• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#281 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez wab 29 grudnia 2011, 19:13
Paczka jest oklejona taśmą z nadrukiem A&D Serwis ale fakturę wystawił Nano-Serwis. Możliwe że współpracują, dzieli ich 70km. Nie pocieszyłeś mnie pisząc o refurbach. Jak zakończyła się twoja przygoda z firmą A&D Serwis?

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2011, 19:13

#282 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez przemex 29 grudnia 2011, 22:06
pijan4 napisał(a):
wab napisał(a):A co koledzy powiecie o firmie NANO-SERWIS z Legnicy na Allegro widnieje jako laptopy_czesci. Kupiłem tam ATI 216BAAAVA12FG, miała być nowa a przyszła z ukruszonymi dolnymi rogami rdzenia. Dobijam się do gościa od samego rana, pisałem, dzwoniłem - głucho, brak jakiegokolwiek odzewu. Czy mieliście problemy z tą firmą?

Adres który jest podany na ich aukcjach wskazuje na A&D serwis z Wrocławia i to by się zgadzało. Zamówiłem raz u nich jak zaczęli handlować na allegro nowy GF-GO7400-B-N-A3 a przyszedł refub. Na fakturze też powinieneś mieć tą firmę jako sprzedawcę.

Pragnę tylko dodać że NANO-SERWIS NIE MA NIC WSPÓLNEGO z moją firmą (NA-NO.PL), niestety dopóki nie uzyskam zastrzeżenia znaku towarowego takie podszywanie się pod inną firmę może mieć miejsce :(

#283 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez jaxnet 3 stycznia 2012, 13:02
plugit Kartuzy - odradzam. Przyczyny tylko na PW.

Ponadto zwróciłem też uwagę na paczki, które przyszły z firmy POHUA. Zatem jakość samych układów w sobie też może być nieciekawa.

#284 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez hanomag 4 stycznia 2012, 21:37
wab napisał(a):Paczka jest oklejona taśmą z nadrukiem A&D Serwis ale fakturę wystawił Nano-Serwis. Możliwe że współpracują, dzieli ich 70km. Nie pocieszyłeś mnie pisząc o refurbach. Jak zakończyła się twoja przygoda z firmą A&D Serwis?

Nano należy do Dawida S. który pracuje w AD. Całkiem spory serwis ze sprzętem na bardzo wysokim poziomie, ale mam wrażenie że nie mają solidnego dostawcy z Chin. O ESD chyba nawet nie słyszeli. Tak poza tym to solidna firma - poza wymienionymi grzechami mają duże doświadczenie i staranne wykonanie. ;)

#286 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez daner0 10 stycznia 2012, 10:09
jaxnet napisał(a):plugit Kartuzy - odradzam. Przyczyny tylko na PW.

Ponadto zwróciłem też uwagę na paczki, które przyszły z firmy POHUA. Zatem jakość samych układów w sobie też może być nieciekawa.

Miałem z nim nie jedne przygody. Moim zdaniem jest jedynie handlarzem chińszczyzny i tyle. Do tej pory wisi mi brakujące do zestawu sita. Układy do xboxów które brałem u niego jako nowe padały po kilku godzinach. Zanim jeszcze sam naprawiałem laptopy wysłałem do nich jednego hp na wymianę. Zapłaciłem 450zł. Rocznej gwarancji która miała być nie dostałem a laptop i tak wrócił do mnie od klienta po 2 miesiącach. Zrobiłem w tedy reballing. Wyszło, że Pan Damian zostawił po sobie zdartą soldermaske i pourywane pady. Na szczęście puste. Wlutowałem i klient puki co zadowolony.
Pan Damian naciągną mnie także na tanie topniki woskowe "noname" rzekomo lepsze od wartona. Użyłem raz, po czym gnałem do Zawiercia po Wartony.
Achi dostarczał do mnie przez 3 tygodnie przesuwając dostawę z dnia na dzień. Zawsze były problemy z kontaktem. Na fakturę którą miałem oddać w konkretnym terminie do PUP czekałem do ostatniego dnia kiedy to poinformowałem, że zostałem zmuszony przyjechać do kartuz.
Oszust i krętacz. Co chwila sprzedaje na allegro pod innym nickiem.

