• Ciekawe narzędzia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Ciekawe narzędzia.

przez willyvmm 15 stycznia 2012, 10:08
Może by się koledzy pochwalili swoimi wynalazkami i pomysłami na użyteczne narzędzia ?

Ja np. używam takiego narzędzia.

Obrazek

Sprawdza się świetnie przy wydrapywaniu kleju poprawkach przy lutowaniu, jako delikatny dotykacz do układu itd.

Pochodzi to stąd: http://www.dealextreme.com/p/surgical-m ... edle-53160

Re: Ciekawe narzędzia.

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2012, 10:08

#2 Re: Ciekawe narzędzia.

przez AdamStar 15 stycznia 2012, 10:45
Również używam kilku narzędzi dentystycznych. Niektóre przydają się również przy rozbieraniu laptopów. Pomysł zapożyczyłem od bluczka.

#3 Re: Ciekawe narzędzia.

przez marioj77 15 stycznia 2012, 10:53
Ja używam do rozbierania laptopów przeterminowanej karty płatniczej, bardzo skuteczny sposób i nie zostawia śladów na obudowie :)

#4 Re: Ciekawe narzędzia.

przez AdamStar 15 stycznia 2012, 10:57
Jeszcze lepsze od karty są kostki do gitary.

#5 Re: Ciekawe narzędzia.

przez marioj77 15 stycznia 2012, 10:59
Nie gram na gitarze i na to nie wpadłem, muszę przetestować :)

#6 Re: Ciekawe narzędzia.

przez Keli 15 stycznia 2012, 11:18
Zamiast kostki do gry na gitarze idealnym narzędziem jest kostka specjalnie przystosowania do otwierania obudów. Bez tego ani rusz.
Obrazek

#7 Re: Ciekawe narzędzia.

przez marioj77 15 stycznia 2012, 11:29
Podpowiedz może gdzie je kupić.

#8 Re: Ciekawe narzędzia.

przez AdamStar 15 stycznia 2012, 11:34
Keli napisał(a):Zamiast kostki do gry na gitarze idealnym narzędziem jest kostka specjalnie przystosowania do otwierania obudów. Bez tego ani rusz.

Przetestowałem i to. Moim zdaniem są o wiele gorsze niż kostki np: Dunlopa.

#9 Re: Ciekawe narzędzia.

przez wojtas 15 stycznia 2012, 11:38
Witam,
kostki do gry na gitarze są niezastąpione, a żeby się zrelaksować to tylko wiosło do ręki i heja.

Pozdrawiam.

#10 Re: Ciekawe narzędzia.

przez Keli 15 stycznia 2012, 12:14
marioj77 napisał(a):Podpowiedz może gdzie je kupić.

W googlach wpisz "otwierak do obudów". Pierwszy link już prowadzi do takiego otwieraka.

#11 Re: Ciekawe narzędzia.

przez adam1114 15 stycznia 2012, 16:41
Ja do usuwania kleju, używam pęsety do przedłużania rzęs ESD-11.
Ma ona kilka zalet, np jest bardzo ostra, przez co czasem można się wbić w klej i go pociągnąć, pęseta jest z jednej strony zaokrąglona przez co nie rysuje laminatu, a druga strona jest płaska, przez co dobrze wybiera klej spod układu.

Można odszukać na allegro wpisując ESD-11.

#12 Re: Ciekawe narzędzia.

przez marioj77 15 stycznia 2012, 17:04
Dobre, pęseta ESD firmy PT sprzedawana jest na Allegro jako pęseta do przedłużania rzęs.

#13 Re: Ciekawe narzędzia.

przez adam1114 15 stycznia 2012, 17:05
marioj77 napisał(a):Dobre, pęseta ESD firmy PT sprzedawana jest na Allegro jako pęseta do przedłużania rzęs.

Myślę, że firm które produkuję tą pęsetę tak na prawdę jest w Chinach sporo :).

