• Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

inokomp 18 Лютого 2012, 21:50
Witam
Poszukuję rozwiązań do wykorzystania przy pozycjonowniu układów BGA. Nie mam problemów z ich pozycjonowaniem, położyłem sporo na "łapę i oko".
Jednaj coraz więcej siędzę w pracy do późnego wieczora, w pomieszczeniu nie mam światła dziennego, lata lecą, a okulary coraz silniejsze. Szczególnie mnie dobiają układy PS3 oraz rozwiązania "bez obrysu". Coraz częściej występujące awarie małych układów AMD również skłaniają do szukania rozwiązań.
Przeglądałem niewielką ilość znalezionych w google postów, jednak nie znalazłem interesującego rozwiązania.
Kupno stacji za 30 tysięcy nie jest brane pod uwagę, więc proszę o ewntualne rozwiązania nisko-budżetowe.
Sprawdzałem rozwiązania typu: mikroskop na USB - totalna lipa, kamera przemysłowa z dużym obiektwem - dobra jakość, lecz tylko przy małej odległości od pcb, bardzo wrażliwa na poruszanie.

Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

Google Adsense [BOT] 18 Лютого 2012, 21:50

#2 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

delp 18 Лютого 2012, 22:34
http://www.ebay.com/itm/CCD-system-good ... 1996wt_905
Sam jestem ciekaw jak się to sprawuje.

#3 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

demeo 18 Лютого 2012, 22:42
Ten system chyba nie rozwiązuje problemu pozycjonowania, a tylko częściowo "inspekcję" wizyjną.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

delp 18 Лютого 2012, 22:56
demeo написав:Ten system chyba nie rozwiązuje problemu pozycjonowania, a tylko częściowo "inspekcję" wizyjną.

--
Pozdrawiam,
demeo

Na pewno nie rozwiąże, ale cena nie jest 20-30tyś. Cena do przyjęcia, może ktoś ma coś podobnego i się pochwali, czy jest sens wydawać tego 1000zł

#5 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

demeo 18 Лютого 2012, 23:00
No skoro nie rozwiąże problemu pozycjonowania to nie warto wydawać 1000zł.

Kiedyś kolega willyvmm podawał linka do ciekawego rozwiązania home made, które ułatwiało pozycjonowanie układów.

Samemu można pokombinować i kupić odpowiednią kamerę z wyjściem video/vga a do tego odpowiedni obiektyw.

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

tplewa 21 Лютого 2012, 11:52
Odnośnie tej kamerki to raczej podgląd, ale w sumie przydatne. Można to zmajstrować kupując kamerę przemysłową i taki obiektyw 20x-180x

ot coś takiego:

http://www.securitycamera2000.com/produ ... -Lens.html

Natomiast ceny oryginalnych systemów do pozycjonowania są niestety powalające :( Jedyna szansa to coś samemu zmajstrować - dodam że jak się pomyśli to nie jest to takie trudne i nie potrzeba pryzmatu (beamspliter-a). Bez niego jest kilka komercyjnych rozwiązań ot bazują na lustrach dichrnonicznych. W sumie budowę czegoś takiego będę za jakiś czas testował.

#7 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

meloow 21 Лютого 2012, 14:13
a nie taniej kupić kamerkę + taki obiektyw (OBIEKTYW ZOOM CS-5-100/DC 5-100mm DC F=1.8)

#8 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

willyvmm 21 Лютого 2012, 15:39
tplewa написав:Natomiast ceny oryginalnych systemów do pozycjonowania są niestety powalające Jedyna szansa to coś samemu zmajstrować - dodam że jak się pomyśli to nie jest to takie trudne i nie potrzeba pryzmatu (beamspliter-a). Bez niego jest kilka komercyjnych rozwiązań ot bazują na lustrach dichrnonicznych. W sumie budowę czegoś takiego będę za jakiś czas testował.

Akurat optyka jest najłatwiejszą częścią takiego urządzenia.

Najtrudniejsza będzie konstrukcja mechaniczna.

Wszystko musi znajdować się w OSI optycznej i mechanicznej układu i te osie muszą się pokrywać. OŚ mechaniczna musi być idealnie wycentrowana z dokładnością do minimum 0,1mm. A do tego wszystko musi się wg tej osi przesuwać...

#9 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

tplewa 21 Лютого 2012, 17:00
Tutaj wiadomo będzie trzeba zlecić wykonanie części na tokarce i frezarce numerycznej.... ale i tak sumarycznie koszty będą sporo niższe... Natomiast dokładność na poziomie jednej dziesiątej milimetra (przy takiej długości przesuwu) nie jest problemem.

Natomiast mechanika nie musi być w osi optycznej ważne aby nie miała luzów i przesuw góra/dół nie powodował odchylenia od osi

Zresztą jak wspominamy o optyce i dokładności to mimo prostoty tam też trzeba zachować sporą dokładność przy montowaniu luster...

Jednak tak podsumowując i tak ceny są przegięte - nawet jeśli bierzemy pod uwagę w/w problemy. Zwłaszcza u firm które zamiast pryzmatu stosują lustra - bo ten sposób IMHO jest trochę gorszy od strony wizualizacji procesu pozycjonowania na monitorze..