#287 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez arvika 10 stycznia 2012, 10:29
jaxnet napisał(a):plugit Kartuzy - odradzam.

Z tego co wiem firma jest obecna na tym forum. Sugerowała m.in. NIE stosowanie górnej termopary w ACHI.

#288 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez hanomag 10 stycznia 2012, 13:30
arvika napisał(a):
jaxnet napisał(a):plugit Kartuzy - odradzam.

Z tego co wiem firma jest obecna na tym forum. Sugerowała m.in. NIE stosowanie górnej termopary w ACHI.

Też mnie trochę to zastanawia że w takich kartuzach znajdują się dwie firmy handlujące maszynkami ACHI, ale może to przypadek.

#289 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez hanomag 12 stycznia 2012, 10:44
Kupował ktoś na Allegro od użytkownika naprawalaptopow? Na aukcji nr 2012763303 mają 7400T-B-N-A3 09+, nigdzie indziej nie mogę znaleźć takiego układu w wersji 'T'.

#290 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DjDave 17 stycznia 2012, 10:59
adam1114 napisał(a):Warto przeczytać

http://notebook1.ru/forma1/viewtopic.php?f=78&t=42071

Czy ktoś może powiedzieć co to znaczy:
Явная перемаркировка зависит от того, чем наносится, иногда с кляксами и разводами, иногда идеальна и выглядит лучше заводской
Mam układ z napisami takimi jak na zdjęciu nad którym widnieje to zdanie. W dodatku są wyraźne odpryski farby. Układ G98-630-U2 DC11+ zakupiony w it-network.

#291 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez mikesh 17 stycznia 2012, 11:18
Nie jestem bardzo dobry z rosyjskiego, ale oznacza to: jawną podróbkę (przeróbkę), zależnie od tego czym jest wykonywana, mogą wystąpić plamy, a czasami wyglądają lepiej niż z fabryki.

#292 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez demeo 17 stycznia 2012, 12:48
DjDave napisał(a):
adam1114 napisał(a):Warto przeczytać

http://notebook1.ru/forma1/viewtopic.php?f=78&t=42071

Czy ktoś może powiedzieć co to znaczy:
Явная перемаркировка зависит от того, чем наносится, иногда с кляксами и разводами, иногда идеальна и выглядит лучше заводской
Mam układ z napisami takimi jak na zdjęciu nad którym widnieje to zdanie. W dodatku są wyraźne odpryski farby. Układ G98-630-U2 DC11+ zakupiony w it-network.

http://translate.google.com/#auto|pl|%D0%AF%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F%20%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%82%20%D0%BE%D1%82%20%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE%2C%20%D1%87%D0%B5%D0%BC%20%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%81%D1%8F%2C%20%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%20%D1%81%20%D0%BA%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8%20%D0%B8%20%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B8%2C%20%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%20%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%20%D0%B8%20%D0%B2%D1%8B%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%82%20%D0%BB%D1%83%D1%87%D1%88%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9

-- Dodano: wtorek, 17 stycznia 2012, 12:54 --

IMHO dużo ciekawszy jest ten fragment:

РВИСНЫЙ РАЗЬЁМ ЧИПА , т.е выводы чипа, подключившись к которым......

Изображение

У любого чипа, как и у любого микроконтроллера существует сервисный разъём, в данном случае JTAG, который позволяет считывать с внутренней памяти чипа много интересной информации, в том числе и то, какой это чип. для обычного покупателя чипов он не интересен и очень дорог, поэтому достаточно того, что он просто упомянут в тексте и картинка в виде примера

W tłumaczeniu na angielski (google lepiej tłumaczy na ang. bo tego języka używa jako głównego):

SERVICE Slot chip, ie chip conclusions by connecting to that ......

