Otwieranie obudów kartami płatniczymi i podobnymi niezbyt wychodzi. Jako że od kilku lat zajmowałem/zajmuję też GSM o wiele lepiej robi się to właśnie otwierakami. Na Alledrogo są pod nazwą Otwierak GSM, Kostka GSM. Kupiłem rok temu 15szt za 12zł w hurtowni z częściami GSM, z tym że są 2 rodzaje, mniejsza kostka i większa i akurat w Laptopach bardziej przydaje się ta większa, pojedyńczo można takową kupić za max 5zł a starcza NA DŁUGO, DŁUGO DŁUGO.
Do ściągania kleju wokół używam lekko zmodyfikowanego przeze mnie tak zwanego "Zgłębnik stomatologiczny" na alledrogo za 8.50zł, którego jedną stronę końcówki lekko spiłowałem do w miarę płaskiego, a następnie lekko zagiąłem pod małym lekkim kątem.
Do wielu innych prac bardzo fajnie się przydaje też narzędzie dentystyczne które się nazywa "NAKŁADACZ - UPYCHADŁO PL12" które kupiłem razem ze Zgłębnikiem, a kulka na końcu Upychadła fajnie nadaje się do pozycjonowania chipów BGA przed lutowaniem.
Oczywiście przydaje się bardzo skalpel z końcówkami numer 12, 11 i 21, trzeba tylko pamiętać że są różne Trzonki do trzymania (11,12 ostrze = Trzonek nr3, a do Ostrza 21 = Trzonek nr 4) - zresztą cała lista w opisach Aukcji.