• Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 13 grudnia 2011, 23:28
Witam,

na początku nadmienię, że układ mam od dostawcy, który zawsze przysyłał to o czym pisze, jak był szlif to mówił że szli i wiadomo, cena była niska.

Dodam, że wiedziałem sporo szlifów, dlatego mam też wątpliwości. Wszystkie które widziałem miały wyraźne ślady rys, zaokrąglone kanty, niezbyt idealne napisy, bardzo często nierówne, oraz ślady na krawędziach PCB.

Tutaj:
- ryski są bardzo ale to bardzo delikatne, nieporównywalnie mniejsze niż przy szlifach których widziałem, widoczne tylko pod pewnym kątem i przypominają jak by ślady po przetarciu szmatką po lakierze fortepianowym, są bardzo delikatne.
- kanty rdzenia są idealne, żadnych zaokrągleń, żadnych ubytków, w 100 % idealne,
- PCB, także idealne.
- napisy na rdzeniu, jak w każdej nowej nVidii równe, wyrazne, także idealne.

Mam pytanie trafiały się Wam takie układy ? to jakiś przekręt czy jednak czasem producent wypuszcza takie wafle ?

W prawym górnym rogu, to nie uszczerbek rdzenia tylko jakiś brud się przykleił.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez Google Adsense [BOT] 13 grudnia 2011, 23:28

#2 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez wab 14 grudnia 2011, 08:35
Jeżeli te ślady nie schodzą po przetarciu szmatką lub nie zmieniają kierunku to jest to "szlif". Rdzeń powinien być jak lustro bez żadnych rysek.

#3 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez kamils007 14 grudnia 2011, 08:38
A może kolega przybliżyć mi troszeczkę temat. W jakim celu szlifuje się układy?

#4 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez marioj77 14 grudnia 2011, 08:42
Przede wszystkim po to, żeby z układu DC08 zrobić DC11 :)

#5 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez patol 14 grudnia 2011, 08:46
Układ wygląda całkiem nieźle, jednak nie podoba mi się 1 w napisie 601, jakby farba się rozpłynęła. Dodatkowo, rdzeń układu posiada ukośne ryski wskazujące na polerowanie. Podejrzewam, że to może być szlif z nowego G84-53-A2, dlatego układ wygląda tak dobrze. Jeżeli po wlutowaniu będzie widział tylko 128MB VRAM to będziesz miał potwierdzenie tego co piszę.

#6 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 14 grudnia 2011, 08:57
Tylko widziałem już sporo szlifów i nigdy nie zdarzyło mi się, aby szlifowany układ miał idealnie ostre i równe krawędzie. Wam się takie przytrafiły kiedykolwiek ?

#7 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez patol 14 grudnia 2011, 09:05
Spójrz co się działo właśnie z 600'tkami u nas. Nawet doświadczeni sprzedawcy dali się nabrać na te szlify. Podrabiana była tylko sama nazwa układu, logo i reszta na górze pozostawała. Samą farbę łatwiej jest usunąć niż grawerkę. układy są faktycznie nowe, nawet DC się zgadza. Poniżej masz układ z jakiego podrabiane były te układy, co prawda inny DC ale to ma mniejsze znaczenie.
Obrazek

#8 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 14 grudnia 2011, 09:13
Faktycznie, to może być to, dzięki za informacje.

#9 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez skomy 14 grudnia 2011, 12:35
TU: viewtopic.php?p=51872#p51872 kolega też dostał podobny układ, wg mnie na foto też widać podobne ryski, ale upiera się, że pod mikroskopem wyglądało ok...

Wg mnie niestety nauczyli się lepiej je szlifować...

#10 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 14 grudnia 2011, 14:05
Jeśli szlifują lekko, nowe układy aby tylko zdrapać farbę, a nie całą grawerkę, co ma na celu przerobienie innego nowego układu na dany stary typ, a on jest kompatybilny to problem nie jest zbyt duży.

#11 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez skomy 14 grudnia 2011, 14:09
Jeśli chodzi o farbę z napisem modelu, to ona daje się bardzo łatwo usunąć i nie sądzę aby na to nie wpadli. Można ją zdrapać chociażby wykałaczką. Podejrzewam, że można też zmyć jakimiś rozpuszczalnikami - tego nie sprawdzałem. Jeśli szlifują to po to, aby pozbyć się grawerki z DC itd.
Niemniej biały klej był stosowany na nowych układach. Wyprodukowanych co najmniej w okolica roku 09, więc teoretycznie jeśli zadziała to powinien działać...

#12 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 14 grudnia 2011, 14:13
Jeszcze mi się nie zdarzyło aby farba zeszła, a czasem ostro szoruję ipą, nie wygląda mi to na tak głęboki szlif, wykonanie takich szlifów jak i późniejsza grawerka wyglądała by chyba zbyt dobrze, a zawsze była dość fatalna.

Dokładnie, jest jeszcze klej. Teoria kolegi mówiąca o tym, że są to nowe układy, innego typu, przerobione na stare, ale zdarta tylko farba, jest dla mnie na razie najbardziej trafna.

#13 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez katar83 14 grudnia 2011, 14:20
Kolega wab dał Ci najlepszą odpowiedź. Jeśli po przetarciu masz dalej takie same rysy na układzie to jest to szlif. Od razu przecież widać.

#14 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 14 grudnia 2011, 14:27
Tak tylko chodzi z czego zrobiony.

#15 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez katar83 14 grudnia 2011, 14:29
Bez wlutowania układu nie dowiesz się.

#16 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 14 grudnia 2011, 15:17
Bardziej chodzi o to czy DC 09+, bo jak już odpali, a wygląda po kleju itp że jednak jeden z nowszych, to problemów nie powinno być. Ciekawe z czego robią MCP ? .

#17 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez patol 14 grudnia 2011, 15:39
adam1114 napisał(a):Tak tylko chodzi z czego zrobiony.

Kilka postów wyżej pisałem co przerabiają na 600 í 601. A układy są faktycznie nowe. Można je śmiało lutować. Będą widziały jednak tylko 128MB Vram.

#18 Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez adam1114 14 grudnia 2011, 15:55
Tak to wiem, dzięki za info, ciekawi mnie skąd się wzięły MCPki.

Re: Wątpliwości co do układu - szlif czy nie ?

przez Google Adsense [BOT] 14 grudnia 2011, 15:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).