Any chip, as with any microcontroller socket service exists in this case, JTAG, which can be read from the internal memory chip a lot of interesting information, including that which is the chip. for the average buyer of chips it is not interesting and very expensive, so it is enough that he just mentioned in the text and picture as an example

--
Pozdrawiam,
demeo

#293 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DjDave 17 stycznia 2012, 22:53
Czyli oznacza to, że mój układ to szlif :|

#294 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pijan4 20 stycznia 2012, 10:29
benchmarek napisał(a):Błędnie oznakowana seria układu 731 pozwoliłem sobie podlinkować zdjęcie kolegi KryH85 z innego postu na tym forum https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=11&t=11980

Obrazek

Witam

Kupiłem układ g86-771-a2 w pc-doctor, klej na rdzeniu jest takiego samego koloru jak na zdjęciu (jak fabryczne z dc07) a nie jak powinien być bialutki czy szarawy. Układ z dc10. Jakie koledzy mają doświadczenia z tymi układami?, bo zastanawiam się czy nie zwrócić tego układu.

#295 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kamilj 20 stycznia 2012, 10:34
pijan4 napisał(a):
benchmarek napisał(a):Błędnie oznakowana seria układu 731 pozwoliłem sobie podlinkować zdjęcie kolegi KryH85 z innego postu na tym forum viewtopic.php?f=11&t=11980

Obrazek

Witam

Kupiłem układ g86-771-a2 w pc-doctor, klej na rdzeniu jest takiego samego koloru jak na zdjęciu (jak fabryczne z dc07) a nie jak powinien być bialutki czy szarawy. Układ z dc10. Jakie koledzy mają doświadczenia z tymi układami?, bo zastanawiam się czy nie zwrócić tego układu.

Zobacz w jaki sposób jest wygrawerowany napis na rdzeniu. Czy jest wygrawerowany "punkcikami" czy jest wygrawerowany ciągłą linią.

Te układy fabrycznie nowe mają grawer laserowy "punktowy", natomiast szlify najczęściej mają linię ciągłą. Jeśli masz mikroskop zrób dokładną inspekcje krawędzi rdzenia oraz soldermaski.

#296 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez hanomag 20 stycznia 2012, 14:20
A co z żółknącymi napisami? Kupiłem w IT-Network 703-A2 DC'10 - niektórzy twierdzą że nie ma nowych układów w tej wersji. Po wlutowaniu napis pożółkł.

#297 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kamilj 3 lutego 2012, 10:07
inv4der napisał(a):Gdzie można kupić prawdziwe pewne DC10 703-730-A2??

kocham-basie.pl. Są nówki 731, pewne.

#298 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DjDave 16 lutego 2012, 19:43
Układ zakupiony w GSM_EXPERT na Allegro. Już na pierwszy rzut oka było widać że coś jest nie tak. Układ był w fabrycznym czarnym opakowaniu. Folia nie była odklejona.
Jednak chciałbym podkreślić że sprzedawca okazał się uczciwy i bez żadnego problemu zwrócił pieniądze. Najprawdopodobniej nie był świadomy co sprzedaje, aczkolwiek napisał że sprzedał już kilka tych układów i na żaden nie było reklamacji.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

#299 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez willyvmm 16 lutego 2012, 19:54
DjDave napisał(a): Układ był w fabrycznym czarnym opakowaniu. Folia nie była odklejona.

Otóż układy tej klasy raczej nigdy nie wychodzą z fabryki na taśmie, zazwyczaj na TACKACH (tray) pakowane próżniowo.
Taśmę i górną przezroczystą taśmę można kupić ... i bez żadnych narzędzi zrobić tak żeby wyglądało jak z fabryki.

#300 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 16 lutego 2012, 19:59
To już chyba nie był rename tylko szlif DC.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 16 lutego 2012, 19:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).