• Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez SidNet 30 grudnia 2011, 15:53
Witam
Trafił do mnie notebook z dyskiem jak w tytule.
Na początku po włączeniu pokazał się BSOD: 0x000000ed. Po całych zabiegach w konsoli odzyskiwania doszedłem do wniosku, że to wina jednak samego dysku.
Podpiąłem go przez przejściówkę IDE-USB (sprawdzona wiele razy) i mieli cały czas, aż momentami zawiesza komputer. Po jakimś czasie dopiero jest widziany w menadżerze urządzeń.
Mimo to nie widzi partycji. Jednak po odpaleniu konsoli odzyskiwania w laptopie mogę wejść na dysk i przeglądać całą zawartość partycji. Co lepsza, na tej partycji znajduję się katalog który
mnie interesuję. Tylko jest problem ze skopiowaniem go, ponieważ mam informację "brak dostępu" przy próbie wejścia na niego.
Powiem szczerze że nie mam pojęcia jak inaczej się tam dostać..
Klientowi zależy tylko na danych..

Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2011, 15:53

#2 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez figofag 30 grudnia 2011, 16:08

#3 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez SidNet 30 grudnia 2011, 16:51
Tak.Tylko..
1. Możesz jest szansa skopiować te pliki bez wykonywania kopii 1:1, skoro pliki są widoczne..
2. Kopię będzie ciężko wykonać, chyba że pod DOS.

Dlatego pytam..

Pozdrawiam

#4 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez arvika 30 grudnia 2011, 18:36
Szkolenie napisane, ale widzę że niepotrzebnie. Skoro dysk nie wykazuje chęci współpracy to oznacza że jest w jakiś sposób uszkodzony. Jeśli jest uszkodzony to należy sprobować wykonać w pierwszej kolejności kopię posektorową. Inaczej to igranie z danymi Klienta. Nich kolega poda przynajmniej SMART dysku.

#5 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez SidNet 30 grudnia 2011, 23:19
Przepraszam, czytałem szkolenie, ale zmylił mnie fakt widocznych plików na dysku.
Oczywiście mój błąd, teraz wiem że zawsze w takich przypadkach kopia jest potrzebna.
Oczywiście bardzo dziękuję Koledze arvika za artykuł w dziale szkolenia.
Załączam SMART.

Pozdrawiam

Obrazek

#6 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE 

przez arvika 30 grudnia 2011, 23:31
SMART nie wygląda źle. Wykonaj kopię 1:1. Potem spróbuj uruchomić dysk pod systemem i odpalić na nim chkdsk x:/r. Być może posypała się po prostu logika w taki specyficzny sposób.

#7 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez SidNet 31 grudnia 2011, 10:13
Po tym zabiegu dysk ruszył, o taki konkret mi chodziło
Bardzo dziękuję Koledze arvika.

Pozdrawiam

#8 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez willyvmm 31 grudnia 2011, 11:16
Ale wnioskuję że kole kopii i tak nie zrobił.

#9 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez SidNet 31 grudnia 2011, 12:30
Tak, nie robiłem, ale to już była decyzja klienta. Czy chce szybko (ale ryzykowanie), czy woli poczekać. Widać czasami klient jednak woli zaryzykować.. W ten sposób miał dane na mailu jeszcze w nocy.
Jednak nie popieram takiego rozwiązywania sprawy.
Jeszcze raz dziękuję Koledze arvika.

#10 Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez striker 31 grudnia 2011, 13:29
Przy w smarcie jak w tym dysku kopia 1:1 z ominięciem błędów nie wyniosła by więcej niż 1.5h więc o zaoszczędzonym czasie nie masz co mówić, a masz kopie na której to powinieneś wykonywać próby naprawy.

Re: Problem z odczytem danych - dysk WD WD400UE

przez Google Adsense [BOT] 31 grudnia 2011, 13:29