• Flux Pen - który wybrać ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Flux Pen - który wybrać ?

przez amstel 19 stycznia 2012, 17:05
Witam,

Czy moglibyście doradzić z własnego doświadczenia, które topniki w pisaku sprawdzają się najlepiej?
Znalazłem między innymi takie rodzaje:

1. CIRCUITWORKS - CW8100 - DISPENSING PEN, NO CLEAN FLUX
2. CIRCUITWORKS - CW8200 - DISPENSING PEN, ROSIN, FLUX
3. CHEMTRONICS - CW8300 - WATER SOLUBLE FLUX PEN

Pełna lista: http://tinyurl.com/6tqvx9f

Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2012, 17:05

#2 Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez demeo 19 stycznia 2012, 17:20
Ja z powodzeniem używam Kester #186

--
Pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez gathor 19 stycznia 2012, 17:25
Ja używam Kestera 951 Low Solid / No-Clean i jestem zadowolony

#4 Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez willyvmm 19 stycznia 2012, 18:20
A ja polecam buteleczkę z igłą (do kupienia za grosze w DX np.) i napełnić ją topnikiem w płynie.
Kester 979 np.
Przydaje się i do podlewania bga i do lutowania normalnego - mała kropelka w okolice lutowania.

#5 Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez gathor 19 stycznia 2012, 18:42
Ciężko tak na prawdę polecić pen flux. Mi wystarcza taki pen na 3-4 miesiące (25 dag), ale tylko dla tego, że praktycznie do wszystkiego używam Wartona Future HF Rework Jelly. Koszt nie jest wysoki, a za to skuteczność moim zdaniem duża.
Kestera natomiast zdecydowanie nie polecam do podlewania BGA (moim zdaniem jest za mało topnika w rozpuszczalniku i zbyt szybko odparowuje).
Tak na prawdę to trzeba sobie sprawdzać we własnymzakresie, który topnik dla nas się nadaje. Każdy ma inne maszyny i inne doświadczenia, więc i wymagania mamy inne.

#6 Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez katar83 19 stycznia 2012, 18:45
Kester ma najpewniej najlepsze topniki w penie. 186 jest świetny i w miare łatwo się czyści. Jest też bardzo wydajny, jeden pen spokojnie wystarcza na kilka miesięcy. Tak jak kolega wyżej też polecam buteleczkę z igłą. Takie rozwiązanie z dobrym topnikiem idealnie się sprawdza w wielu zastosowaniach.

#7 Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez KEYZOR 19 stycznia 2012, 19:42
Ja używam flux pen Wartona i bardzo sobie chwale. Znacząco poprawia zwilżalność a zarazem nie jest za bardzo agresywny, jego wadą ale to tyczy się wszystkich rozwiązań w płynie jest niska temperatura wrzenia. Duża zaletą jest także w miarę neutralny zapach.

Re: Flux Pen - który wybrać ?

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2012, 19:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).