• Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez willyvmm 17 września 2011, 09:50
Witam.

Topnik Interflux IF8300

Na forum nie ma nic o tym topniku, więc napiszę słów kilka.

Bardzo gęsty-lepki (ponoć można kupić rzadszą wersję).
Wysoko aktywny, jednak mniej niż WARTON Hf future, nie niszczy tak sorder maski.
Zapach bardzo podobny do wortona, mniej intensywny, powiem wręcz że po zapachu nie da się tych 2 rozróżnić.
Pozostałość po lutowaniu nie wymaga czyszczenia (jeżeli coś zostało wogóle) i jest łatwa do usunięcia.
Potraktowany grotem o temp 360°C powoli brązowieje, jednak nadal się da bez większych problemów usuwać kulki itd. nie traci swoich właściwości.

Wada - cena

Wg mnie najlepszy topnik bga z jakim się do tej pory spotkałem

Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez Google Adsense [BOT] 17 września 2011, 09:50

#2 Re: Interflux IF8300 - topnik

przez kamil198405 17 września 2011, 14:56
A jaka jest jego cena bo nie mogę go nigdzie znaleźć

#3 Re: Interflux IF8300 - topnik

przez adamex 17 września 2011, 18:54
Gdzie ten flux można kupić ?

#4 Re: Interflux IF8300 - topnik

przez willyvmm 17 września 2011, 19:13
Cena jaka widziałem gdzieś w sieci, to miedzy 20 a 30 euro za 30ml sloiczek...

Fajnie by było jakby ktoś porównał to z NC254 ;)

#5 Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez kamil198405 6 lutego 2012, 19:16
Czy koledzy testowali ten topnik? pytam ponieważ cena HF jelly zabija na tą chwile. A interflux podobno kosztuje w granicach 85 zł netto

#6 Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez offo 6 lutego 2012, 19:36
A co zabija w cenie wartona? 73zł brutto /30cm3 przy zakupie co najmniej 4 sztuk to oferta dla stałych odbiorców w mailu jaki dostałem od hotaira . Czyli podwyżka o 13zł na opakowaniu - szczerze to się dziwiłem że tyle lat trzymali 60zl /opakowanie kiedy z uwagi choćby na kurs walut tyle rzeczy poszło w górę.

#7 Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez kamil198405 6 lutego 2012, 19:46
Niestety ja kupuje w cenie 87 brutto ponieważ biorę po 1 sztuce, poza tym moim zdaniem cena 60 zł była adekwatna do jakości topnika. A więc szukam alternatywy, wybór padł na interflux-a do przetestowania.

Poza tym nie 30cm3 tylko 30g a to zawsze jakaś róznica.

#8 Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez offo 7 lutego 2012, 12:08
Ja akurat zakupiłem w zeszłym roku wartona w grudniu w ramach robienia kosztów 4 opakowania po starej cenie a tyle mniej więcej zużywam w ciągu roku tego topnika.Ale ogólnie uważam że warton jest całkiem całkiem , lepiej mi się pracowało z tych topników co miałem na kesterze TSF6502 ale on jest sporo droższy.
Co do interfluxa to gdzie widziałeś tę cenę - bo wszędzie jest około 40 dolarów za 30cm3 + przesyłka więc na pewno nie jest tani a za 85zl to chyba ciężko kupić oryginał? No chyba że to cena za opakowanie 10cm3
Z tanich jest jeszcze coś takiego :
http://allegro.pl/lispol-topnik-zel-gel ... 58226.html
-z niewyrażnego zdjęcia wygląda to na gelflux agchemii który w małych opakowaniach jest dużo droższy - używał ktoś tego topnika?

#9 Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez willyvmm 7 lutego 2012, 21:31
Dostałem jakiś czas temu próbkę NC254 - i jest najlepszy ze wszystkich jakie miałem przyjemność testować. Nie śmierdzi, mało dymi, uzyskałem na nim bardzo dobre efekty :)

#10 Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez Pentagram 7 lutego 2012, 23:47
Prywatnie mogę polecić żel BM1_RMA firmy almit. Pod tym linkiem specyfikacja produktu:
http://www.almit.com/dloads/Specs/flux/spec_bm1rma.pdf
Żel po lutowaniu można bardzo łatwo usunąć przy użyciu izopropanolu. Nie zostawia żadnych zabrudzeń. Nie brązowieje pod wpływem grzania. Idealnie nadaje się zarówno do ołowiu jak i bezołowiu. Układy przy jego użyciu idealnie osiadają na padach. Niestety nie wiem gdzie aktualnie w Polsce można go kupić (pomijając oczywiście producenta) lecz swego czasu pewien użytkownik allegro sprzedawał go za 39zł / strzykawka. Zrobiłem zapas 10, bo cena była śmiesznie niska jak za jakość tego produktu.

Re: Topnik Interflux IF8300 - testy, opinie

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2012, 23:47