• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#261 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez arvika 15 listopada 2011, 19:46
NIE POLECAM Computer Recycling.

Obiecywałem sobie nie kupować u tych złomiarzy. Nie wiem co mnie podkusiło... i zamówiłem płytę główną, oczywiście "sprawna z demnotażu, 3mc gwarancji".
Płyta którą otrzymałem nie działa, jest grzebana, brak reakcji na power, brak oscylacji na kwarcach.

Na 3-4 zakupy w tej firmie za każdym razem albo odsyłałem sprzęt albo naprawiałem we własnym zakresie. Szkoda czasu, pieniędzy i nerwów.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2011, 19:46

#262 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pijan4 15 listopada 2011, 20:06
arvika napisał(a):NIE POLECAM Computer Recycling.

Obiecywałem sobie nie kupować u tych złomiarzy. Nie wiem co mnie podkusiło... i zamówiłem płytę główną, oczywiście "sprawna z demnotażu, 3mc gwarancji".
Płyta którą otrzymałem nie działa, jest grzebana, brak reakcji na power, brak oscylacji na kwarcach.

Na 3-4 zakupy w tej firmie za każdym razem albo odsyłałem sprzęt albo naprawiałem we własnym zakresie. Szkoda czasu, pieniędzy i nerwów.

Potwierdzam. Szkoda czasu i nerwów.

#263 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Lakier88 15 listopada 2011, 20:09
Ja ostatnio też u nich kupiłem płytę główną. Na zdjęciu piękna nie naprawiana. Przychodzi oczywiście po reballingu, z bąblem na układzie. Śpieszyło mi się to wstawiłem nowy układ i chciałem zwrot 100 zł, zgodzili się na niższą kwotę, lepszy rydz niż nic. Oczywiście nawet tej kwoty nie dostałem. Nie odpuszczę im.

Ogólnie zauważyłem, że na pudełku było zamazane nazwisko kogoś innego, więc na pewno działają na tej zasadzie, że jak dostają zwrot, to sprzedają dalej. Oni i tak nic nie płacą za wysyłki, bo przy zwrotach nie oddają tej kwoty, więc ktoś w końcu sam naprawi sobie tą płytę.

Z tą gwarancją 3 miesięczną to też na pewno działa na zasadzie, że płyta działa 1 miesiąc, zwrot, następna płyta działa 1 miesiąc, zwrot, jeszcze raz i koniec gwarancji.

RÓWNIEŻ NIE POLECAM COMPUTER RECYCLING, konto na allego kaska_rad.

#264 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez benchmarek 15 listopada 2011, 21:04
Kupiłem kiedyś u nich "nowy" układ GF-6150-A2 za 200pln to przyszedł szlif obdrapany nie umyty dobrze po reballingu, po odesłaniu zwrócili całą kwotę, również za wysyłki w obie strony.

#265 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez skomy 25 listopada 2011, 10:28
G86-731-A2 - kupiony w pcdoctor.pl (allegro: pcdoctor_pl) - układ nowy ale seria ze złymi opisami - tak naprawdę jest to G86-771-A2 lub G86-770-A2 lub... kto wie... (ale za powyższe działa prawidłowo). Sprzedawca nie dowierza i robi problemy z ew. wymianą, zwrotem, "dogadaniem się".

#266 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez benchmarek 25 listopada 2011, 10:44
skomy napisał(a):G86-731-A2 - kupiony w pcdoctor.pl (allegro: pcdoctor_pl) - układ nowy ale seria ze złymi opisami - tak naprawdę jest to G86-771-A2 lub G86-770-A2 lub... kto wie... (ale za powyższe działa prawidłowo). Sprzedawca nie dowierza i robi problemy z ew. wymianą, zwrotem, "dogadaniem się".

Rozmawiałem ze sprzedawcą, po obejżeniu fotki którą mi przesłał próbowałem go uświadomić że to nie jest 731 gdyż seria pasowała do błędnie oznakowanych układów, niestety nie dał wiary że to co sprzedaje to 771 a nie 731 dlatego nie kupiłem u niego, wiedział o problemie gdyż zapewne też czytuje to forum.

#267 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez skomy 25 listopada 2011, 10:57
benchmarek napisał(a):wiedział o problemie gdyż zapewne też czytuje to forum.
Też tak uważam, że znał sprawę ale oczywiście dziś do mnie pisał, że nikt inny tylko ja mam taki problem, a sprzedał ich dużo... Uczciwość - pożądana cecha...

#268 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kamilj 25 listopada 2011, 11:38
Ostatnio robiłem większe zakupy u E-BEST-TRADE z ebaya.

Na 30 układów 28 było idealne nówki, także tutaj bez zarzutów. No i przesyłka z Hong-Kongu do PL w 5 dni, także to się chwali.

Niestety 2 układy 6150 przyszły jako szlify, także tymczasowo zalecam uważać na zamawianie tych układów u niego. Na szczęście nie robi problemów ze zwrotem :)

Generalnie polecam e-best-trade, szybko, rzeczowo i uczciwie.

#269 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez benchmarek 25 listopada 2011, 11:51
Błędnie oznakowana seria układu 731 pozwoliłem sobie podlinkować zdjęcie kolegi KryH85 z innego postu na tym forum viewtopic.php?f=11&t=11980

Obrazek

#270 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pijan4 25 listopada 2011, 11:55
Dostałem taki sam układ od pc-doctora. Też zamówiłem układ jako 731, zadziałał jako 770 :/. Mimo wszystko te układy wyglądają mi bardzo podejżanie.

#271 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez bobert 25 listopada 2011, 18:10
Zamawiałem ostatnio refurba IGP 216-0674022 od E-BEST-TRADE, dostałem szlifa w opłakanym stanie. Z poprzednimi zamówieniami nie miałem problemów.

