• Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 18 lutego 2012, 19:43
Witam. Czy któryś z kolegów mógłby podzielić się wiedzą dotyczącą lutowania układów GPU w xbox360?
Chodzi mi głównie o kilka podpowiedzi.
Jako podgrzewacza używam int883 więc płyta jest w miarę równomiernie podgrzewana.
Problem w tym że za każdym razem kiedy grzeję płytę topi mi się mikrowłącznik SW5G1 oraz puchną lekko kondensatory elektrolityczne.
Pomimo osłaniania tych elementów problem nie zostaje rozwiązany.
Temperatura układu 190st. C wtedy zaczyna grzać góra. Po osiągnięciu 220st. C układ GPU ładnie pływa. Można go zdjąć bez problemu.
Kolejny problem dotyczy zakładania nowych kul PB. Czy lepiej używać sit do grzania bezpośredniego? Czy używać podstawki?
Int883 grzeje najmocniej po środku a po bokach już słabiej.

Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2012, 19:43

#2 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez adam1114 18 lutego 2012, 19:47
Wydaje mi się, że 190 stopni na układzie, gdy grzejesz go od dołu to bardzo dużo, po spodniej stronie płyty jest jeszcze więcej, ja mam dól ustawiony na 160 stopni i nigdy nie miałem z jakąkolwiek płytą problemów.

Sit używasz takich jakie uważasz za wygodne, teraz są nowe uchwyty, ponoć szybsze, ale ja używam do grzania bezpośredniego i nie narzekam.

Nie mam za bardzo doświadczenia z xboxami ale tam chyba jest problem z wadliwymi układami ? także może Ci to wrócić na reklamację jak nie wymieniasz układów.

#3 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 18 lutego 2012, 19:56
Czy w przypadku sit do grzania bezpośredniego stosuje się jakiś sposób grzania czy po prostu grzanie układu hotairem okrężnymi ruchami bez dyszy? Czy z dyszą? Jeśli z dyszą to jaką zastosować? Grzanie układu do np do 190st.C w sposób ciągły hotairem aż osiągnie temperaturę rozpływy kul ? Czy ma znaczenie podłoże na którym leży gpu? Czy topnik wartona nadaje się?

#4 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez adam1114 18 lutego 2012, 19:59
Ja kładę na preheaterze aby układ nie doznał szoku temperaturowego przy nagłym tylko górnym grzaniu, układ się nagrzeje na preheaterze i dopiero grzeję hotem, używam dyszy największej, kwadratowej, aby strumień powietrza był w miarę równomiernie skierowany i rozłożony.

Ja używam Amtecha, wartony są różne, o jakim mówisz ?

#5 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 18 lutego 2012, 20:08
Używam Warton Future HF Rework Jelly.
Do jakiej temperatury podgrzać najlepiej układ na preheaterze?
Dysza kwadratowa zwykła czy z cyrkulacją? Jaki najlepiej nadmuch?
A i wracając do wcześniejszych pytań osłaniać czymś kondensatory?

#6 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez adam1114 18 lutego 2012, 20:12
Ten topnik się nada się nada i to bez problemu, choć mocno kopci ;).

Ja nagrzewam układ do 100-120 stopni, to jest już olbrzymia różnica przy grzaniu hotem.
Używam kwadratowej zwykłej, nadmuch zależnie czy ściągasz sito do grzania czy nie, dobierz z wyczuciem po prostu i tyle.

Kondensatory elektrolityczne wytrzymują trochę ponad 100 stopni, więc najlepiej te, które są w okolicy grzania górą wylutować.

#7 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 18 lutego 2012, 20:38
Kondensatory mają według nalepki 105st. C wytrzymałości.
Co do zdjęcia sita podczas grzania to raczej nie przechodzi. Jak za mało topnika to kule nie siadają za dobrze. Jak za dużo to kule zlewają się ze sobą więc nie zdejmuję.
Teraz kolejny problem. Wickowanie. Też podgrzewać układ wstępnie czy od razu na zimnym układzie? Czy kulką pb przejechać po układzie przed wickowaniem czy od razu zdejmować pbfree? Jaka bezpieczna temperatura grota?

