• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#521 Re: Sterownik stacji BGA

da kamil1986 4 febbraio 2012, 19:12
Wlutowałem inną atmegę ale niestety też uszkodzoną i zaczęła odczytywać temp z maxów niestety wlutowana atmega odczytuje temp ale nie reaguje na wciśnięcie przycisków. Wlutuje nowe sztuki jak przyjdą wtedy będę wiedział na 100% na razie jestem pewny na 99% że to atmega szwankuje.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 4 febbraio 2012, 19:12

#522 Re: Sterownik stacji BGA

da tplewa 4 febbraio 2012, 19:50
A nie prościej sprawdzić analizatorem stanów logicznych lub oscyloskopem, do tego miernikiem dokładnie sprawdzić połączenia na PCB - jak to mówią metodą macajewa ;) trudno czasem coś stwierdzić i lepiej pomierzyć. Natomiast co do uszkadzania się MAX-ów to tego nie stwierdziłem, a trochę urządzeń na tych układach robiłem.

#523 Re: Sterownik stacji BGA

da kamil1986 6 febbraio 2012, 22:00
Witam dlaczego jak wcisnę przycisk s1 i przytrzymam go to sterownik wyświetla błąd "max6675 error" co on oznacza brak komunikacji z maxem czy brak podpiętej termopary?

#524 Re: Sterownik stacji BGA

da gutek 7 febbraio 2012, 21:15
Witam serdecznie wszystkich zapaleńców amatorskiego lutowania BGA.
Czy któryś z kolegów w ostatnim czasie zamawiał sample MAX6675 z Maxima?
Dzisiaj chciałem to zrobić i dowiedziałem się że ten układ w samplach nie jest już dostępny.
Zamiast niego specjaliści z Maxima polecili mi MAX31855.
Układ ten jest 14 bitowym przetwornikiem i jest dostępny w samplach , wyprowadzenia są takie same jak w MAX6675. Nie wiem jak z czytaniem danych z tych układów - myślę że to najlepiej wiedziałby autor programu do sterownika.
Może układ ten byłby sensowną alternatywą dla poprzednika?
Pozdrawiam

#525 Re: Sterownik stacji BGA

da tplewa 7 febbraio 2012, 23:40
Niestety bez przerabiania oprogramowania nie będzie działać zamiennie. Mimo że jest to SPI to niestety zakres temperatur jest inny tak samo ramka ma trochę więcej bitów. Jednak sama przeróbka software to nie jest jakaś wielka zmiana. Osobiście z ciekawości zamówiłem sobie sample, jestem ciekawy jak ten układ będzie sobie radził z termoparami Omegi.

#526 Re: Sterownik stacji BGA

da gutek 8 febbraio 2012, 07:02
Do "tplewa"
Ile sampli udało Ci się zamówić za jednym podejściem?

#527 Re: Sterownik stacji BGA

da tplewa 8 febbraio 2012, 11:13
Zamówiłem cztery sztuki, zobaczymy ile prześlą. Kiedyś MAX6675 też zamawiałem w takiej ilości i przysłali, ale to było gdzieś w 2007 roku - od tamtej pory nic nie zamawiałem z Maxima jako sample. Natomiast z tego co tutaj czytałem czasami ludzie dostawali na przykład jedną sztukę. Osobiście zamówiłem na firmę - wiec zobaczymy co z tego wyjdzie. Tutaj jeszcze przy zamówieniu należy pamiętać aby wybrać wersję która współpracuje z termoparą K czyli MAX31855KASA+

Tak jeszcze wracając do MAX31855 to wygląda on ciekawie, zobaczymy jak to będzie w praktyce. Przesyła w ramce trochę więcej informacji. Poza dokładniejszą informacją o podłączeniu termopary oraz danymi z termopary, przesyła jeszcze informacje z wbudowanego czujnika temperatury (mierzącego temperaturę zimnego końca).

No i tutaj jeszcze pytanie czy kolega kmkm2 zrobi modyfikacje pod te układy w oprogramowaniu... bez tego niestety na wiele one się nie przydadzą. Natomiast ja je biorę pod kątem ewentualnej zamiany w moim sterowniku, ot zobaczę jak one wypadną w stosunku do MAX6675 - jak będą się lepiej sprawować to będę robił na nich.

