• Monitory - procesor

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Monitory - procesor

by kwinto10 8 February 2012, 20:33
Witam.
Co jakiś czas trafia się monitor w którym blok zasilania jest sprawny, matryca również.
Problem jest więc w sterowaniu. Spróbowałem raz wymienić na nowy procesor serii TSUMU58WHJ-LF niestety bez efektu (wcześniej podmieniłem pamięć flash) Czy te układy są wstępnie programowane, czy też cały program siedzi w zewnętrznym flashu ?
Ewentualnie w tego typu usterkach jakie czynności należałoby wykonać w pierwszej kolejności ?

Pozdrawiam

Re: Monitory - procesor

by Google Adsense [BOT] 8 February 2012, 20:33

#2 Re: Monitory - procesor

by Usunięty Użytkownik 402 8 February 2012, 21:44
Witaj, układ ma program, jego wersja jest podana najczęściej na końcu głównego symbolu lub pod nim <> nie wiem jak w tym układzie.
Jeżeli kupiłeś inną wersję to sprzęt nie wystartuje. Dobrze jest wykonać pomiar na nodze reset procesora i sprawdzić czy pracuje kwarc.

Proponuję wymienić kondensatorki w obwodach stabilizatora - obok procesora, ewentualnie wykonaj pomiar napięć.

#3 Re: Monitory - procesor

by jaceksz 8 February 2012, 22:57
Sprawdź stabilizatory LM1117-xx (w obudowie SOT-223) które masz na płytce.
XX oznacza napięcie, nie wiem jaka masz płytę, z którego modelu ale najczęsciej spotykałem na 3.3 i 1.8v.

#4 Re: Monitory - procesor

by wab 9 February 2012, 09:56
Kolego kwinto10 płytki z elektroniką mają różną budowę i w związku z tym nie można udzielić Ci precyzyjnej rady. W niektórych uszkadzają się procesory a w innych zawartość epromu, zużywają się tez elektrolity. Podaj konkretne przypadki.

#5 Re: Monitory - procesor

by kwinto10 9 February 2012, 13:06
Np. leży mi od jakiegoś czasu Belinea BJ10003. Płytka JT229ZP6MR, według informacji z netu często pada procesor.
Wymieniłem TSUMU58WHJ-LF
Kolego Lazy chodzi o drugą linijkę ? w moim przypadku jest A6MDL27999E stary ma inne oznaczenie.

#6 Re: Monitory - procesor

by wab 9 February 2012, 15:23
Tak te procesory często padają i skoro już wymieniłeś pamięć flash to teraz sprawdź napięcia zasilania.

Image

#7 Re: Monitory - procesor

by kwinto10 11 February 2012, 16:00
Sprawdziłem podstawowe napięcia 5V, 3,3V, 1,8V są prawidłowe.
Zauważyłem że skacze napięcie VLCD, wydaje mi się że procek cyklicznie wystawia sygnał on_Panel.
Niestabilne jest napięcie zasilające układ I108 skacze 4,37V - 4,57V
Po włączeniu do sieci mruga zielona dioda power.
Image
Image

#8 Re: Monitory - procesor

by kwinto10 12 February 2012, 19:48
Wylutowałem układ I108 (EEPROM), zdjąłem również diody D132, D133 niestety napięcie zasilające układ nadal pływa. Nie wiem co jest powodem bo są tu tylko jeszcze dwa rezystory do lini DDCD_SCL, DDCD_SDA na której pojawiają się również skoki napięcia (zakładam że tak ma być) a same linie idą tylko między gniazdo DVI a procesor.
Mając już wylutowany EEPROM warto go wykasować (w necie można spotkać opinie że po wykasowaniu zostanie załadowany wartościami fabrycznymi) ?