#8 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez Vogelek23 18 lutego 2012, 20:45
remikk2 napisał(a):Kondensatory mają według nalepki 105st. C wytrzymałości.
To nieporozumienie - jest to maksymalna dopuszczalna temperatura PRACY, a nie wytrzymałość termiczna - wszak elementy te są lutowane w wyższej temperaturze.

remikk2 napisał(a):Czy kulką pb przejechać po układzie przed wickowaniem czy od razu zdejmować pbfree?
Jeśli chcesz posadzić układ na kulkach ołowiowych, to warto "przemalować" pady cyną ołowiową przed "wickowaniem", ale po zdjęciu grotem resztek kul bezołowiowych.

#9 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 18 lutego 2012, 20:55
Mam więc dylemat jeśli chodzi o kondensatory elektrolityczne.
Wylutowywać czy zabezpieczać w jakiś "tajny" sposób?
Czytałem w innych postach że niektórzy je tylko osłaniają.
Najlepiej oczywiście jest wylutować ale skoro są prostsze sposoby? :D

#10 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez adam1114 18 lutego 2012, 20:56
Pomimo, że teoretycznie powinny kondensatory wytrzymać to przy ponad 200 czasem któryś lubi popuścić. Czym grzejesz ? jak IR to zabezpiecz taśmą ALU, jak powietrzem to kaptonem.

Lepiej wickować podgrzany układ, mniejsze ryzyko uszkodzenia padów, wick musisz mieć bardzo dobry + lutownicę dość mocną.

#11 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 18 lutego 2012, 21:10
Góra jest irda.
Stacja to AOYUE 3233 więc powinna wystarczyć. Rozumiem że chodzi o pojemność cieplną?
Grot standartowy prosty.
Ewentualnie jaką stację kolega poleca ?

#12 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez adam1114 18 lutego 2012, 21:13
remikk2 napisał(a):Góra jest irda.
Stacja to AOYUE 3233 więc powinna wystarczyć. Rozumiem że chodzi o pojemność cieplną?
Grot standartowy prosty.
Ewentualnie jaką stację kolega poleca ?

Quick 202d jest dobry i niedrogi.
Ta AOYUE jeśli faktycznie ma 70W to będzie się nadawać, dobrze jest przy wickowaniu podgrzewać układ + dużo topnika + bardzo dobry wick np. Chemtronics.

#13 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez inokomp 18 lutego 2012, 22:12
Witam
Przerobiłem u siebie sporo X-ów, reball robiłem tylko na niegrzebanych konsolach, a jak konsola wróciła to zawsze wymiana gpu. Co do kondensatorów, problem czasem się pojawiał jak robiłem na Achi, wówczas oklejałem je dokładnie kaptonem, ale tylko te w okolicy układu. Dość duży promiennik Achi powodował grzanie dość sporej powierzchni płyty. Widziałem kiedyś na e-bayu nakładki na górną grzałkę, ograniczającą powierzchnie grzania, jednak nie używałem i się nie wypowiem co do ich skuteczności. Wracając do kondensatorów, kapton zmniejszał ryzyko "puchnięcia" elektrolitów, lecz czasami się zdarzało, że 2-3 sztuki wymieniałem.

#14 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 18 lutego 2012, 22:53
Posiadam również w swojej stacji większy promiennik 12/12cm 600W więc będę musiał coś pomyśleć nad ograniczeniem powierzchni grzania.
Ten znakomicie sprawuje się w układach z PS3.
Pytanie więc do posiadaczy mniejszych promienników np 6/6 300W jak to się sprawuje?

