• Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez conman 28 października 2009, 11:08
Witam. Mam takie pytanie, mianowicie jaką stację lutowniczą BGA polecacie? Mam zamiar niedługo zakupić taki sprzęt, ale wcześniej chciałbym się poradzić kogoś doświadczonego.

Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2009, 11:08

#2 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Vogelek23 2 listopada 2009, 19:37
To zależy, jaki przedział cenowy Kolegę interesuje.

Najtańszą stację (IrDA) można kupić już za około 5.000zł.
Z lepszych (też IrDA) - 8.000-10.000zł.
Stacje FocusX firmy Bokar to wydatek rzędu ponad 20.000zł
Jest jeszcze seria APR firmy OKi - ceny zaczynają się od 150.000zł w górę.

Można także zrobić taką stację samodzielnie.

#3 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez conman 5 listopada 2009, 11:48
Interesują mnie stacje w przedziale 8-10tys. Proszę o podanie konkretnych modeli oraz sklepów.
Pozdrawiam.

#5 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez mirkoRTV 8 listopada 2009, 16:49
Jak mozna zbudować taka stację do BGA na podczerwień samodzielnie.

#6 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Vogelek23 9 listopada 2009, 01:41
A to już jest pytanie do osobnego wątku.

#7 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez oneeye 16 listopada 2009, 21:58
Vogelek23 napisał(a):Na przykład Jovy RE-7500 - dostępna TUTAJ lub TUTAJ.

Witam!

Własnie zakupiłem to cudo po przewertowaniu setek postów na różnych forach, coś pięknego nie tylko do BGA, gniazda plastikowe wymieniają się same :D. Gorąco polecam, choć dopiero uczę się jej uzywać ;). Sam proces przebiega dwojako. Albo ręcznie, albo automatycznie z profilu, który możemy uruchomić zarówno ze stacji jak i z komputera. Maszynka sama mówi nam co robić. Przy dobrych układach (nawet jednej wymianie mostka dziennie) zwraca sie po kilku miesiącach.

#8 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez droopy81 17 listopada 2009, 12:20
Oneeye czy tą maszyną robisz równiez reballing? Mam na myśli czy reballing kit wchodzi w skład zestawu ?

-- wtorek, 17 listopada 2009, 12:32 --

Co w wypadku kleju na chipsetach - jak je usuwasz ?

#9 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez szyszak 3 grudnia 2009, 17:59
Witam.
Odpowiem za kolege oneeye bo razem pracujemy :) A więc zestaw do reballingu do stacji Jovy nalezy sobie dokupic(nie wchodzi w skład ze stacją). Reballingu jeszcze nie robiliśmy jedynie zakladalismy nowy chipset w acerze ktory nie widział dysku. Sama operacja sciagniecia i założenia nowego chipsetu zajeła 15min. Także stacja jest warta swojej ceny. Jedyny minus to bardzo drogi zestaw akcesoriów do reballingu ok 2000zl.

A co do kleju pod chipsetami to z tym jest tak że ja sobie podgrzewam hotem (temp.ok 180st) i wyskrobuje go zaostrzonym drewnianym patyczkiem . W laptopach HP niektore chipsety są łapane klejem tylko w rogach układu także bardzo łatwo jest go wyskrobac, a w niektórych jest tak ze caly chipset jest oblany dookoła takim czerwonym klejem ktory po podgrzewaniu hotem mieknie i łatwo schodzi.

#10 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Robgie 15 grudnia 2009, 10:33
Witam podpenę się do tematu z racji tyego ze jestem zainteresowany ta stacja Jovy. Jak długo ją macie ? i czy w rzeczywistosci jest tak ładnie ślicznie jak to w tych reklamach?

#11 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Vogelek23 19 grudnia 2009, 00:06
Osobiście nie posiadam tej stacji, jednak kilkakrotnie miałem okazję na niej pracować.
Moim zdaniem jest warta swojej ceny - układy BGA wymienia się na niej wygodnie (choć przy wymagających układach - np. Intel 965 - może się wydawać, że proces lutowania trwa długo).
Obsługa maszyny jest dość intuicyjna, choć pierwsze wrażenie może być zgoła odmienne.
Moja opinia o tym urządzeniu jest pozytywna.