#10 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

inokomp 6 Березня 2012, 07:35
Obiektyw z wątku kolegi tplewa raczej nie nadaje się do wykorzystania przy pozycjonowaniu układu. Kiedyś zakupiłem go do inspekcje bga, nie spisał się. Problem był z uzyskaniem dobrej ostrości z odległości większej niż 5-8 cm. Duże zbliżenie utrudniało ustawienie obszaru który mnie interesuje w zakresie obiektywu. Zamontowałem kamerę na statywie, jednak było dużo kombinacji z obracaniem płyty, kamery i ostrością, aby coś w końcu zobaczyć.
Jeżeli chodzi o pozycjonowanie, problem jest taki, że przy najmniejszym możliwym zoomie do ustawienia, widziałem jedynie narożnik układu.

Зображення

Obiektyw można natomiast wykorzystać jako mikroskop, fragment kbc z dv5:

Зображення

Зображення

Dla zainteresowanych: kamera przemysłowa JVC 600 linii, obiektyw z wątku powyżej, monitor z tv 22".

#11 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

willyvmm 6 Березня 2012, 07:55
Bo to jest obiektyw ktry sie nadaje do kamery RPC.
Ustawiasz go z boku na kulki i przygladasz sie procesowi :)
Wg mnie jest to wazniejsze niz system pozycjonowania, za pomoca takiej kamery mozna tez uklad wypozycjionowac (czesto tak wlasnie robie).
Jednak problem z ostroscia z odleglosci ca. 20cm przsekresla ten obiektyw.

#12 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

inokomp 6 Березня 2012, 20:15
Prośba do kolegi "willyvmm", powiedz mi nieco więcej o kamerach RPC. Nie spotkałem się z takimi, a i wujek google nie berdzo chciał być pomocny. Mam obiektyw i kombinuję jak zrobić zadowalający podgląd. Jak możesz zamieść jakieś przykładowy obrazy ze swojej kamerki i napisz gdzie ją zdobyć.
Pozdrawiam.

#13 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

willyvmm 6 Березня 2012, 20:30
Chińczycy sprzedają takie zestawy ... ale żądają sobie takiej ceny że jakby rozumieli po polsku to bym im odpisał że ich pogięło ;)
U siebie niestety nie mam takiej kamery :( Ale pracuję teżna ERSA650 i tam jest.

Wygląda to tak:
http://www.ersa.com/index.php?modul=ent ... nt_add=461

Masz też przykładowe widoki. Wygląda to dokładnie tak jak na tych fotkach, tyle że tam są kule ołowiowe a ja 99% na bezołowiu robię.

U siebie powoli kombinuję, ale ciężko cokolwiek się dowiedzieć od sprzedawców ;/
Chcę wypróbować kamere USB mikroskopową + obiektyw megapixelowy od monitoringu z ogniskowa do 120mm.
Ale zaden z gamoni którzy to sprzedają nie jest w stanie mi odpowiedzieć czy obiektyw łapie ostrość przy odległości ca. 20cm.
Druga sprawa głębia ostrości przy takiej odległości i ogniskowej to ca. 1mm :D

#14 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

tplewa 8 Березня 2012, 10:48
IMHO pchanie się w kamerki od mikroskopów pod USB to raczej kiepski pomysł, najczęściej takie kamerki mają marną jakość i lepiej kupić coś przyzwoitego z TV przemysłowej. Ale fakt pozostaje problem znaleźć jeszcze jakąś dobrą optykę. Jak ktoś coś przetestuje innego też będę wdzięczny za info - i oczywiście chodzi o podgląd roztapiania kulek, a nie pozycjonowanie bo do tego to raczej takie rozwiązania niezbyt się nadają.

Natomiast co do Chińczyków to ten naród okropnie lubi się targować, kto był w Chinach ten wie ile można zejść z ceny... 50% to po pewnych negocjacjach bardzo realny upust - a nawet jak taki dają to i tak są szczęśliwi (i tak na nas sporo zarobili).

Jak ktoś coś znajdzie ciekawego - najlepiej producenta to proszę o info, akurat z firmy współpracujemy z Chińczykami i znam kilku więc mogę poprosić aby trochę się w moim imieniu potargowali (oni są w tym lepsi i na 100% uzyskają lepsze ceny ), tak samo mam w firmie osobę znającą chiński więc jak trzeba coś napisać to też jest realne ;)

#15 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

willyvmm 8 Березня 2012, 16:16
Proszę bardzo:
Email przykładowy
rambo@microlinksz.com

#16 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

tplewa 9 Березня 2012, 12:53
@willyvmm

A coś dokładniej można ?

#17 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

willyvmm 9 Березня 2012, 15:17
Email do Chińczyka który sprzedaje systemy wizyjne.

#18 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

tplewa 21 Березня 2012, 23:50
no tego się domyślałem Ale chodzi mi o jakieś info na temat modeli itp. bo tak to trudno pytać, nie wiedząc co on ma w ofercie... Natomiast google nie wiele mówi na temat tego email-a, poza info o MICRO LINK ELECTRONIC CO LTD w której to ofercie znalazłem wszystko tylko nie systemy wizyjne...

#20 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

koloboro 12 Листопада 2014, 22:21
Witam
Szukam systemu wizyjnego do stacji bga ale nie tylko.
Czy coś takiego można kupić osobno ?
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024058.jpg]Зображення[/url]
Macie jakieś namiary bo nie mogę znaleźć.
Z góry dzięki.

Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

Google Adsense [BOT] 12 Листопада 2014, 22:21
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість