• Lutownica Weller TCP 24V 50W

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Lutownica Weller TCP 24V 50W

przez wit2 6 stycznia 2012, 12:15
Witam szanownych kolegów.

Moje pytanie do was jak i prośba.
Mam do kupienia lutownicę jak w tytule, 25szt. grotów. Czy opłaca się kupić za 200zł?
Lutownica po włączeniu działa, ale nie wiem czy poprawnie, po pocynowaniu grota cyna momentalnie porowacieje, tak jakby była za duża temp. Zmierzyłem temp. grota i prawie na wszystkich mam 330 stopni, jeden bodajże ma około 400stopni. Czy do wymiany kwalifikuje się rączka?

Proszę o wyczerpujące odpowiedzi jak i dziękuję z góry szanownym kolegom.

Obrazek

Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

przez Google Adsense [BOT] 6 stycznia 2012, 12:15

#2 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

przez offo 9 stycznia 2012, 21:05
Kolego o ile dobrze widzę to lutownica z magnastatem czyli reguluje się temperaturę poprzez zastosowanie odpowiedniego grotu.Te lutownice mimo że stare były niezawodne czasami wypalał się tylko styk magnastatu wewnątrz lutownicy , niestety na rynku pojawiło się swego czasu dużo podróbek grotów i jak na takie trafisz to tylko się wk..... bo temperatura grota bedzie nieprzewidywalna nie mówiąc już o jego trwałości.

#3 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

przez Usunięty Użytkownik 402 9 stycznia 2012, 21:22
Ja używam WECP-20 który to zestaw można aktualnie za podobną kasę kupić. Wydaje mi się że to było by lepsze rozwiązanie.
Do mojej stacji pasują lutownice np. 25 wat mlr21 i 50wat- symbolu nie pamiętam. Jest regulacja temperatury i szeroki wybór grotów. Groty po niewielkiej modyfikacji pasują też od chińskiego sprzętu. Jednak groty wellera są dużo trwalsze.

#4 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

przez offo 9 stycznia 2012, 21:36
Tutaj główną siłą tego zestawu jest te 25 grotów - o ile sa oryginalne i nie zużyte a także o często stosowanym kształcie a nie jakieś nietypowe to pewnie by się opłacało o ile sama rączka byłaby ok - tu te przegrzewanie trochę mnie niepokoi.

#5 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

przez wit2 10 stycznia 2012, 00:38
Jeśli chodzi o groty to tylko minifala mniejszej średnicy jest uszkodzony reszta w porządku. Temperatury są różne dla grotu minifala mały czy duży kolo 400 stopni reszta skacze z 300 na 330 słychać jak pracuje magnetostat.Groty oryginalne pozostałość po starszym fanie budowanie kolejek z Niemiec. Kupiłbym ten magnetostat wygląda na mocno zużyty. Lutownice nabyłem w końcu za 150zł.

Już wszystko jasne.Temp zależne od grota.Lutownica po wymianie magnetostatu śmiga aż milo.
Pzdr. Temat zamykam.

Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

przez Google Adsense [BOT] 10 stycznia 2012, 00:38