• QUICK 861DS do kulkowania bga

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 QUICK 861DS do kulkowania bga

przez lookash81 15 października 2011, 10:29
Witam,
czy ktoś z forumowiczów korzysta ze stacji QUICK 861DS. Chodzi mi dokładnie o to jak sprawuje się ona podczas kulkowania? Zamierzam kupić ją w najbliższych dniach, ale chcę aby to był zakup przemyślany. Głównie chodzi mi o trzymanie temperatury oraz siłę nadmuchu. Głównym jej zadaniem będzie kulkowanie układów przy użyciu sit do grzania bezpośredniego.

Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2011, 10:29

#2 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez willyvmm 15 października 2011, 10:53
Kupuj.
Jest to najlepszy HA w tej klasie cenowej. Temperaturę trzyma b. dobrze, nadmuch do 120l/min:) Grzałka 1kW Robi swoje.

#3 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez kamil198405 15 października 2011, 10:59
Temperature trzyma stabilnie, nadmuch jest taki że można pozwiewać elementy z płyty. Jest to fajna funkcja bo można wydmuchiwać topnik spod układów . Dobra jakość wykonania. U mnie służy do montażu oraz demontażu układów bga

#4 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez arvika 15 października 2011, 12:18
Jest to znakomity sprzęt do tego typu zastosowań. Używam i nie mam żadnych zastrzeżeń.

#5 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez lookash81 15 października 2011, 17:58
Dzięki za odpowiedzi. A jak często wymieniacie element grzejny? Do tej pory używałem PT852, ale po ostatniej serii, w której uszkodziłem kilka nowych układów podczas reballingu postanowiłem ją wyrzucić do kosza.
Czy podczas kulkowania używacie stałej temperatury czy korzystacie z profili?

#6 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez tom 15 października 2011, 18:28
Moja ma już dwa lata,grzałki jeszcze nie wymieniałem a jest mocno eksploatowana.Polecam.

#7 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez arvika 15 października 2011, 20:38
Ja co prawda używam mojej około pół roku dopiero, ale bez żadnych awarii.

#8 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez kamil198405 15 października 2011, 21:26
Tutaj nie ma się co martwić o element grzejny, jest dostępny oryginalny w biall'u, a jeżeli chodzi o użytkowanie wytrzymuje ok 2 lat normalnej eksploatacji według informacji dystrybutora. I to by się zgadzało ponieważ rozmawiałem z pracownikami firmy gdzie te stację są użytkowane u nich na dwie zmiany. Jeżeli chodzi o pt852 niestety ostatnio zauważyłem że grzałki do nich jest to katastrofa na szczęście miałem zapas zrobiony przy zakupie stacji 4 sztuk. Zdziwiło mnie bardzo to że grzałka która była oryginalnie u mnie i u znajomych wytrzymała 2 lata, po dwóch latach wymieniłem na drugą i u mnie chodzi dalej u moich kolegów niestety wytrzymała 2 miesiące. Trzeba było by poszukać grzałek oryginalnych aoyue ale nie wiem czy takowe jeszcze istnieją czy Chińczycy podrabiają samych siebie.

#9 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez kamils007 17 października 2011, 20:07
kamil198405 napisał(a): U mnie służy do montażu oraz demontażu układów bga

Kamil możesz przybliżyć troszkę taki proces demontażu bga stacją hot air. Mam do zdjęcia jeden mostek ICH8 Kupować sprzęt za 5000 zł, dla amatorskich zastosowań , no nie stać mnie. 700zł jakoś przeboleję.

#10 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez mikesh 17 października 2011, 20:27
kamils007 napisał(a):

Kamil możesz przybliżyć troszkę taki proces demontażu bga stacją hot air. Mam do zdjęcia jeden mostek ICH8 Kupować sprzęt za 5000 zł, dla amatorskich zastosowań , no nie stać mnie. 700zł jakoś przeboleję.

Dolicz do tego od razu zakup lub montaż podgrzewacza ;)

#11 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez kamil198405 17 października 2011, 20:38
Proces jest bardzo prosty nagrzewasz płytę podgrzewaczem do określonej temperatury (trzeba podejrzeć sobie profil lutowania bga i się do niego odnieść, oraz wiedzieć w jakiej technologi czy ołowiowej czy bezołowiowej płyta została wykonana), po czym dogrzewasz hot'em układ od góry. Przy odrobinie wprawy da się tą metodą wymienić większość układów.

#12 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez DjDave 17 października 2011, 21:01
A jak z głośnością tej stacji. Za tą cenę chyba jest cicha?

#13 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez arvika 17 października 2011, 22:14
DjDave napisał(a):A jak z głośnością tej stacji. Za tą cenę chyba jest cicha?

Jest super cicha. Słyszysz głownie wywiew powuietrza z kolby, a nie stację.

#14 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez cyborgctm 28 listopada 2011, 14:28
Potwierdzam - rewelacja
AYOUE, PT itp nie umywają się

#15 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez adam1114 28 listopada 2011, 15:31
kamils007 napisał(a):

Tutaj weź poprawkę, że przy ściąganiu układów hotem trzeba mieć wprawę, temperatura nie jest tak jednorodna jak przy stacji BGA, możesz po prostu zabić układ, tutaj liczy się dość mocno doświadczenie. Też tak kiedyś ściągałem i jednak kupiłem stację ( też Quicka ;) ).

#16 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez darkdk 1 stycznia 2012, 16:28
U mnie serwis tez korzysta z tego HT i w zestawie z dużym podgrzewaczem daje super stacje do reaballingu. Kuleczki też stawia się super z sitami do grzania bezpośredniego. Jeśli chodzi o głośność na zależy od siły nadmuchu ale słychać tylko wydsotające się powietrze. Drobnicę też się nią rewelacyjnie robi.

#17 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez magnum9mm 11 stycznia 2012, 14:28
Witam,

Ja tej stacji używam już prawie 3 lata, nie jest to praca ciągła jednak jestem bardzo zadowolony. Grzałki do tej pory nie wymieniałem, a używam stacji do różnych celów, nie tylko BGA. Jednym mankamentem może być cena końcówek do niej, choć do tej pory cały czas mam te z kompletu.

Pozdrawiam

#18 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez amigo76 4 lutego 2012, 11:53
Też przymierzam się do zakupu tej stacji, dość już mam katowania sprzętu i siebie wynalazkiem AOYUE 968 ale niestety nie dysponowałem do tej pory wolnymi środkami w wysokości 860 zł a kilka dni temu okazało się że w Polsce wszyscy sprzedają je już za 982,77 .
A tak przy okazji pytanie do posiadaczy - czy nasadka NK-850 pozwala na montaż "chinskich" dysz od AOYUE itp wynalazków ?? bo z opisu na stronie BIALLa wynika że pozwala na założenie dysz od innego QUICKa.

#19 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez cyborgctm 4 lutego 2012, 13:16
Teoretycznie pasuje,
ale jest jakby odrobinkę za mała.
Mam dokupione 2 dysze ayoue i czuć przedmuch ze złącza "do góry" czyli w stronę kolby, ale może po prostu niedbale je zakładam.

#20 Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez willyvmm 4 lutego 2012, 14:00
Dysze pasują bardzo dobrze. Mam kupione okazyjne całą garść dysz (i tak się nie przydają ale to inna bajka) i pasują bardzo dobrze, żadnych przedmuchów itd.
Może masz nasadkę/dysze kiepskiej jakości?

Re: QUICK 861DS do kulkowania bga

przez Google Adsense [BOT] 4 lutego 2012, 14:00
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).