiłem że coś uda się z tym zrobić - kolega nosił go bez obudowy i kość wygląda na ukruszoną przy n.1, na zdjęciu widać to dobrze.

#4 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez arvika 7 grudnia 2011, 15:04
Ta noga jest NC. Wszystko wskazuje na to że masz uszkodzony kontroler na pendrive. Najbezpieczniej dla danych jest odczytać taką kość i zdeszyfrować.
Ukruszenie, którego nie widzę bo słaba jakość zdjęcia, raczej nie jest powodem tej usterki.

#5 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez hanomag 8 grudnia 2011, 00:10
Ukruszenie zauważyłem dopiero na zdjęciu, widać gołą n.1 w miejscu gdzie powinna być zabudowana, porównałem z drugą kością.

Jakiego narzędzia mogę użyć tu do odczytu? Wystarczy mi sam soft i ten uszkodzony pendrive, czy potrzebuję PC-3000 Flash?

#6 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez arvika 8 grudnia 2011, 00:17
Do odczytu potrzeba specjalnego czytnika. Np. PC3K Flash. Zwykły programator sobie z tym nie poradzi. Również do zdekodowania danych potrzeba specjalnego oprogramowania no i odpowiedniej wiedzy o mixach, blokach danych, asemblerach itp.

#7 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez hanomag 8 grudnia 2011, 00:23
Rozumiem, czyli nie mam warunków do odzysku w moim serwisie. Dziękuję za pomoc.

#8 Re: Kingston DT100 2GB - nie widzi parametrów pamięci.

przez arvika 8 grudnia 2011, 00:35
Bez specjalistycznego sprzętu - bez ryzyka utraty danych - niestety nie.