• Jaki to podgrzewacz?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jaki to podgrzewacz?

przez Anonymous 31 grudnia 2011, 14:32
Witam
Szukam małego podgrzewacza. Czy ktoś może zaproponować jakieś rozwiązanie?

Re: Jaki to podgrzewacz?

przez Google Adsense [BOT] 31 grudnia 2011, 14:32

#2 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez Usunięty Użytkownik 402 31 grudnia 2011, 15:31
Taki piecyk do BGA jest bardzo drogi.

Aukcja allegro 2009462040
Używany 700zł elektroda.

#3 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez zbyszkok 31 grudnia 2011, 15:54
Hmm, wygląda mi to na przeróbkę z PT 9xx, zna ktoś z was jakieś szczegóły ?

#4 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez Usunięty Użytkownik 402 31 grudnia 2011, 16:11
Podałem numer aukcji gdzie jest taki oferowany, wystarczy poczytać.

#5 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez kamil198405 1 stycznia 2012, 10:53
Jest to piecyk z pccenter. Podobną konstrukcję prezentował ktoś w DIY ale nie mogę znaleźć tego postu.

#6 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez adamex 1 stycznia 2012, 14:56
Co to za ramki są ? Czy można w nie włożyć standarodwe sita czy muszą być jakieś specjalne ?

#7 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez Usunięty Użytkownik 402 1 stycznia 2012, 15:06
Używałem takich ramek, sita do nich były aluminiowe :wtf: , spokojnie dawały radę.

#8 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez inokomp 1 stycznia 2012, 17:29
Ja również używałem tego podgrzewacza, z czasem zamieniłem go na inny z większą płytą. Moim zdaniem duża powierzchnia lepiej wpływa na równomierny rozkład temperatury płyty grzejnej. Na małym obserwowałem jak siadają kulki, a następnie po zdjęciu sita okazywało się, że jeden narożnik nie do końca usiadł. Co do sit mam około 15-tu sztuk z ramkami, trochę mnie to kosztowało a od roku ich nie używam.
Opanowałem za to metodę kulkowania za pomocą sit do grzania bezpośredniego. Polega ona na tym, że kulkuję układ w ramce do mocowania sita, następnie zdejmuję układ i z założonym sitem kładę na gorącej płycie (oczywiście kulkami do góry).
Jak chcesz mam zrobiony filmik, mogę wysłać link na priva, bo ma znaki firmowe, a nie chcę być ścigany za komercję.
Pozdrawiam

#9 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez jokeroo 1 stycznia 2012, 21:19
Poproszę ten filmik, chętnie skorzystam.Zastanawiam sie nad zwykłym podrzewaczem do małych płyt gsm, powinien spełnic swoje zadanie i koszt będzie znacznie niższy.

#10 Re: Jaki to podgrzewacz? 

przez Usunięty Użytkownik 402 1 stycznia 2012, 21:28
Do podgrzewania małych obiektów używałem podgrzewacza nadmuchowego PT853, niestety nie każdy model jest dokładnie wykonany, mi trafił się taki, który nierównomiernie wydmuchuje powietrze. Po małych poprawkach jest OK, do grzania małych płytek wystarcza, nie wiem czy sprawdzi się przy reballingu.

#11 Re: Jaki to podgrzewacz?

przez jokeroo 2 stycznia 2012, 16:10
W zasadzie potrzebuje tylko do stawiania kulek na układach, te sita do grzania bezpośredniego troche mnie irytuja a metoda z wykorzystania górej grzałki Achi jest takim połśrodkiem.

Re: Jaki to podgrzewacz?

przez Google Adsense [BOT] 2 stycznia 2012, 16:10