• Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?  [ROZWIĄZANY]

przez SELLKOM 5 lutego 2012, 19:52
Witam, jeśli zły dział bardzo proszę o przesunięcie.

Wczoraj trafił do mnie notebook HP DV6000 (płyta AT6), objaw uszkodzenia - standart.
Wszystko było "cacy" gdyby nie moje zdziwienie po zdjęciu radiatora...

Obrazek

Obrazek

Komputer posiadał plombę gwarancyjną dużego serwisu S...R NOTEBOOK SERWIS z listopada 2009 roku....

Do głowy przyszły mi 3 możliwości:
- była reklamacja na naprawę - wstawiony nowy układ DC11 w 2011 roku - plomby te same bez zmiany daty
- w 2009 roku ktoś już miał dostęp do "pisanek"
- nie ważne czy to DC09 DC10 DC11 DC12 DC...13 i tak all padnie prędzej czy później...

Może ktoś zerknie na fotki i oceni czy to szlif czy "oryginał"...

Ręce mi opadają....bo chciałem taki sam układ wstawiać....

Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 5 lutego 2012, 19:52

#2 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez michal3411 5 lutego 2012, 20:13
Układ jest w poprawionej wersji, tzn. oryginał (jasny klej w okół rdzenia).
Kolor nieco ciemny, możliwe że z "wylutu".
Układy z DC11 nie posiadają wady.

#3 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez mikesh 5 lutego 2012, 20:16
willyvmm napisał(a):A nie jest to 11 tydzień 2008 roku ?

Nie. Tamte miały inne logo.

#4 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez michal3411 5 lutego 2012, 20:20
Pierwszy rok produkcji, drugi tydzień roku.

#5 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez Pawelbul 5 lutego 2012, 20:24
Układ wygląda dobrze. Może nie dolutował się poprawnie jeśli poprzednio płyta była w serwisie i miał wstawiony układ na kulach ołowiowych. W tym przypadku postawiłbym go na ołowiu.

#6 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez SELLKOM 5 lutego 2012, 20:35
Pawelbul napisał(a):Układ wygląda dobrze. Może nie dolutował się poprawnie jeśli poprzednio płyta była w serwisie i miał wstawiony układ na kulach ołowiowych. W tym przypadku postawiłbym go na ołowiu.

Literówka chyba, miałeś zapewne na myśli PBfree, firma "chwali się " SUMITEM 750 itp itd...Lutowanie za pomocą NITROGEN N2 ahhh ohhh itd. - no i co z tego wyszło???

Jutro będzie weryfikacja, układ zostanie zdjęty - (szturnę go przy 190 :mrgreen: ), zobaczymy co pod spodem....

#7 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez Pawelbul 5 lutego 2012, 20:56
Może nie jasno się wyraziłem. Myślę, że przed obecnie wstawionym układem mógł być montowany układ na ołowiu (np. w przypadku rebalingu plomba 2009r) i dlatego ten się nie dolutował.

#8 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez pijan4 6 lutego 2012, 15:58
Witam

Wyjde troszkę poza temat. Ostatnio dostałem della XPS M1330 (krzaki na ekranie) z wymienianą 2 krotnie płytą główną w czasie trwania gwarancji. Za 2 razem wstawili płytę z nowym układem poprawionym dc 09 g86-631-a2. Po podgrzaniu rdzenia wstał prawidłowo. Więc różnie to bywa:).

#9 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez dariuszj 6 lutego 2012, 16:59
Nie pytałeś właściciela o historię sprzętu? Myślę, że ów serwis wymienił układ na nowy, udzielił półrocznej gwarancji i tyle. Plomba z 2009? No i cóż z tego. Zostały naklejki z 2009 to kleją z 2009 byle by były i w razie reklamacji nie uszkodzone. Nie umniejsza to jakości naprawy. Historia o rzekomym poprawieniu wady w nowych seriach Nvidii między bajki włożyć. Psuły się i będą się psuć. Fakt, układy w wersji "poprawionej" np. G84-771 zamiast G84-770 grzeją się jakby mniej, ale czy to nie efekt wymiany past, termopadów standardowo wykonywanych przy okazji naprawy sprzętu? Tak poza tym, co konkretnie poprawiono w tych układach, inna architektura, czystsza struktura krzemu? Może użyto innego stopu do lutowania rdzenia? Czy to coś zmieni w kwestii awaryjności? Dopiero czas pokaże. Nie tłumaczcie klientom o rzekomym wyeliminowaniu awaryjności chipów nvidii, bo łatwo stracić zaufanie. Podejrzewam, że w tym przypadku tak było. Wcisnęli klientowi, że po wymianie grafiki na nową "poprawioną" problem się nie powtórzy. Minął okres gwarancji (6-mcy) lub trochę więcej, sprzęt padł. Klient wkurzony, poszedł do innego serwisu.

