• COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez chevy 24 sierpnia 2010, 18:35
Witam!

Trafił do mnie ww laptop. Wszystko działa oprócz grafiki.
Karta była wcześnie grzana więc wstawiłem nowy układ (g84-600-a2)
Ale dalej nie ma obrazu.
Zacząłem mierzyć i wyszło że nie pracują przetwornice na karcie. Napięcie 19V dochodzi
Gdzie jeszcze szukać?

Re: COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2010, 18:35

#2 Re: COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez Vogelek23 24 sierpnia 2010, 18:37
W przetwornicach na karcie.

Czy układy są załączane odpowiednimi sygnałami?
Czy są odpowiednio zasilane?
Czy nie ma zwarć do masy na cewkach tych przetwornic?

#3 Re: COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez chevy 24 sierpnia 2010, 22:38
Nie mam jak sprawdzić, układy są na spodzie karty.
Zwarcie występuje na jednej z przetwornic oraz dwóch kondensatorach w trakcie działania komputera. Elementy te znajdują się nad kluczami oraz układem sterującym. Nie mam takich układów na zamianę i chyba sobie to podaruję 2x mosfet N 7363 i sterownik 69ACRZ

#4 Re: COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez michallus 24 sierpnia 2010, 22:41
ACRZ najprawdopodobniej do wymiany, zdejmij go i zobacz czy zwarcie ustąpiło. Jak chcesz mogę Ci podesłać graty.

#5 Re: COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez chevy 25 sierpnia 2010, 13:17
Po wyjęciu ACRZ zwarcie dalej występuje.
Napiszę do kolegi PW gdyż prawdopodbnie wina leży od strony mosfetów a pisałeś że masz części.

#6 Re: COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez Vogelek23 25 sierpnia 2010, 14:03
chevy napisał(a):Nie mam jak sprawdzić, układy są na spodzie karty.

"Złej baletnicy..." itd. - rezystancję możesz sprawdzić na wyjętej karcie, napięcia i sygnały możesz zmierzyć, dolutowując przewody do wybranych punktów.

Re: COMPAL FL90 brak napięć na karcie grafiki

przez Google Adsense [BOT] 25 sierpnia 2010, 14:03