#14 Re: Ciekawe narzędzia.

przez marioj77 15 stycznia 2012, 17:38
Jasne, chociażby Toyo czy M&R , fakt jest faktem, że to pęseta ESD a nie kosmetyczna :)

#15 Re: Ciekawe narzędzia.

przez adam1114 15 stycznia 2012, 17:43
Wiadomo, tylko na Allegro czasem występuje tylko jako kosmetyczna.
Dodam, że jak na razie nie znalazłem lepszego narzędzia od niej.

Jest tylko mały minus, nie można pracować ze złamanym czubkiem, wtedy rysuje laminat.

#16 Re: Ciekawe narzędzia.

przez hanomag 15 stycznia 2012, 18:17
Do usuwania kleju dobry jest naostrzony patyczek po BigMilku - patent Kolegi patol, lub taka packa: http://diolut.pl/metalowa-packa-do-rozp ... -3471.html

AdamStar - sprecyzuj jakiej kostki używasz, bo sam kiedyś próbowałem i wszystkie wydawały mi się za miękkie, dlatego pozostałem na kartach płatniczych.

#17 Re: Ciekawe narzędzia.

przez pocinas 15 stycznia 2012, 19:50
Otwieranie obudów kartami płatniczymi i podobnymi niezbyt wychodzi. Jako że od kilku lat zajmowałem/zajmuję też GSM o wiele lepiej robi się to właśnie otwierakami. Na Alledrogo są pod nazwą Otwierak GSM, Kostka GSM. Kupiłem rok temu 15szt za 12zł w hurtowni z częściami GSM, z tym że są 2 rodzaje, mniejsza kostka i większa i akurat w Laptopach bardziej przydaje się ta większa, pojedyńczo można takową kupić za max 5zł a starcza NA DŁUGO, DŁUGO DŁUGO.

Do ściągania kleju wokół używam lekko zmodyfikowanego przeze mnie tak zwanego "Zgłębnik stomatologiczny" na alledrogo za 8.50zł, którego jedną stronę końcówki lekko spiłowałem do w miarę płaskiego, a następnie lekko zagiąłem pod małym lekkim kątem.

Do wielu innych prac bardzo fajnie się przydaje też narzędzie dentystyczne które się nazywa "NAKŁADACZ - UPYCHADŁO PL12" które kupiłem razem ze Zgłębnikiem, a kulka na końcu Upychadła fajnie nadaje się do pozycjonowania chipów BGA przed lutowaniem.

Oczywiście przydaje się bardzo skalpel z końcówkami numer 12, 11 i 21, trzeba tylko pamiętać że są różne Trzonki do trzymania (11,12 ostrze = Trzonek nr3, a do Ostrza 21 = Trzonek nr 4) - zresztą cała lista w opisach Aukcji.

#18 Re: Ciekawe narzędzia.

przez offo 16 stycznia 2012, 20:47
Otwieraki do gsm można kupić bez problemów , do laptopów też od biedy się one nadają ale gdzie kupić otwieraki do monitorów które mają grubsze plastiki i gęściej zamocowane/mocniejsze zatrzaski i otwierak od gsm po prostu się wygnie a nie zwolni zatrzasków np taki otwierak jak tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=zWca7xms ... re=related

#19 Re: Ciekawe narzędzia.

przez demeo 16 stycznia 2012, 20:55
Ja używam takiego zestawu:
Obrazek

Najbardziej z tego się przydaje ta niebieska "łyżka/łapka" do otwierania różnej maści obudów i zatrzasków. Jest sztywniejsza od tych kostek gitarowych, lecz wystarczająco miękka by nie pokancerować obudowy.

A narzędzia dentystyczne jak najbardziej są przydatne szczególnie przy usuwaniu kleju BGA, wcześniej kupowałem je na ebay-u, ale to był szmelc, więc poprosiłęm swego dentystę o jakieś "zużyte" :D.

--
Pozdrawiam,
demeo

#20 Re: Ciekawe narzędzia.

przez willyvmm 16 stycznia 2012, 21:06
Też mam taki zestaw. Ten ciemno zielony przyrząd drugi od lewej jest świetny do układania, porządkowania itd kul na sicie oraz ich delikatnego dociskania :)

Re: Ciekawe narzędzia.

przez Google Adsense [BOT] 16 stycznia 2012, 21:06