• Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by michallus 25 May 2010, 10:32
Co myślicie o założeniu takiego tematu ??

Dla przykładu można by w nim zadawać proste szybkie pytania, dla przykładu wyleciało mi z głowy czym zamieniałam diodę SR ale szkoda mi zakładać nowego tematu dla takiego drobiazgu.

Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by Google Adsense [BOT] 25 May 2010, 10:32

#2 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by oneeye 27 May 2010, 21:38
Myślę, że dla wielu korzystniej będzie zakładać osobne tematy. Będą po pierwsze bardziej przejrzyste i czytelne, po drugie lepiej dostępne poprzez wyszukiwarkę zarówno tą na forum jak i np. google.

#3 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by Robgie 22 June 2010, 07:12
Ja mam inna propozycję. Mianowicie stworzenie takiego działu w którym by były tzw szybkie solucje typowe dla danych modeli. Dla przykładu zapala sie 1 i 3 dioda nie startuje notebook HP nc6000 - przelutowac maxa. Większość sprzętów ma takie typowe usterki dla których czasem nie warto wyważać tzw. otwartych drzwi.

#4 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by Usunięty Użytkownik 402 28 June 2010, 23:00
Zróbmy wideo czat ,, ekspert odpowiada na pytania''
O konkretnej godzinie start i np 2 godziny ,,audycja'', czat nie musi być poprzez forum można użyć ogólnodostępnych serwerów i założyć tam profil i jedynie tu na forum odnośnik do niego.
Można będzie zadawać pytania i pogadać o problemach z naprawami.
Taką metodą nie czaka się na odp. z założonego tematu. Jestem ciekaw ile osób by się logowało.

#5 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by michallus 29 June 2010, 23:44
Lazy
Wątpię, żeby ktokolwiek miał na takie zabawy czas.
Było by tylko pełno osób które chcą sobie za darmo notebooka naprawić itp
Także nie wymyślajmy.

Chyba że chcesz założyć swoje konto i odpowiadać na wszystkie pytania -ale to już Twoja sprawa :-)

#6 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by Vogelek23 30 June 2010, 20:17
Pomysł z ekspertem jest dobry i wart rozważenia, o ile:
- forum byłoby płatne (np. abonament miesięczny),
- ekspert byłby zatrudniony na etacie.
Inaczej nie da rady tego zorganizować.

#7 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by gathor 2 July 2010, 00:21
Ja raczej na takie rozwiązanie czasu nie znajdę. Pomysł dobry, choć czasochłonny i jak już było wspomniane, raczej skorzystają z tego osoby, które "nie mają pojęcia o jakichkolwiek naprawach". Jak dla mnie najlepsze rozwiązanie - to proste rozwiązanie... czyli takie, które już funkcjonuje (czyt. FORUM). Nie ma sensu tworzyć darmowych porad online na żywo, bo nic dobrego to nie wniesie, a tylko skomplikuje życie osobie, która będzie te rozmowy prowadziła. Nawiasem mówiąc to nie uważam, żeby takie porady były komukolwiek potrzebne. Jeżeli ktoś potrafi czytać ze zrozumieniem i zna się choć trochę na rzeczy, nie będzie potrzebował porad na żywo...

#8 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by Usunięty Użytkownik 402 16 August 2010, 01:00
Skoro mamy ten wątek to mam pytanko. W laptopach występuje takie oddzielne urządzenie jak akumulator, niejednokrotnie znajduje się w nim kontroler i pamięć, fajnie by było zebrać wsady pamięci z akumulatorów niesprawnych, sprawnych , wsady poprawione, przetestowane itp.

Na elektrodzie jest fajny dział, lecz śmietnik tam zrobiony utrudnia wyszukanie konkretnego wsadu.
Dobrze by było gdyby wyglądało to mniej więcej tak :
marka laptopa, model akumulatora , jaki kontroler, jaka pamięć , jaki wsad - podział na niesprawny do poprawienia , poprawiony, zgrany z nowego akumulatora. W miarę rozwoju sytuacji moderator przenosił by wsady do pierwszego wątku.
Sprawnie działający akumulator niejednego ucieszy, czasem wystarczy zmienić wsad, czasem bezpiecznik, czasem ogniwa.

Ciekawym tematem też jest usprawnianie dysków twardych - są fajne programy diagnostyczne czy serwisowe do wgrywania firmware, ustawiania ścieżki zerowej itp. Brak mi też innych ciekawych tematów programy diagnostyczne do testowania ramu, cpu, grafiki, xxxxxxx.

Tylko jak ma być z tego pożytek to musi być osoba która by przenosiła do pierwszego postu wraz z opisem co i do czego.

#9 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by Vogelek23 16 August 2010, 11:15
LAZY - w planach jest już rozbudowanie działu Download m.in. o wsady pamięci lub sposoby i narzędzia do "rozpracowywania" konkretnych modeli baterii.
Tak, jak powstał dział BIOS (jak na razie nie umieszczono tam zbyt wiele, może to się z czasem zmieni), tak będziemy również rozszerzać zakres tematyki forum o inne, równie przydatne tematy związane z serwisowaniem komputerów - np. schematy zasilaczy, inwerterów, dysków itp.

#10 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?

by Usunięty Użytkownik 402 19 August 2010, 00:09
Kolejne pytanko : czy uploadować tylko schematy takich których nie ma w bazie czy też takie jakie się posiada?
Czy uploader ma dostęp do całej bazy schematów czy tylko do tej części uploadowanej przez użytkowników?
Rozumiem że administrator czy moderator ma nieograniczony dostęp, więc zakładam że przyznawanie punktów jest tu zbędne- bo niczego to nie zmieni za wyjątkiem faktu że straszliwie nabije licznik z punktami.
Moje schematy są z rożnych źródeł między z innymi ze stron jakie są opisane w jednym z wątków, rozumiem że nawet jak nie ma w bazie takiego schematu to takiego nie umieszczać ?- zawiera znak wodny tamtejszej strony.

#11 Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?  [SOLVED]

by Vogelek23 19 August 2010, 01:43
1. Uploadujemy tylko takie schematy, których jeszcze nie ma w bazie - po to jest forumowa szukajka, aby zorientować się, czy dany schemat jest już w bazie.
2. Uploader ma dostęp do całej bazy schematów.
3. Administrator i użytkownicy VIP mają dostęp nieograniczony, ale moderatorzy już nie (jeśli nie są równocześnie w grupie VIP).
4. Można umieszczać każdy schemat, którego nie ma w bazie schematów - warunkiem jest ściągnięcie z pliku znaku wodnego i sygnatur oraz ograniczeń typu: kopiowanie, drukowanie itp.
Załączniki ze znakami wodnymi, sygnaturami lub ograniczeniami będą odrzucane, takie załączniki proszę raportować.

Re: Szybkie pytanie szybka odpowiedz ?  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 19 August 2010, 01:43