#15 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez delp 18 lutego 2012, 22:58
Te konsole to też nieporozumienie, GPU chyba nie lubi szybkiego przyrostu temperatury.
Dzisiaj robiłem takiego x, z tym że wymieniłem układ. Widać było że zmienił "kolor" - był przegrzany.
Podgrzewacz mam ok. 380x250. Podgrzewam płytę do ok. 165-170, włączam górę. (płytę nagrzewam ok. 8-9min)
Przyrost temperatury ok
0,7 st/s do 185st. - pauza 10sek.,
przyrost - soak 0,7st/s - do 210 st. - pauza 15sek
przyrost - reflow 0,7st/s - 223 st - 40sek.
pomiar na termoparach omega oraz czaki
Po założeniu nowego GPU (odnowione przez producenta) zero przebarwień - przegrzania.
I jak kolega inokomp wyżej wspomniał, również oklejam elektrolity w pobliżu GPU, z tym że używam foli aluminiowej.

#16 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 19 lutego 2012, 17:36
Dziś zrobiłem mały teścik.
GPU :D
Podgrzewacz ustawiłem na spód płyty 185st. C bez góry. Po osiągnięciu zadanej temperatury dołu płyty układ miał tylko 130st. C.
Faktycznie mikrowłącznik SW5G1 przetrwał nienaruszony. Żaden kondensator nie spuchł również.
Czy te 130 st. C układu to nie za mało do dogrzewania górą?
Odpaliłem górny promiennik.
Kiedy dolna część płyty osiągnęła 220st.C układ miał 190 st. C.
Czy to nie ryzykowne podgrzewać układ do rozpływu kul górnym promiennikiem?
Podnieść temperaturę dołu?

#17 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez adam1114 19 lutego 2012, 18:16
remikk2 napisał(a):Kiedy dolna część płyty osiągnęła 220st.C układ miał 190 st. C.
Czy to nie ryzykowne podgrzewać układ do rozpływu kul górnym promiennikiem?
Podnieść temperaturę dołu?

Nie rozumie, to Ty grzałeś dołem aby zdjąć układ ?

#18 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 19 lutego 2012, 18:42
Tylko do testów.
1 termopara spód płyty pod układem.
remikk2 napisał(a):Podgrzewacz ustawiłem na spód płyty 185st. C bez góry.

2 termopara GPU
remikk2 napisał(a):Po osiągnięciu zadanej temperatury dołu płyty układ miał tylko 130st.

3 termopara preheater.
Widzę że nie doczytałem Chodziło ci kolego o temp. płyty przy układzie 160st. C?

adam1114 napisał(a): ja mam dól ustawiony na 160 stopni

Wydało mi się to trochę dziwne ale pomiary temperatury przynajmniej porobiłem

Nie chciałem zdejmować układu w ten sposób tylko sprawdzić w praktyce.
Cały czas walczę o to aby mikrowłącznik nie został stopiony.

#19 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez delp 19 lutego 2012, 19:53
remikk2 napisał(a):....
Nie chciałem zdejmować układu w ten sposób tylko sprawdzić w praktyce.
Cały czas walczę o to aby mikrowłącznik nie został stopiony.

Podgrzej płytę do temp. 165-170st., a pomiar rób koło układu - nie pod płytą.
Mikro włącznik na pewno się nie stopi, resztę dogrzej górą - moja sugestia, tylko powoli.

#20 Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez remikk2 19 lutego 2012, 20:08
Na jakiej wysokości koledzy ustawiacie promiennik?
Posiadam 12/12cm więc ok 10cm będzie ok?
Nie chcę za nisko aby nie zbąblić układu.
Jeśli powoli to jaka prędkość narastania temperatury?
Zapomniałbym o jednej ważnej rzeczy.

Czy układ po zdjęciu z pcb powinien być powoli schładzany stosując do tego podstawki czy można go odłożyć na stół aby sam ostygł?

Re: Xbox 360 bez hdmi kilka pytań lutowanie.

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2012, 20:08