• Monitory - procesor

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitory - procesor

przez kwinto10 8 lutego 2012, 20:33
Witam.
Co jakiś czas trafia się monitor w którym blok zasilania jest sprawny, matryca również.
Problem jest więc w sterowaniu. Spróbowałem raz wymienić na nowy procesor serii TSUMU58WHJ-LF niestety bez efektu (wcześniej podmieniłem pamięć flash) Czy te układy są wstępnie programowane, czy też cały program siedzi w zewnętrznym flashu ?
Ewentualnie w tego typu usterkach jakie czynności należałoby wykonać w pierwszej kolejności ?

Pozdrawiam

Re: Monitory - procesor

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2012, 20:33

#2 Re: Monitory - procesor

przez Usunięty Użytkownik 402 8 lutego 2012, 21:44
Witaj, układ ma program, jego wersja jest podana najczęściej na końcu głównego symbolu lub pod nim <> nie wiem jak w tym układzie.
Jeżeli kupiłeś inną wersję to sprzęt nie wystartuje. Dobrze jest wykonać pomiar na nodze reset procesora i sprawdzić czy pracuje kwarc.

Proponuję wymienić kondensatorki w obwodach stabilizatora - obok procesora, ewentualnie wykonaj pomiar napięć.

#3 Re: Monitory - procesor

przez jaceksz 8 lutego 2012, 22:57
Sprawdź stabilizatory LM1117-xx (w obudowie SOT-223) które masz na płytce.
XX oznacza napięcie, nie wiem jaka masz płytę, z którego modelu ale najczęsciej spotykałem na 3.3 i 1.8v.

#4 Re: Monitory - procesor

przez wab 9 lutego 2012, 09:56
Kolego kwinto10 płytki z elektroniką mają różną budowę i w związku z tym nie można udzielić Ci precyzyjnej rady. W niektórych uszkadzają się procesory a w innych zawartość epromu, zużywają się tez elektrolity. Podaj konkretne przypadki.

#5 Re: Monitory - procesor

przez kwinto10 9 lutego 2012, 13:06
Np. leży mi od jakiegoś czasu Belinea BJ10003. Płytka JT229ZP6MR, według informacji z netu często pada procesor.
Wymieniłem TSUMU58WHJ-LF
Kolego Lazy chodzi o drugą linijkę ? w moim przypadku jest A6MDL27999E stary ma inne oznaczenie.

#6 Re: Monitory - procesor

przez wab 9 lutego 2012, 15:23
Tak te procesory często padają i skoro już wymieniłeś pamięć flash to teraz sprawdź napięcia zasilania.

Obrazek

#7 Re: Monitory - procesor

przez kwinto10 11 lutego 2012, 16:00
Sprawdziłem podstawowe napięcia 5V, 3,3V, 1,8V są prawidłowe.
Zauważyłem że skacze napięcie VLCD, wydaje mi się że procek cyklicznie wystawia sygnał on_Panel.
Niestabilne jest napięcie zasilające układ I108 skacze 4,37V - 4,57V
Po włączeniu do sieci mruga zielona dioda power.
Obrazek
Obrazek

#8 Re: Monitory - procesor

przez kwinto10 12 lutego 2012, 19:48
Wylutowałem układ I108 (EEPROM), zdjąłem również diody D132, D133 niestety napięcie zasilające układ nadal pływa. Nie wiem co jest powodem bo są tu tylko jeszcze dwa rezystory do lini DDCD_SCL, DDCD_SDA na której pojawiają się również skoki napięcia (zakładam że tak ma być) a same linie idą tylko między gniazdo DVI a procesor.
Mając już wylutowany EEPROM warto go wykasować (w necie można spotkać opinie że po wykasowaniu zostanie załadowany wartościami fabrycznymi) ?