• Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez disease2kowalski 23 lutego 2012, 17:46
Koledzy.
Klient przyniósł laptopa ze zbitą matrycą 17 LED ze złączem po lewej stronie oraz matrycę 17 ze złączem po prawej stronie.
Próbował podłączyć to sam - i niestety nie udało się. Wpinał bez przelotki.
Obecnie ani jedna ani druga matryca nie daje obrazu - sprawdzane na innych laptopach.
Założenie matrycy nowej rozwiązało problem, ale pytanie dotyczy hipotetycznej możliwości uszkodzenia nowej matrycy ze złączem po drugiej stronie:
Czy klient wpinając "testowo" matrycę ze złączem po drugiej stronie (bez przelotki) mógł ją uszkodzić (spalić)? - działało tylko podświetlenie.

Czy podobna sytuacja będzie miała miejsce z matrycami 15,6?
Czy podpinaliscie matryce 17 zamiast 15 na testy? Odwrotnie?
Ja podpinałem matryce zwykłe (nie led) - 15,4 i 17,3 zamiennie i działają, ale jak to jest z LED? Bo nie chce sprawdzać i ryzykować Inna sprawa że nie trzymam matryc w dużej ilości i zamiast mieć każdą każdego rodzaju może można miec jedną?

Nie mam w tej chwili przelotki na drugą stronę, bo zwykle zamawiam matryce ze złączem z dobrej strony, ale czy taka przelotka zmienia kolejność we wtyczce do matrycy?

Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2012, 17:46

#2 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez greg464 23 lutego 2012, 19:26
Raz tylko montowałem matryce z przejściówką i tam przejściówkę trzeba było jakoś zagiąć, żeby piny się zgadały.

Do testów mam matryce 10.1, poręczna i wszędzie(40 pin) pasuje.

#3 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez disease2kowalski 23 lutego 2012, 19:44
Podłączasz ją zamiast matryc 15,6 zarówno z lewym jak i prawym gniazdem?

#4 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez pijan4 23 lutego 2012, 19:53
Witam

Z 4 matryc 17,3 różnych producentów tylko 1 pracowała prawidłowo po zastosowaniu przejściówki, w pozostałych obraz migotał. Trzeba uważać bo można łatwo uszkodzić matryce lub płytę odwrotnie podpinając przejściówkę - a są one tak zrobione że da się. W 15,6 nie miałem problemów po zastosowaniu przejściówki.

#5 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez disease2kowalski 23 lutego 2012, 20:09
pijan4 ale bardziej chodzi mi o to czy taką matrycę ze złączem po złej stronie można podłączyć na test do laptopa.
Zastanawia mnie to czy klient podpinając tamtą matrycę (bez przelotki) mógł spowodować jej uszkodzenie.. Ciekawi mnie skąd wzięło się uszkodzenie nowej matrycy u niego i czy ja sam mogę podpinać bez ryzyka matryce np 15.6 lewą zamiast prawej w celu zobaczenia czy np laptop wyświetla.... czy nie będzie to koniec tej matrycy.
Z wypowiedzi kolegi greg464 wnioskuję, ze podłącza on wspomnianą matrycę zarówno do laptopów gdzie powinne iść matryce 17,3 lewe i prawe jak i 15,6 lewe i prawe. Czy dobrze rozumiem kolego greg464? ;-)

#6 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez pijan4 23 lutego 2012, 20:32
disease2kowalski napisał(a):pijan4 ale bardziej chodzi mi o to czy taką matrycę ze złączem po złej stronie można podłączyć na test do laptopa.
Zastanawia mnie to czy klient podpinając tamtą matrycę (bez przelotki) mógł spowodować jej uszkodzenie.. Ciekawi mnie skąd wzięło się uszkodzenie nowej matrycy u niego i czy ja sam mogę podpinać bez ryzyka matryce np 15.6 lewą zamiast prawej w celu zobaczenia czy np laptop wyświetla.... czy nie będzie to koniec tej matrycy.
Z wypowiedzi kolegi greg464 wnioskuję, ze podłącza on wspomnianą matrycę zarówno do laptopów gdzie powinne iść matryce 17,3 lewe i prawe jak i 15,6 lewe i prawe. Czy dobrze rozumiem kolego greg464?

Nie powinno się nic stać.

#7 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez disease2kowalski 23 lutego 2012, 21:39
także jest szansa że klient od razu dostał uszkodzoną nową matrycę, tyle że przypadkiem kupił ze złączem po drugiej stronie..? ;-)

#8 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki 

przez pijan4 23 lutego 2012, 21:56
disease2kowalski napisał(a):także jest szansa że klient od razu dostał uszkodzoną nową matrycę, tyle że przypadkiem kupił ze złączem po drugiej stronie..?

tak, lub niekompatybilną.

#9 Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez disease2kowalski 23 lutego 2012, 21:57
Dziekuję :-) Bardzo mi pomogłeś:-)

Re: Matryce LED - złącza prawa i lewa strona, przelotki

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2012, 21:57