• Monitor Samsung 2233BW

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitor Samsung 2233BW

przez darole 19 grudnia 2011, 16:48
Wspomniany w temacie monitor po włączeniu czasem wyświetla obraz poprawnie - czasem krzaki lub do połowy lub obraz bardzo skacze po czym po kilku sekundach obraz znika, po ponownym włączeniu sytuacja powtarza się - choć czasem trzeba odłączyć najpierw przewód sieciowy.
Kondensatory nie są spuchnięte - czy to objawy padającego zasilacza czy też padła płytka sterownika monitora LCD ?

Re: Monitor Samsung 2233BW

przez Google Adsense [BOT] 19 grudnia 2011, 16:48

#2 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez Usunięty Użytkownik 576 19 grudnia 2011, 17:22
Najpierw to przeprogramuj wsad we flashu SPI i wyczyść pamięć 24cxx .Pomaga na 90% bolączek w tych monitorach.

#3 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez darole 19 grudnia 2011, 22:41
A skąd mam wziąć ten wsad ? - nie mam pod ręką innego sprawnego monitora.

#4 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez AdamStar 22 grudnia 2011, 11:38
Tu masz wsad od modelu 2232BW:

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez darole 24 grudnia 2011, 11:06
Dzięki za wsad ale mam problem z programatorem - mój Willem obsługuje układy maksymalnie do 25c256 pomimo iż ściągnąłem najnowszy soft: eprom098d8.rar.
Inny IC-PROG też obsługuje maksymalnie takie układy.

Mam już nowszy soft 98D9 i obsługuje tę pamięć. Tylko jak ją podłączyć - potrzebny zapewne jakiś adapter.

#6 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez AdamStar 24 grudnia 2011, 12:38
Możesz przylutować wyprowadzenia na kabelkach.

#7 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez darole 25 grudnia 2011, 19:10
Zgadza się - ale chodzi mi konkretnie który pin układu do którego pinu programatora.

#8 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez AdamStar 26 grudnia 2011, 10:31
darole napisał(a):Zgadza się - ale chodzi mi konkretnie który pin układu do którego pinu programatora.

Karta katalogowa układu powinna wszystko wyjaśnić:

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#9 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez darole 23 stycznia 2012, 18:58
Zaprogramowałem kość układem opublikowanym niedawno na forum - jest mały mankament - ze zworą czy bez zawsze programowany układ zasilany jest napięciem 3V.
Po zaprogramowaniu podanym wyżej wsadem monitor w ogóle nie startuje - jak będę miał czas to załaduję z powrotem sczytaną wcześniej oryginalną zawartość. Niestety takie programowanie jest dosyć ryzykowne - urwała mi się jedna noga ale dolutowałem ją drucikiem.

#10 Re: Monitor Samsung 2233BW

przez rexakwa1 28 maja 2012, 13:27
Do "AdamStar" podany przez ciebie wsad do MX25L1005 nie pasuje do modelu 2233BW. W tym monitorze siedzi inny procek niż w 2232BW.
Tez poszukuję wsadu do 2233BW ale nigdzie nie mogę go dostać.

Re: Monitor Samsung 2233BW

przez Google Adsense [BOT] 28 maja 2012, 13:27