#10 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez pocinas 6 lutego 2012, 17:52
Że układ z DC 11 i padł. Nie podobno aby to była pisanka z DC09 i niżej. Choć moim zdaniem mogły być co najmniej 3 tego przypadłośći. 1-układ niedolutowany (choć SUMMIT 750) i tu bym to wykluczył... 2-ga nie wymieniono lub źle wymieniono termopady/blaszkę, pasta, bądź jest uszkodzone chłodzenie i ogółem sprzęt miewał wysokie temperatury. 3-cia do czego ci się też klient nie przyzna, bo może podkręcał grafikę programem do Overlockingu i ją ugotował.

#11 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez arvika 7 lutego 2012, 02:12
Wierzyć mi się nie chce, że ten serwis zamonotował nowy układ. Uparcie robią reballe, mając po 2-4 powroty sprzętu w okresie gwarancji. Może zmądrzeli i zaczęli montować nowe układy. Bardzo mnie ciekawi jak skończy się ta historia. Możliwe że klient nie popuścił im tym razem... i musieli wymienić układ.
Oni lutują na bezołowiu. Jeśli nie dali nowych kul, to układ mógł nie wlutować się dobrze na oryginalnych kulach (był o tym inny wątek).
Choćby lutowali w próżni uszkodzone układy, to nawet Summit nic nie da...
Najprawdopodobniej wstawili na plombach datę pierwszej naprawy, czyli listopad 2009. Świadczy to tylko o tym, jak długo Klient buja się z naprawą u nich.

#12 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez pijan4 7 lutego 2012, 02:52
arvika napisał(a):Wierzyc mi sie nie chce ze ten serwis zamonotowal nowy uklad. Uparcie robia reballe, majac po 2-4 powroty sprzetu w okresie gwarancji. Moze zmadrzeli i zaczeli montowac nowe uklady. Bardzo mnie ciekawi jak skonczy sie ta historia. Mozliwe ze klient nie popuscil im tym razem... i musieli wymienic uklad.
Oni lutuja na bezolowiu. Jesli nie dali nowych kul to uklad mogl nie wlutowac sie dobrze na orginalnych kulach (byl o tym inny watek).
Chocby lutowali w prozni uszkodzone uklady to nawet Summit nic nie da...
Najprawdopodobniej wstawili na plombach date pierwszej naprawy czyli listopad 2009. Swiadczy to tylko o tym jak dlugo Klient buja sie z naprawa u nich.

Swego czasu mieli pełno aukcji z naprawą pawków po 450zł brutto 8-m gwar, i beszczelnie robili rebal za taką kwotę?

#14 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez SELLKOM 11 marca 2012, 22:57
Witam, chciałbym poinformować o przebiegu naprawy.
Układ postawiony był na pBfree. Ewidentnie był "niedolutowany",oraz na pewno grzany niejednokrotnie - na zdjęciu tego tak nie widać ale kolor "brązowy" raził po oczach...
Płyta powróciła do "żywych" po reflow - pełen profil temp. 240°C.
Topnik KINGBO. AMTECHA jakoś mi było szkoda...
Laptop w trakcie testów.

#15 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez ichtiamber 13 marca 2012, 12:20
Witam
Montowałem te układy , seryjnie nie są zielone tylko zielono brązowe taka seria więc nie sugerujcie się kolorem.
Jeżeli laptop nie jest z procesorem intela tylko amd , to częstą przypadłoscią po wymianie grafiki jest padanie mostka północnego SPP którego niestety trzeba wymieniać razem z czipem grafiki a to operacja mało opłacalna.

#16 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez SELLKOM 13 marca 2012, 12:57
ichtiamber napisał(a):Witam
Montowałem te układy , seryjnie nie są zielone tylko zielono brązowe taka seria więc nie sugerujcie się kolorem.
Jeżeli laptop nie jest z procesorem intela tylko amd , to częstą przypadłoscią po wymianie grafiki jest padanie mostka północnego SPP którego niestety trzeba wymieniać razem z czipem grafiki a to operacja mało opłacalna.

Kolego nie wiem czy przeczytałeś posty dokładnie....
Pacjent to płyta AT6 - czyli INTEL.

#17 Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez SELLKOM 19 marca 2012, 00:09
Płyta przeszła testy. Temat uważam za zamknięty.

Re: Układ "DC11" wstawiony w 2009 roku....możliwe?

przez Google Adsense [BOT] 19 marca 2012, 00:09