• Matryca LP154WU1

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Matryca LP154WU1

przez Robgie 16 stycznia 2012, 18:48
Witam
w moim dell D820 padła mi matryca objaw jest taki jak na zdjęciu , jest to jeden pas ostre krawędzie nic nie rozmyte. Przez jakiś czas wróciło na kilka sekund do normalniej pracy i później znowu. Laptop stał na stole nic nie ruszałem siedziałem i nagle to się pojawiło. Pytanie czy jest sens walczyć z tą matrycą nie wygląda mi to na uszkodzoną folię. Nie ma różnicy czy dociskam ruszam a ni nic. Szkoda mi jej bo jest Full HD no i ja za nią muszę zapłacić .
Obrazek

Re: Matryca LP154WU1

przez Google Adsense [BOT] 16 stycznia 2012, 18:48

#2 Re: Matryca LP154WU1

przez demeo 16 stycznia 2012, 20:09
Rozbierz matrycę i tam gdzie są taśmy spróbuj podociskać i sprawdź czy coś się zmienia. Ew. może jakieś zimne luty wokół elementów elektronicznych matrycy.

Ogólnie jeśli to uszkodzenie taśm idących z elektroniki matrycy do samej matrycy to naprawa poprzez wygrzanie/"przelutowanie" jest raczej tylko chwilowa. Bo usterka szybko powraca.

--
Pozdrawiam,
Paweł

#3 Re: Matryca LP154WU1

przez morph 17 stycznia 2012, 14:18
Witaj

Wygląda mi to uszkodzony cały driver linii, zweryfikuj, czy jest ich tam 8 szt. na taśmie (1/8 obrazu nie jest wyświetlana z tego co widzę). Możesz sprawdzić czy jest prawidłowo zasilany. Montowany jest na taśmie więc osobiście jestem sceptyczny co do możliwości naprawy - wymiany, ale może są wypracowane metody przez innych użytkowników forum

#4 Re: Matryca LP154WU1

przez Robgie 17 stycznia 2012, 14:33
No właśnie mi też wygląda na driver.Ogólnie nie było żadnych mechanicznych udarów dla niego więc sądzę że padł po prostu. A wymiana jego to jest niemożliwe raczej. Pytałem jedynie dlatego że może właśnie coś innego zdarza się że padnie.

Re: Matryca LP154WU1

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2012, 14:33