#272 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 25 listopada 2011, 18:34
Też mogę powiedzieć, że zdarza się, choć bardzo sporadycznie jakiś problem z E-Best em, pewnie wynika to z ilości sprzedaży. Takie tani chipy jak ten ATI należy brać nowe, bo z refubami to trochę loteria, raz jest ładny raz jest wymęczony. Jak wysyłam człowiekowi od którego biorę z Chin towar zapytanie o refuby to zawsze jest cena za byle jaki i ładny w pełni przetestowany, z tym testowaniem to raczej nie wierzę, ale cena ładnego nie jest już taka atrakcyjna.

Mam małe pytanie, czy problem zle oznaczonych 731 dotyczy tylko DC 1010 czy chipów z inną datą produkcji także ??

#273 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kmkm2 30 listopada 2011, 23:43
W LAPKOP kupiłem nowy 82801IBM, układ okazał się uszkodzony, ale firma zachowała się super i dziś przyjechał do mnie kurier z nowym układem, byłem trochę zaskoczony, bo nawet nie zdążyłem odesłać uszkodzonego układu.

#274 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez PiTTer 7 grudnia 2011, 17:06
Zdecydowanie polecam sklep "Kocham Basię", a z Allegro sprzedawcę 1tomahawk - układy "igiełki", nowe i w 100% sprawne.

#275 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez przemex 20 grudnia 2011, 13:01
W LAPKOP'ie zostawiłem około 5000zł więc mogę coś powiedzieć.

WSZYSTKIE refurby od nich wróciły w czasie nie dłuższym niż 3 miesiące. Podejrzewam że układy, które wymieniają swoim klientom pchają po zakulkowaniu jako refurby "reballed and tested".

Zdecydowanie nie polecam.

#276 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Pablo2k5 29 grudnia 2011, 12:49
przemex napisał(a):W LAPKOP'ie zostawiłem około 5000zł więc mogę coś powiedzieć.

WSZYSTKIE refurby od nich wróciły w czasie nie dłuższym niż 3 miesiące ...

Potwierdzam, refurby wróciły i u mnie, dlatego wyrzucone pieniądze w błoto. Nowe układy z tej firmy nawet z wadą jak narazie nie wracają (jeden przypadek zwrotu się trafił).

#277 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kamilj 29 grudnia 2011, 13:28
przemex napisał(a):W LAPKOP'ie zostawiłem około 5000zł więc mogę coś powiedzieć.

WSZYSTKIE refurby od nich wróciły w czasie nie dłuższym niż 3 miesiące. Podejrzewam że układy, które wymieniają swoim klientom pchają po zakulkowaniu jako refurby "reballed and tested".

Zdecydowanie nie polecam.

Nie rozumiem skąd to zdziwienie. Dobrze wiadomo że większość BGA z wylutu w tym w szczególności nVidia to złom nie nadający się do użytku.

Jest to wiadome od dawna, więc równie dobrze mogłeś zrobić reballing tego układu który był w laptopie pierwotnie. Moim zdaniem nie możesz mieć pretensji bo jak to się mówi - "widziały gały co brały".

Inną sprawą jest świadome handlowanie złomem, bo refurbished to tak ładnie brzmi, niemal jak naciąganie, jednak kto siedzi w temacie nigdy raczej takiego czegoś nie kupi.

#278 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez przemex 29 grudnia 2011, 15:46
Jest to wiadome od dawna, więc równie dobrze mogłeś zrobić reballing tego układu który był w laptopie pierwotnie. Moim zdaniem nie możesz mieć pretensji bo jak to się mówi - "widziały gały co brały".

Inną sprawą jest świadome handlowanie złomem, bo refurbished to tak ładnie brzmi, niemal jak naciąganie, jednak kto siedzi w temacie nigdy raczej takiego czegoś nie kupi.

Jeżeli coś sprzedawane jest przez firmę specjalistyczną to mogę zakładać, że wiedzą co sprzedają i nie chcą oszukać swoich klientów. W przypadku LAPKOPA to co robią to zwykłe złodziejstwo, tak samo jak POHUA z premedytacją sprzedają złom.

Omijać z daleka!

#279 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez wab 29 grudnia 2011, 18:43
A co koledzy powiecie o firmie NANO-SERWIS z Legnicy na Allegro widnieje jako laptopy_czesci. Kupiłem tam ATI 216BAAAVA12FG, miała być nowa a przyszła z ukruszonymi dolnymi rogami rdzenia. Dobijam się do gościa od samego rana, pisałem, dzwoniłem - głucho, brak jakiegokolwiek odzewu. Czy mieliście problemy z tą firmą?

EDIT ;)

Trochę to trwało ale zwrócili pieniądze za układ.

#280 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pijan4 29 grudnia 2011, 19:03
wab napisał(a):A co koledzy powiecie o firmie NANO-SERWIS z Legnicy na Allegro widnieje jako laptopy_czesci. Kupiłem tam ATI 216BAAAVA12FG, miała być nowa a przyszła z ukruszonymi dolnymi rogami rdzenia. Dobijam się do gościa od samego rana, pisałem, dzwoniłem - głucho, brak jakiegokolwiek odzewu. Czy mieliście problemy z tą firmą?

Adres który jest podany na ich aukcjach wskazuje na A&D serwis z Wrocławia i to by się zgadzało. Zamówiłem raz u nich jak zaczęli handlować na allegro nowy GF-GO7400-B-N-A3 a przyszedł refub. Na fakturze też powinieneś mieć tę firmę jako sprzedawcę.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2011, 19:03
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).