#12 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Robgie 19 grudnia 2009, 00:19
Dziekuje za info. z opini praktyka tym bardziej cenne

#13 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez eprom 28 grudnia 2009, 13:08
Witam, bardzo ciekawe forum, pozdrowienia dla Admina. Co do stacji Jovy RE-7500 to powiem szczerze że za te pieniądze stacja jest rewelacyjna - do reballingu, wymian układów, złączy, itp. praktycznie wszystko można nią zrobić. Używamy w serwisie tej stacji już ponad pół roku, oczywiście posiadamy też stacje na gorące powietrze, ale pracy z Jovy to możnaby rzec "POEZJA". Oczywiście podstawa to dobrze ustawione profile, oraz właściwie wyprofilowana termopara (aby odczyt był prawidłowy).

#14 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez grzesiek24 29 grudnia 2009, 15:34
Pracowałem na APR OKI przed rokiem w Sacelu w Piasecznie sprzęt robiący wrażenie solidnego potwora, ale jak za taka cenę szczerze bym odradził.
Fakt że sprzęt chodził przez 3 zmiany non stop, ale bez wizyt serwisu się nie obyło. Problemy pojawiały się z mechaniką , ustawianiem wstępnym głowicy hota, czy też z wysuwaniem i wsuwaniem lustra do ustawiania układów BGA idealnie na polach. Z elektroniki chyba nic nie siadało oprócz kamery, która się zawieszała, ale restart całego urządzenia pomagał. Termopary nie robiły wrażenia solidnych, chociaż pomiar temeratury naprawdę był precyzyjny i przy prawidłowo przygotowanych profilach nic nigdy się nie przysmędziło.
Jeśli komuś wystarczy "czerwona plamka" to polecam Jovy RE-7500

#15 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Vogelek23 30 grudnia 2009, 05:33
Trzeba pamiętać, że seria APR firmy OKi są to profesjonalne, przemysłowe maszyny BGA, które po odpowiednim skonfigurowaniu i właściwym użytkowaniu są w stanie pracować 24 godziny na dobę przez naprawdę długi czas.
Kwestię wizyt serwisu pomijam - w większości firm mających te maszyny, kadra nie jest po prostu odpowiednio przeszkolona do ich obsługi.

Z ostatnich "wieści": na znanym zagranicznym portalu aukcyjnym ktoś sprzedaje APR-5000-XL z ceną startową "jedynie" 25.000$ (na razie brak licytujących).
Dla porównania - nowa maszyna APR-5000S (mniejsza i uboższa wersja) kosztuje na dzień dzisiejszy 38.000$.

Może się złożymy, Panowie? ;)

#16 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez grzesiek24 4 stycznia 2010, 14:30
bardzo miło wspominam MArtina, sporo potrafi a używkę można kupić za rozsądne pieniądze.
http://www.alibaba.com/product-free/107 ... _PCB_.html

"Trzeba pamiętać, że seria APR firmy OKi są to profesjonalne, przemysłowe maszyny BGA, które po odpowiednim skonfigurowaniu i właściwym użytkowaniu są w stanie pracować 24 godziny na dobę przez naprawdę długi czas."- chyba na jednym profilu.., słabym punktem urządzenia jest mechanika, w serwisie jednak trzeba trochę tym wszystkim pomajtać . No chyba że się seryjnie wylutowuje i wlutowuje jeden układ BGA w jednym rodzaju płyty.

Co do kadry obsługującej APR w Sacelu, no cóż odrębny temat (szklarze i piekarze) . Jednak uszkodzenia mechaniczne nie wynikały z niewłaściwego posługiwania się sprzętem. Bo jak tu źle wysunąć i wsunąć szufladkę z lustem lub nacisnąć przycisk opuszczania lub podnoszenia głowicy,albo źle wcisnąć przycisk do ustawiania w osi x,y, w płaszczyźnie, a takie rzeczy się waliły. Nagle coś stawało dęba. W tego rodzaju firmie nie ma czasu na gdybanie którą śrubkę poluzować żeby znowu wszystko ruszyło, albo maszyna działa albo jest do .... Ciężko operować sprzętem który z zasady ma być niezawodny (bo za taką cenę to tego się wymaga),a nagle coś Ci się tnie i restartujesz sprzęt co 1-2 procesy. W połowie zmiany gdy na stole czeka 200 sztuk telefonów np. SE na wymianę radiówki (której zwykłym hotem z podgrzewaczem nie wymienisz), stoi nad operatorem stado kierowników z kwaśną miną, i gdyba czy wywalić operatora "lutka" czy sprzęt ,a sprzęt za grubą kasę na starcie trzeba serwisować. Nabąknę, że były tam 3 warsztaty i trzy APR 5000 i z każdym były te same problemy.
Wydaję mi się że dla profesjonalistów liczy się po trzykroć niezawodność urządzenia.
- Tyle moich wspomnień kto chce może sobie to weźmie do serca.