#528 Re: Sterownik stacji BGA

da gutek 8 febbraio 2012, 22:35
Ja próbowałem zamówić wczoraj MAX 6675 ale otrzymałem odpowiedź że sampli już nie ma.
Zalecają stosowanie MAX 31855 a ten już jako sample występuje.
Oczywiście ewentualne zastosowanie zależy od zmian w oprogramowaniu sterownika.
Pytanie z innej beczki : czy któryś z kolegów posiada może płytkę sterownika którą może odsprzedać?
Z góry dziękuję za pomoc .
Pozdrawiam
PS. Zamówiłem promienniki Selfa mają być w piątek i trzeba się brać za kompletowanie sterownika:)

#529 Re: Sterownik stacji BGA

da marcindh 15 febbraio 2012, 18:21
Witam, dotychczas byłem tylko "czytelnikiem" forum, jednak nadszedł czas by się zarejestrować:)
Czy jest już dostępna poprawiona wersja ostatniej płytki od użytkownika kmkm2? Przeczytałem kilka razy cały post i na poprzedniej stronie było wspomniane o wrzuceniu poprawek na dniach, ale posty zakończyły się na 8 lutego.
Również chciałbym pogratulować autorowi postu i podziękować za podzielenie się swoim "dziełem".

#530 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 17 febbraio 2012, 02:50
W pierwszym poście umieściłem aktualną stabilną wersję projektu.Mam nadzieje że, poprawiłem już wszystkie błędy na płytce, trochę poprawiłem firmware. Mam w końcu troszkę więcej czasu i jeśli nic nie stanie na przeszkodzie będę mógł poświęcić trochę więcej czasu na dopracowanie sterownika. Za jakiś czas postaram się wrzucić źródło programu sterownika, to jest praktycznie mój pierwszy większy program na mikroprocesor jaki napisałem, więc muszę go trochę poprawić, żeby wstydu nie było.

#531 Re: Sterownik stacji BGA

da tplewa 21 febbraio 2012, 11:18
kmkm2 ha scritto: Za jakiś czas postaram się wrzucić źródło programu sterownika, to jest praktycznie mój pierwszy większy program na mikroprocesor jaki napisałem, więc muszę go trochę poprawić, żeby wstydu nie było.

Jaki tam wstyd projekt widać działa więc nie jest źle Natomiast poprawisz z biegiem nauki, a jak zamieścisz source zawsze coś można doradzić - ewentualnie łatwiej będzie dodawać zmiany w przypadkach typu nowe MAX-y itp.

#532 Re: Sterownik stacji BGA

da damianzet 22 febbraio 2012, 09:02
Kolego kmkm2 czy w 1 poście dodałeś nowy wsad? :) Czy nadal jest bez zmian?

#533 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 22 febbraio 2012, 11:14
Są pewne poprawki np. poprawiono powiadamianie buzzerem, zwiększono limit czasu, poprawiono sterowanie górna grzałką

#534 Re: Sterownik stacji BGA

da damianzet 22 febbraio 2012, 12:45
Kolego kmkm2 a mógłbyć wyłączyć opcje jeśli nie ma podpiętej termopary górnej grzałki to sterownik się normalnie uruchamia? Bo jeśli nie mam podpiętej termopary górnej to podgrzewacz mi nie działa ;/

#535 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 22 febbraio 2012, 13:14
kmkm2 ha scritto:Są pewne poprawki np. poprawiono powiadamianie buzzerem, zwiększono limit czasu, poprawiono sterowanie górna grzałką

Kolego na czy polega zmiana sterowania górną grzałką?

#536 Re: Sterownik stacji BGA

da gutek 22 febbraio 2012, 23:24
Pytanie do kolegów którzy sterownik już montowali w stacji lutowniczej:
- Jak montowane są wentylatory ?
Czy dolne wentylatory dmuchają od spodu promienników i powietrze opuszcza obudowę przez przestrzeń pomiędzy promiennikami a lutowaną płytą?
Czy górny wentylator zasysa powietrze do góry i czy w związku z tym nie ulega uszkodzeniu pod wpływem temperatury?
Pozdrawiam

#537 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 23 febbraio 2012, 01:03
Wiatraki myszą dmuchać zimne powietrze, a nie wyciągać gorące, bo się stopią.

#538 Re: Sterownik stacji BGA

da gutek 23 febbraio 2012, 07:01
Czyli wiatraki (dół,góra) załączają się dopiero w fazie schładzania po zakończeniu lutowania?
Rozumiem że podczas wygrzewania nie są załączane aby nie powodować zbytniego schładzania oraz trudności ze stabilizacją temperatury?

#539 Re: Sterownik stacji BGA

da damianzet 23 febbraio 2012, 10:57
Wiatraki muszą się załączać tylko w schładzaniu a nie jak napisałeś podczas wygrzewania :)

#540 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 23 febbraio 2012, 11:12
tak

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 23 febbraio 2012, 11:12