#17 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Vogelek23 5 stycznia 2010, 15:32
grzesiek24 napisał(a):chyba na jednym profilu.., słabym punktem urządzenia jest mechanika, w serwisie jednak trzeba trochę tym wszystkim pomajtać . No chyba że się seryjnie wylutowuje i wlutowuje jeden układ BGA w jednym rodzaju płyty.

Gdyby Kolega widział, jak technicy obsługujący te maszyny potrafią nimi "majtać"...
Osobiście nie raz i nie dwa widziałem, jak "upraszcza" się obsługę urządzenia, wkładając w jeden z przycisków podnoszenia/opuszczania głowicy (przyciski są dwa, aby podnieść poziom bezpieczeństwa i na czas podnoszenia/opuszczania głowicy absorbować obie ręce) kawałek... zużytej plecionki lub układu BGA.
Albo wydłuża się wielokrotnie zakres profilu "reflow", aby skrócić czas wymiany układu (co prowadzi do przepalania się grzałek).

Przykładów nieprawidłowej obsługi można mnożyć wiele.
Dlatego napisałem, że urządzenie może pracować 24 godziny na dobę, jednak przy założeniu, że jest prawidłowo skalibrowane i właściwie obsługiwane - właściwie, czyli zgodnie z zaleceniami producenta.

#18 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez offel 15 kwietnia 2010, 09:08
Co do złożenia się na maszynę za 38K$ bardzo chętnie bym się złożył hmmm.... ale skąd i gdzie tyle tych $$$$ zarobić ; ) . A tak oprócz tego dostałem pewną propozycję pracy i mam wybrać sprzęt do lutowania BGA czy rebuilding (jak zwał tak zawał ) Dzwoniłem do kilku firm i mówiłem że jestem w tym temacie zielony (niestety jestem bo nawet HOT-AIRA nie posiadam ). Goście z tych firm proponowali mi różny sprzęt taki jak 1> RE7500 2> Quick I760B no i parę innych w jednym ze sklepów gość mówił że do jednej stacji nawet sita nie są potrzebne żeby stawiać kulki tylko wystarczy zwykłą lutownicą i cyną , siatką rozprowadzić cynę po chipie i będzie ok .

#19 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez smoovb 15 września 2010, 20:28
Witam,
posiadam od niedawna stację ACHI IR PRO-SC i uważam, że dokonałem bardzo dobrego wyboru.
Achi sprawuje się wyśmienicie, dolny wygrzewacz jest regulowany posiada max - 2000W (4 grzałki), na górze 400W (w zupełności wystarcza). [czarna podczerwień]
Na obecną chwilę jeszcze nie miałem okazji podłączyć maszyny do komputera, i korzystam z programów, które były w standardzie. Można stworzyć 10 różnych profili (określić czas wzrostu temperatury w 8 punktach oraz czas trwania danych etapów), myślę że będę korzystać tylko z 2 profili (ołów i bez ołowiu).
Wiadomo, że każdą maszynę trzeba wyczuć i przyzwyczaić się do pracy na niej, ale Achi jest naprawdę bardzo intuicyjnym urządzeniem i dość łatwym w obsłudze.
Serdecznie polecam ta maszynkę, zapłaciłem za nią około 6800zł.
Pozdrawiam

#20 Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez DjDave 17 września 2010, 23:48
Możesz zdradzić skąd ją kupiłeś? Też planuje zakup stacji i intuicja odpycha mnie od Jovy w stronę ACHI IR PRO, głównie ze względu na wielkość podgrzewacza.
A swoją drogą czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z obu tych stacji? W internecie wrze od nieustannych konfrontacji zwolenników i przeciwników Jovy, więc najbardziej wiarygodna będzie wypowiedź osoby która korzystała z obu tych stacji.

Re: Stacje lutownicze do BGA - jakie najlepsze?

przez Google Adsense [BOT] 17 września 2010, 23:48